ŠOLSKI CENTER ŠKOFJA LOKA:Predelava električnega invalidskega vozička


Nadaljevanje projekta AAG –  E-VOZ, ki je bil zaradi covida -19, žal nekaj mesecev prekinjen.

e-voz3

Foto AAG: Invalidski voziček, ki so ga dogradili dijaki 5.Ns iz Šolskega centra – Škofja Loka. V projektu, ki ga sofinancira EKO SLAD,  sodeluje 6 srednjih šol in vsaka šola bo dogradila po en invalidki voziček.

Alpe Adria Green je lansko leto v okviru Evropskega tedna mobilnosti začel z aktivnostmi v okviru izobraževalno – ozaveščevalnega projekta E-Voz. Projekt je logično nadaljevanje že izvedenih aktivnosti v okviru projektov E-Avto -Mladi ter E-Pol, s katerim smo dijake srednjih tehničnih šol ter širšo javnost v preteklih dveh letih seznanjali in ozaveščali o konceptih trajne in e- mobilnosti mobilnosti. Projekt je sofinanciran strani Eko sklada, javnega okoljskega sklada, na podlagi javnega razpisa za NVO 2019.

V okviru projekta E- Voz nadaljujemo  z aktivnostmi ozaveščanja in izobraževanja dijakov srednjih tehničnih šol, tokratni projekt pa vključuje tudi ranljive skupine in sicer tiste invalide, ki nujno potrebuje invalidske vozičke za vsakdanjo mobilnost.

e-voz2

Foto: AAG

Članek objavljen na spletni stani Šolskega centra – Škofja Loka:

Od srede, 9. 9., do petka, 11. 9. 2020, so dijaki 5.Ns  predelali električni invalidski voziček za gospoda Iva Jakovljeviča. Projekt je podprla in financirala neprofitna okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green z Jesenic, predelava pa je potekala v inštitutu Metron v Češnjici pri Kropi.

Voziček je bil nov, na žalost pa imajo vsi invalidski vozički svinčene baterije, katerih kapaciteta je za današnje razmere majhna. Po pogovoru z Ivom smo se dogovorili glede predelave. Želel si je čim »večjo« baterijo, priključek za polnjenje telefona, vzvratno kamero, ogrevan sedež, inverter z vtičnico napetosti 230 V AC in polnilec za baterijo.

Sledila je izgradnja 2 svinčenih akumulatorjev, izmerili smo prostor za nove litijeve baterije. Glede na razpoložljiv prostor, smo določili mere nove, sestavljene baterije. Ta bo imela 90 Ah, kar je dvakrat več od originalne. To pa seveda pomeni najmanj dvakrat večjo razdaljo, ki jo lahko prevozi z vozičkom.

Pri predelavi velja omeniti inovativnost naših dijakov, ki so za nosilec mobilnega telefona uporabili pohodno palico in jo pobarvali v barve vozička.

Predelava je potekala brez večjih zapletov. Vse želje glede predelave smo g. Ivu uresničili, nad predelavo je bil vidno ganjen. Končno se mu bo mogoče izpolnila želja, da bi prevozil pot od doma (okolica Kranja) do Izole s svojim vozičkom.

Janko Brejc, u. d .i. s.

VIR: http://www.scsl.si/srednja-sola-za-strojnistvo/1916-predelava-elektricnega-invalidskega-vozicka

Povezava:

Dimenzioniranje E-pogonov za poklicne šole –invalidski vozički

 

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

Plačilo članarine 2020 / postanite član AAG

Podprite AAG preko položnice

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.