c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

EU zaostruje sprejemljive ravni rakotvornih onesnaževal v živilih


EU zaostruje količine težkih kovin, ki jih prenaša hrana in so rakotvorne. Komisija je določila nove najvišje ravni kadmija in svinca v široki paleti živilskih proizvodov, pri čemer ukrep izhaja iz zavez iz evropskega načrta za boj proti raku. Ukrepi se bodo za najvišjo raven svinca uporabljali od 30. avgusta, za kadmij pa od 31. avgusta.

Zastrupitev s težkimi kovinami | Kompetentno o zdravju na iLive

Premik, ki po besedah ​​evropske komisarke za zdravje Stelle Kyriakides postavlja »potrošnike v ospredje« pri izbiri »bolj zdravih in varnih živil«. In predstavlja “nadaljnji korak naprej pri krepitvi že tako visokih in vrhunskih standardov EU v prehranski verigi”. Izhajajoč iz predpostavke, da “nezdrava prehrana povečuje tveganje za nastanek raka”, se je spominja ciprska političarka in psihologinja, ki je po ozdravitvi od raka dojke doma postala ikona za boj proti raku, zato je Komisija sprejela odločitev po letih intenzivnega sodelujejo z državami članicami in Evropsko agencijo za varnost hrane (EFSA). Odločitev je sprejela z posvetovanjem podjetij v tem sektorju.

Od vina do drobovine, skozi sol, sadje, zelenjavo in čokolado, obstajajo različna živila, ki bodo konec avgusta morala izpolniti nove zahteve EU glede prisotnosti obeh rakotvornih onesnaževalcev. Kar zadeva kadmij, težko kovino, ki je strupena zlasti za ledvice, prisotne v okolju tako kot zaradi kmetijskih in industrijskih dejavnosti, so vse analize potrdile potrebo po znižanju njegovih mejnih vrednosti. Leta 2009 je EFSA določila dopustni tedenski odmerek 2,5 μg / kg telesne mase, vendar je ugotovila, da je povprečna izpostavljenost odraslih po vsej Uniji blizu te indikacije ali nekoliko nad njo.

Po nekaterih omilitvenih ukrepih EU zdaj verjame, da je pripravljena na znižanje ravni rakotvornih snovi v hrani. To so predvsem sadje, zelenjava, žita in oljna semena. Zelo podoben govor je o svincu, ljudje so z njim izpostavljeni predvsem s hrano. Pri odraslih bi lahko povzročil težave s srčno -žilnim sistemom in nefro-toksičnost, pa tudi nevro-toksičnost v razvojni fazi pri otrocih. Zaradi tega bodo nove mejne vrednosti za težke kovine poleg proizvodov, kot so vino, sol, drobovina, gobe in začimbe, veljali tudi za živila za dojenčke in otroke.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK V BOJU PROTI PODNEBNIM SPREMEMBAM!

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Donirajte

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.