c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Mednarodni dan čistega zraka za modro nebo poudarja povezavo med zdravim zrakom in zdravim planetom


Nebo - Wikipedija, prosta enciklopedija

23.07.2021 je bilo objavljeno, da bo tema drugega letnega mednarodnega dneva čistega zraka za modro nebo , ki ga bo omogočil Program Združenih narodov za okolje (UNEP), “Zdrav zrak, zdrav planet”.

Dan, je bil določen 7. septembra z resolucijo OZN leta 2019 na 74. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov. Prvi dogodek s temo »Čist zrak za vse« pa je potekal 7. septembra 2020.

Mednarodni dan čistega zraka za modro nebo ozavešča in olajšuje ukrepe za izboljšanje kakovosti zraka. 

Onesnaževanje zraka je globalna težava, ki vpliva na zdravje ljudi, zdravje planetov in podnebne spremembe. Zagotoviti moramo, da je čist zrak na voljo vsem, ne glede na zemljepis ali socialno-ekonomski status. Za to bo moral svet odločno in nujno ukrepati.  

Onesnaženost zraka je največje okoljsko tveganje za javno zdravje, ocenjuje se, da je 92 odstotkov prebivalstva izpostavljeno onesnaženemu zraku, ki vsako leto povzroči približno sedem milijonov prezgodnjih smrti. Onesnažen zrak prizadene zlasti otroke, ženske in starejše, saj ima vse več povezav z boleznimi, kot so demenca, diabetes, COVID-19, kardiovaskularne in nevrološke bolezni.

Razvite države so v zadnjih letih močno izboljšale kakovost zraka, vendar številne države v razvoju, ki so še vedno odvisne od lesa in drugih trdnih goriv za kuhanje in ogrevanje, zaostajajo. Rezultat tega je, da imajo številne ranljive in marginalizirane osebe tudi najslabšo kakovost zraka. 

Vprašanje je bilo v ospredju med pandemijo COVID-19, podatki pa kažejo, da bi onesnaževanje zraka ljudi lahko še bolj ogrozilo . Pandemija je povzročila zmanjšanje onesnaženosti zraka in večjo kakovost zraka, saj se je med mednarodnimi zaporami zmanjšalo število potovanj v zraku in avtomobilih.

Ko se svet začne pojavljati iz COVID-19, imamo priložnost postaviti temelje za zeleno, vključujoče okrevanje, da zagotovimo, da ne bomo izgubili okoljskih koristi, ki smo jih dosegli.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.