c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Dokumenti, ki jih je AAG prejel iz ARSA razkrili številne nepravilnosti v upravnih postopkih v zvezi z družbo ML SUROVINE iz Zaloga


 

Eko- patrulja AAG ml surovine 1- 14.06.2021

Foto: AAG

Mednarodna ololjevarstvena organizacija Alpe Adria Green že vse od aprila 2020 opozarja na nepravilnosti, ki jih izvaja družba ML SUROVINE d. o. o., Agrokombinatska cesta 61 a, 1000 Ljubljana.

V aprilu 2020 so začeli na območje Zaloga, kjer ima podjetje registriran naslov, voziti težki tovornjaki po zelo gosto naseljenem stanovanjskem naselju, elektromagneten pepel iz Toplarne Ljubljana. Po prijavi na ustrezne državne organe je inšpektor ugotovil, da podjetje ni registrirano za opravljanje te dejavnosti, da prah spušča kar na dvorišču, ne da bi ga zaščitil, zato ni čudno, da je veter tega raznašal v radiju več kilometrov daleč na okoli. Kar pa je najpomembnejše pri tej ugotovitvi, podjetje ML Surovine d. o. o., Ljubljana sploh niso imele ustreznega okoljevarstvenega dovoljenja za opravljanje te dejavnosti.

Civilne iniciative iz tega območja združene v društvo Združenje krajanov Sp. Kašelj – Podgrad – Zalog so podale številne prijave, ter se obrnile po pomoč tudi na našo mednarodno okoljevarstveno organizacijo. Prav tako so se na nas obrnili številni krajani in prosili za pomoč, daj je podjetje še naprej vidno kršilo zakonodajo.

Šele v juniju 2020 je podjetje ML Surovin d. o. o., Ljubljana, pa najetem zemljišču podjetja Congruus d. o. o., Ljubljana postavil PVC šotor, kamor naj bi »prestavil« elektromagnetni prah iz Toplarne Ljubljana.

Po pripovedovanju domačinov in ogledu naše eko patrulje, ki tedensko izvaja oglede, smo ugotovili, da se je začel prah iz toplarne mešati še z drugimi materiali, med njimi tudi sekanci in nedoločljivim materialom, ki izredno smrdi. Tako se je smrad v Zalogu pri Ljubljani in širši okolici samo še povečeval. Najhujši smrad pa se je dogajal spet v letošnjem letu, vse od marca 2021 dalje. Večkrat je Alpe Adria Green opozorila pristojne institucije o nepravilnosti delovanja tega podjetja, a nikoli niso ukrepale.

Po širjenju nevzdržnega smradu v letu 2021 smo spet podali številne prijave. Seveda se do danes še ni nič zgodilo, le to, da je to podjetje vozilo na dvorišče, brez kakršne koli zaščite komunalno blato iz Štajerske.

Na podlagi Zakona o dostopu do informacij javnega značaja pa smo včeraj, 22. 6. 2021 s strani Ministrstva za okolje in prostor prejeli Potrdilo št. 35470-91/2018-2 z dne 20. 3. 2018, ki ga je ARSO izdalo podjetju ML Surovina d. o. o., Ljubljana, da so vpisani v evidenco trgovcev z odpadki pri omenjeni agenciji. Prejeli smo tudi Potrdilo št. 35469-21/2019-5 z dne 22. 11. 2019, s katerim ARSO izda potrdilo podjetju o zbiranju in odvozu nenevarnih odpadkov. Poleg teh dveh dokumentov smo prejeli tudi odločbo št. 35469-45/2019-13 z dne 7. 9. 2020 o zbiranju in odvozu nenevarnih odpadkov na zgoraj omenjeni lokaciji.

Pri natančnem pregledu vseh treh dokumentih smo ugotovili številne nepravilnosti v upravnem postopku izdaje zgoraj omenjenih potrdil in odločbe ter bomo zoper kršitve zakonodaje (139. člena Zakona o splošnem upravnem postopku) in Zakona o varstvu okolja podali prijave na ustrezne institucije, prav tako pa bomo zoper javne uslužbence podali pristojnim inšpekcijskim službam prijave, ker niso ugotavljale dejanskega stanja, saj podjetje ML Surovina ne razpolaga z nepremičninami, objekt PVC šotor pa ni zidan objekt, tako kot je to v uradnih dokumentih zapisano, niti nima gradbenega ali kakršnega koli drugega dokumenta.

Z podanimi ugotovitvami obveščamo slovensko javnost o skrajno neprimernem delovanju javnih uslužbencev Ministrstva za okolje in prostor ter javnih uslužbencev v Agenciji Republike Slovenije za okolje, saj so izdajali dovoljenja, ne da bi preverjali dejanskega stanja, s tem pa načrtno pomagali pri kaznivem dejanju, ki ga je storilo podjetje ML Surovina d. o. o., Ljubljana in z njim povezana podjetja CONGRUUS d. o. o., Ljubljana in ELEKTROSERVISI d. d., Ljubljana.

V naš Mednarodni okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green tako ugotavljamo, da do ekoloških katastrof ne bi prišlo in posledično ne bi bilo ogroženo zdravje 22.000 prebivalcev v Četrtni skupnosti Polje Mestne obline Ljubljana, če bi javni uslužbenci preverjali na kraju samem dejansko stanje in če bi se že prej ugotovilo poskus kriminalnega dejanja ogrožanja zdravja ljudi ter znatno onesnaževanje okolja.

Kljub dejstvu, da je sedaj ugotovljeno o kršenju zakonodaje na področju varstva okolja in zdravje ljudi, ML Surovine d. o. o., Ljubljana še vedno niso ukrepali. Pepel, komunalno blato, sekanci ter gnoj še vedno ležijo prosto pod milim nebom, prah se raznaša po okolici, smrad pa je vedno bolj intenziven in izredno moteč. Tudi po razkritju in odmevnem poročanju v javnosti pristojni državni organi in organi pregona še niso ukrepali, zato bomo tudi proti njim sprožili ustrezne prijave.

Povezave:

Zaradi neznosnega smradu, zaradi komunalnega blata v Zalogu je AAG izvedel Eko patruljo in podal prijavo na inšpekcijske službe

INŠPEKTORAT RS ZAHTEVA NA PODLAGI PRIJAVE AAG ODSTRANITEV ELEKTROFILTRSKEGA PEPELA V ZALOGU

NA PROSTEM SKLADIŠČEN PEPEL IZ TOPLARNE ‘PREKRIL’ ZALOG, ODVOZ OBLJUBLJAJO V KRATKEM

EKO-PATRULJA AAG V ZALOGU RAZKRILA ODLAGALIŠČE NEVARNIH ODPADKOV PEPELA IN ŽLIDRE

 

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

POSTANITE ČLAN AAG- PLAČILO ČLANARINE

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

DONIRAJTE PREKO PAYPAL

PLAČILO ČLANARINE PREKO PAYPAL




Blog at WordPress.com.