c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Zaradi bližine asfaltne baze in neodzivnosti inšpekcijskih služb je AAG pričel z oceno kakovosti življenja v Vrtojbi


jemanje vzoca vode iz vodnjaka- vrtojba2

Foto AAG: Člani CI Vrtojba, članica EkoŠtandreža iz sosednje Italije in predsednik AAG – Opravljanje terenskih meritev kakovosti vode.

V vasi Vrtojba v občini Šempeter Vrtojba živi cca 2100 prebivalcev.Naselje leži tik ob meji z Italijo na ravnini , na rodovitnem polju z rahlo mediteransko klimo, imenovanem Vrtojbensko polje (cca 160 – 180 ha ).Vrtojbenci, ko ni bilo še vodovoda, so pitno vodo jemali iz vodnjakov v vasi kar pomeni, da je pod poljem velik rezervat pitne vode ( podtalnica). Polje je naplavina reke Soče zato je takoj pod površjem rodovitne zemlje in vse do podtalnice – GRAMOZ. In tu v bližini samega naselja se je že več kot pred 50 leti začelo črpanje gramoza in leta 1973 je bila postavljena današnja asfaltna baza za proizvodnjo asfalta s kapaciteto 90 ton na uro.

Na inšpekcijo za okolje in prostor sta bili do danes podani dve prijavi. Prvo 6.07.2019 za takojšnje ukrepanje, saj naprava obratuje brez presoje vplivov na okolje in brez okoljevarstvenega dovoljenja. Druga prijava z dne 21.01.2020 pa se je glasila na nepravilno, oziroma sporno parkiranje desetine kamionov na dnu gramoznice, kakšen meter nad podtalnico. Do danes nismo dobili nobenega odgovora, razen od inšpektorata RS za okolje in prostor “kriterije za določanje prioritetnih inšpekcijskih nadzorov IRSOP.Torej kljub urgencam ( 2x) uradnega odgovora o izvršenem inšpekcijskem pregledu do danes NI.

Neformalno smo ugotovili, da naprava deluje na podlagi gradbenega dovoljenja iz leta 1973 in verjetno merjenj, ki jih naroča in plača lastnik. Na Upravni enoti v Novi Gorici ne razpolagajo z dokumentacijo, da je podjetje pridobilo uporabno dovoljenje za proizvodnjo asfalta, prav tako pa nimajo podatka, ali je bilo za vse objekte v asfaltni bazi pridobljeno gradbeno dovoljenje. Leta 2003 je bil sprejet občinski prostorski načrt za to območje, kjer so predvidene športne površine in je krajanom vlil upanje, da se bo onesnaževanje končalo. Ker inšpekcijske službe ne želijo ukrepati smo se skupaj z CI Vrtojba, EkoŠtandrež iz Štandreža iz sosednje Italije ter občine Šempeter Vrtojba odločili, da zaradi bližine asfaltne baze na podlagi meritev kakovosti vode, zemlje in zraka podamo oceno kakovosti življenja v Vrtojbi in njeni okolici. Negativni vplivi na okolje, ki jih povzroča asfaltna baza verjetno segajo vse do bližnjega Štandreža v sosednji Italiji, na kar so nas opozorili kolegi iz društva EkoŠtandrež.

Oceno kakovosti življenja v Vrtojbi je AAG pričel v petek 11.06.2021 zaključili pa jo bomo predvidoma v mesecu juliju.

Meritev prašnih delcev v Vrtojbi

Foto AAG: Testna meritev prašnih delcev PM2,5, PM10.

jemanje vzoca vode iz vodnjaka- vrtojba1

Foto AAG: Jemanje vzorca vode za kemijsko analizo iz prvega vodnjaka

jemanje vzoca vode iz vodnjaka- 2-vrtojba

Foto AAG: Jemanje vzorca vode iz drugega vodnjaka

jemanje vzoca vode iz vodnjaka- 2-vrtojba3

Foto AAG: Jemanje vzorca vode za kemijsko analizo iz drugega vodnjaka

jemanje vzorca zemljine - vtojba

Foto AAG: Jemanje 1. vzorca zemljine za kemijsko analizo

odzem vzorca zemljine v Vrtojbi1

Foto AAG: Jemanje 2. vzorca zemljine za kemijsko analizo

Po končanih meritvah, bomo izdelali poročilo o kvaliteti življenja v Vrtojbi z okolico.

AAG DELUJE SAMO NA PODLAGI DOKAZOV IN NE NA PODLAGI PREDVIDEVANJ, JE NEPOLITIČNA IN NEVLADNA ORGANIZACIJA IN SE NE POVEZUJEMO S POLITIČNIMI STRANKAMI NE GLEDE KAKŠNA JE  TRENUTNA POLITIČNA  SITUACIJA V DRŽAVI!

Povezave:

Smrad, prah in hrup ne sodijo v Vrtojbo

EKO PATRULJA AAG–PARKIRIŠČE KAMIONOV V ASFALTNI BAZI VRTOJBA

V Štandrežu iščejo prostovoljce z dobrim nosom

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

POSTANITE ČLAN AAG- PLAČILO ČLANARINE

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

DONIRAJTE PREKO PAYPAL

PLAČILO ČLANARINE PREKO PAYPAL




Blog at WordPress.com.