ŠOLSKI CENTER ŠKOFJA LOKA:Predelava električnega invalidskega vozička


Nadaljevanje projekta AAG –  E-VOZ, ki je bil zaradi covida -19, žal nekaj mesecev prekinjen.

e-voz3

Foto AAG: Invalidski voziček, ki so ga dogradili dijaki 5.Ns iz Šolskega centra – Škofja Loka. V projektu, ki ga sofinancira EKO SLAD,  sodeluje 6 srednjih šol in vsaka šola bo dogradila po en invalidki voziček.

Alpe Adria Green je lansko leto v okviru Evropskega tedna mobilnosti začel z aktivnostmi v okviru izobraževalno – ozaveščevalnega projekta E-Voz. Projekt je logično nadaljevanje že izvedenih aktivnosti v okviru projektov E-Avto -Mladi ter E-Pol, s katerim smo dijake srednjih tehničnih šol ter širšo javnost v preteklih dveh letih seznanjali in ozaveščali o konceptih trajne in e- mobilnosti mobilnosti. Projekt je sofinanciran strani Eko sklada, javnega okoljskega sklada, na podlagi javnega razpisa za NVO 2019.

V okviru projekta E- Voz nadaljujemo  z aktivnostmi ozaveščanja in izobraževanja dijakov srednjih tehničnih šol, tokratni projekt pa vključuje tudi ranljive skupine in sicer tiste invalide, ki nujno potrebuje invalidske vozičke za vsakdanjo mobilnost.

Projekt bomo v celoti zaključili v mesecu decembru 2020

e-voz2

Foto: AAG

LOŠKE NOVICE:

[ŽAREK DNEVA] Dijaki Srednje šole za strojništvo predelali električni invalidski voziček

Sredi letošnjega septembra je namreč pet dijakov 5.NS Srednje šole za strojništvo Šolskega centra Škofja Loka – Leon Banič, Luka Kajzar, Aleš Klemenčič, Nik Mlakar in Matej Tičar – v inštitutu Metron v Češnjici pri Kropi predelalo električni invalidski voziček za gospoda Iva Jakovljeviča. Projekt je podprla in financirala neprofitna okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green z Jesenic.

»Voziček je bil nov, žal pa imajo vsi invalidski vozički svinčene baterije z za današnje razmere majhno kapaciteto. Po pogovoru z Ivom smo se dogovorili glede predelave. Želel si je čim ‘večjo’ baterijo, priključek za polnjenje telefona, vzvratno kamero, ogrevan sedež, inverter z vtičnico napetosti 230 V AC in polnilec za baterijo,« je prve korake pojasnil profesor s Srednje šole za strojništvo Janko Brejc, u. d. i. s.

Nadaljevalo se je z izgradnjo dveh svinčenih akumulatorjev in izmero prostora za nove litijeve baterije. »Glede na razpoložljiv prostor smo določili mere nove, sestavljene baterije, ki bo imela 90 Ah, kar je dvakrat več od originalne. To seveda pomeni vsaj dvakrat večjo razdaljo, ki jo lahko prevozi z vozičkom,« je poudaril Brejc in pri predelavi izpostavil inovativnost dijakov, ki so za nosilec mobilnega telefona uporabili pohodno palico in jo pobarvali v barve vozička.

»Predelava je potekala brez večjih zapletov. Vse želje smo gospodu Ivu uresničili, nad predelavo je bil vidno ganjen. Končno se mu bo morda izpolnila želja, da bi prevozil pot od doma v okolici Kranja do Izole s svojim vozičkom,« je dodal Janko Brejc. Inovativnim dijakom in mentorju čestitke za idejo in izvedbo, pa še mnogo domiselnih in uspešnih projektov!

Povezava : Šolski center Škofja Loka

http://www.scsl.si/srednja-sola-za-strojnistvo/1916-predelava-elektricnega-invalidskega-vozicka

Povezava:

Dimenzioniranje E-pogonov za poklicne šole –invalidski vozički

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

Plačilo članarine 2020 / postanite član AAG

Podprite AAG preko položnice

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

%d bloggers like this: