c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Eko patrulja AAG: Namesto da bi zaščitili gozd pred lubadarji pod Golico izvajajo golosek zdrave smreke


Narcise-Golica1

Vsako leto obišče travnike pod Golico, ko cvetijo narcise, trume turistov, sedaj pa se nam temi travniki izvajajo goloseki smrekovega gozda!

Krajani  so AAG opozorili, da se nad vasjo Planine pod Golico izvajajo goloseki. V AAG smo bili prepričani, da se izvaja sanacija žarišč lubadarja, vendar smo se odločili, da preventivno prijavo pregleda na licu mesta Eko-patrulja AAG. Ta je ugotovila, da se izvajajo goloseki v zdravem gozdu in da gre lastniku gozda predvsem za zaslužek, ohranitev smrekovih gozdov, ki so bili na gorenjskem močno prizadeti zaradi lubadarja pa mu ni mar.

Pod golico

UGOTOVITVE EKO-PATRULJE-AAG:

– Goloseki zdrave smreke se izvajajo na treh lokacijah nad vasjo Planine pod Golico proti Golici. Goloseki so tako uničili gozd, da bodo menila desetletja predem  se bo obnovil.

– Izvajalci del puščajo smreke, ki jih je napadel lubadar v gozdu in s tem puščajo potencialno nevarnost, da lubadar napade še zdrave smreke. Lubadarji navadno napadajo oslabela drevesa smreke, pri prenamnožitvi pa se lotijo tudi popolnoma zdravih dreves. Takrat se hrošči lubadarja obnašajo kot »kamikaze«: navrtavajo skorjo zdrave smreke, ta jih zaliva s smolo, kar jo oslabi, zato se naslednji hrošči lažje navrtajo v skorjo ter namnožijo, smreka pa se na koncu posuši.

– Gradijo se številne vlake oziroma kar gozdne avtoceste na katerih se lahko srečata tudi dva večja kamiona, ki odvažata les. Po naših izkušnjah po končanih posegih v gozdove te “avtoceste” pričnejo, uporabljati vozniki štirikolesnikov, vozil na pogon na vsa štiri kolesa ter motokrosisti, da si sprostijo adrenalin in  še do konca uničijo območje, kjer je bil opravljen poseg v naravo. Zaradi hrupa, ki ga povzročajo vznemirjajo, tako prebivalce na tem območju, kot tudi prostoživeče živali, ki sčasoma tako območja zapustijo.

Foto galerija:

Goloseki:

golosek - podirajo samo zdrave smreke- obžre od lubadarja puščajo v gozduIMG_0560

golosek 2golosek 2-1

Smreke, ki jih napadel lubadar:

lubadar

Gozdne “vlake”:

gozne avtoceste služijo za terenska vozila2IMG_0559

gozne avtoceste služijo za terenska vozilaIMG_0573

Na podlagi poročila EKO-PATRULJE smo golosek 09.07.2021 prijavili Inšpekciji za gozdarstvo!

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

POSTANITE ČLAN AAG- PLAČILO ČLANARINE

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

DONIRAJTE PREKO PAYPAL

PLAČILO ČLANARINE PREKO PAYPAL




Blog at WordPress.com.