c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Karibski pristan za premoženje bioplinarn


Matej Zwitter – portal OŠTRO

bioplinarna Pirniče

Foto AAG: Bioplinarna “PIRNIČE”

»Globalna gospodarska kriza je v letu 2011 v krizo pahnila ogromno podjetij, zato smo še posebej ponosni, da smo v tem pogledu izjema,« se je v poslovnem poročilu za tisto leto pohvalil Miran Hrženjak, tedanji direktor mariborskega podjetja Keter Organica.

Imel je razlog za optimizem. Keter Organica, ki se je ukvarjal z načrtovanjem in gradnjo bioplinskih elektrarn, je do takrat zgradil oziroma nadgradil dvanajst bioplinarn, večinoma za vlagatelje iz vzhodne Slovenije.

Mediji so podjetje opisovali kot »vodilnega ponudnika bioplinarn«. Zgolj v obdobju dveh let je prihodke povečalo kar za 840-krat, in sicer z nekaj manj kot dvajset tisočakov leta 2009 na 16,6 milijona evrov leta 2011.

Toda izjemna zgodba skupine Keter je naposled sledila kriznemu scenariju, le da z nekajletnim zamikom. Njeno rast so namreč poganjala bančna posojila, ki so se izkazala za previsoka, da bi jih vlagatelji lahko odplačevali.

V sklepni fazi so banke na državo oziroma družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) prenesle 43,4 milijona evrov slabih terjatev do prezadolženih vlagateljev v Keterjeve bioplinarne.

Kot je Oštru pojasnil eden od vlagateljev, ki se javno ne želi izpostavljati, so jim pri urejanju bančnih posojil pomagali prav v skupini Keter, ki se je takrat oglaševala kot edina ponudnica bioplinarn na ključ.

Toda večina je morala ključe svojih bioplinarn nazadnje predati stečajnim upraviteljem. Med njimi je bil tudi ljutomerski samostojni podjetnik Domen Jurša, ki mu je Keter leta 2011 zgradil bioplinarno v Središču ob Dravi, tri leta kasneje pa je DUTB predlagala njegov stečaj. 

»Finta je, da so me stisnili v kot,« je leta 2014 pojasnjeval slabi banki, ki je zahtevala pojasnila o pogodbi, s katero je bioplinarno oddal v najem podjetju Pulverem, kažejo dokumenti, ki jih je ptujskemu okrožnemu sodišču predložila DUTB. 

Kdo natanko je Juršo stisnil v kot, ni jasno, toda preiskovanje Oštra je pokazalo, da je bil najemnik njegove bioplinarne Pulverem del mreže podjetij, ki so v letih 2013 in 2014 pred upniki postopno umikala premoženje bioplinarn, ki so jih zgradila Keterjeva podjetja.

Ko je šla leta 2013 v stečaj ena prvih, iz Zgornjih Pirnič, se je pojavilo podjetje Solvus, ki je bilo v lasti javnosti neznanega podjetnika iz Rač Milana Strnada. Od štirih Keterjevih družb je odkupilo terjatve do lastnika bioplinarne in si posledično prek izvršbe prilastilo za 413 tisoč evrov bioplinarniške opreme.

Preostanek kupljenih terjatev je Strnadovo podjetje prodalo podjetju mariborskega finančnega svetovalca Romana Hübla. To je od zgornjepirniške bioplinarne odkupilo še 395 tisoč evrov vreden generator, najverjetneje v sklopu pobota terjatve.

Pandorini dokumenti razkrivajo, da sta Strnad in Hübl poslovala prek istega podjetja z Britanskih Deviških otokov – RH International. Med letoma 2013 in 2016 so se njegovi dejanski lastniki dvakrat zamenjali, nazadnje pa je podjetje pristalo pri Strnadu. Oštrovo preiskovanje je pokazalo, da je bil RH International vpleten v stečaje vsaj treh bioplinarn.

CELOTNI ČLANEK: https://www.ostro.si/si/zgodbe/karibski-pristan-za-premozenje-bioplinarn

Pripis AAG: AAG je že pred leti opozarjal, da so se zaradi vabljivih subvencij v Sloveniji razbohotile megalomanske bioplinarne z slabo tehnologijo in poceni neprimerno opremo, ki je zastrupljala ljudi in naravo pa nas žal politika zaradi lastnih interesov ni hotela slišati. Nekatere bioplinarne to delajo še sedaj, ker jim inšpekcijske službe zaradi energetskih lobijev gledajo skozi prste!

Kmetje in drugi, ki so najemali milijonske kredite zanje, jih niso sposobni odplačevati, zato je na slabi banki končal tudi precejšen del kreditov za gradnjo neprimernih bioplinskih naprav. Koliko denarja sta bioplinarjem podelili obe največji državni banki, pa je bila velika skrivnost. Ko so pred leti NLB spraševali, koliko so odobrili kreditov za gradnjo bioplinarn, v kolikšnem znesku, kako poteka njihovo odplačevanje in kako konkretno poteka odplačevanje kredita, podeljenega za gradnjo bioplinarne Petač, so takole na kratko odpravili: “Podrobnosti iz poslovnih odnosov  ne moremo razkrivati, saj bi bilo to nekorektno in neprofesionalno,  v nasprotju z veljavnimi predpisi in dobro bančno prakso.”

Povezave:

bioplinarne in nadzor nad njihovim delovanjem – Subvencioniramo lastno smrt ?

Zaradi vabljivih subvencij so se v Sloveniji razbohotile megalomanske bioplinarne

Podjetje Bioštrom po skrivnostnem servisu bioplinarne v stečaj

Kdo bo plačal milijonske kredite propadlih bioplinarn?

AAG je ARSO priznal status stranskega udeleženca v primeru BioELEKTRARNE “KETER ORGANICA NOVA”

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Donirajte

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.