c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Bistričani na nogah zaradi Lesonita


Sabrina Mulec – RTV

ARSO pred kratkim objavil javno naznanilo za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja družbi Lesonit, civilna pobuda Eko Bistrc od odgovornih terjajo odgovore

V ilirskobistriškem Lesonitu bi radi za tretjino povečali proizvodnjo. Domačini so na nogah, saj jim izpusti iz tovarne, naj bi bili tudi rakotvorni, lesni prah in hrup grenijo življenje, na kar opozarjajo že vrsto let. Sedaj, pravijo, bo še veliko huje.

LESONIT ILIRSKA BISTRICA

Foto: AAG

Lesonit je za izdajo dovoljenja za obratovanje naprave, ki bi lahko povzročila onesnaževanje okolja večjega obsega, zaprosil že lani. Po objavi naznanila Agencije Republike Slovenije za okolje so se okoliški prebivalci spomnili neizpolnjenih obljub izpred 15 let in se ponovno povezali. Mojca Mejak iz civilne iniciative Eko Bistrc: “Mi imamo prah vsakodnevno na mizi. Ni problem miza in vse skupaj, ampak to gre v naša pljuča.

Darko Benigar pa je prepričan, da Lesonit že proizvaja veliko večje količine vlaknenih plošč in da želi stanje le legalizirati. “Praktično vsi izpusti Lesonita presegajo dovoljene mejne vrednosti masnih pretokov.

Lastnik Giorgio Barzazi tistim, ki menijo, da proizvajajo več, kot prikažejo, odgovarja, da so vsi podatki na voljo v javno objavljenih poročilih in si jih lahko ogledajo. Dodaja, da so vedno upoštevali okoljsko zakonodajo in da bi radi z naložbo – šlo naj bi za najsodobnejšo tehnologijo – resda povečali proizvodne zmogljivosti, vendar pa bo ta vplivala tudi na boljšo kakovost zraka. “Čeprav nam glede na proizvedeno količino v prihodnosti tega ni treba početi, bomo v podjetju namestili novi elektrofilter, ki bo te izpuste očistil preden gredo iz kotlovnice v sušilnik in bodo na tak način še prispevali k manjšemu onesnaževanju okolja.

Obupani okoliški prebivalci pa obljubam ne verjamejo. Zato okoljska organizacija Alpe Adria Green, ki je pred nekaj leti zaradi domnevnih nepravilnosti delovanje Lesonita že vzela pod drobnogled, napoveduje, da bo kot stranski udeleženec vstopila v postopek. V civilni iniciativi Eko Bistrc pa dodajajo, da se kot stranke v postopek lahko vključijo tudi posamezniki in tako opozorijo na svoje težave.

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine – nič vas ne stane!

Donirajte

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.