c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Alpe Adria Green je letošnji nagrajenec razpisa za energetske nagrade Financ.


Poleg Alpe Adria Green so nagrajenci letošnjega razpisa za energetske nagrade Financ še Mestna občina Ljubljana s Petrolom in Resalto ter Iskra

Energetske nagrade: strokovna komisija in bralci tokrat (izjemoma) enotni

(Borut Hočevar, Finance)

Mestna občina Ljubljana s Petrolom in Resalto, Iskra in Alpe Adria Green so nagrajenci letošnjega razpisa za energetske nagrade Financ.

Ekipa MOL s Petrolom in Resalto, člani Alpe Adria Green in predstavniki Iskre

Rezultati letošnjega razpisa Financ za najboljše energetske projekte so malce posebni. Zakaj? Nagrade podeljujemo v dveh kategorijah, v vsaki po dve: eno po izboru strokovne komisije, drugo pa po izboru bralcev Financ, ki glasujejo po spletu. V večini primerov je mnenje komisije drugačno od mnenja bralcev. Tokrat ni bilo povsem tako.

Dobili so tudi mednarodno nagrado

V kategoriji energetsko učinkovit projekt je zmagala mestna občina Ljubljana (MOL) tako po izboru komisije kot po izboru bralcev. Zmagovalni projekt energetska obnova Ljubljane EOL-1 so opravili s Petrolom in Resalto. Sanirali so stavbe osnovnih šol, vrtcev, športnih objektov, zdravstvenih domov, kulturnih ustanov in objektov mestne uprave, skupaj 48 objektov, od tega 25 celostno, so našteli v prijavi za energetsko učinkovit projekt.

Projekt je zastavljen po modelu energetskega pogodbeništva. Pogodba je podpisana za 15 let, v tem obdobju izvajalec prevzame odgovornost in stroške vzdrževanja vseh izvedenih ukrepov. Celotna naložba je znašala 14,8 milijona evrov, od tega je 51 odstotkov prispeval zasebni partner, 40 odstotkov so znašala sredstva kohezijskega sklada, devet odstotkov pa sredstva MOL.

S pogodbo in metodologijo zagotovljeni prihranki znašajo 7.896 megavatnih ur oziroma 982 tisoč evrov na leto, od tega je prihranek toplote 5.822 megavatnih ur, električne energije pa 2.075 megavatnih ur. Skupna količina koristne energije je 15.260 megavatnih ur, od tega je 16 odstotkov ali 2.390 megavatnih ur iz obnovljivih virov. Zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov znaša 2.917 ton na leto.

Projekt je dobil tudi mednarodno nagrado Best Energy Service Project 2019 na dogodku Convenant of Mayors Investment Forum v Berlinu.

Dijake usposabljajo za deficitarne poklice

V kategoriji promocijski projekt sta zmagovalca dva. Komisija je izbrala okoljevarstveno organizacijo Alpe Adria Green in njen projekt E-POL. S projektom želijo usposobiti šolajočo se mladino za opravila pri trajnostni mobilnosti: pri dejavnostih, povezanih z električnimi vozili in z infrastrukturo, ki takšno mobilnost podpira. V okviru projekta so izdelali tri stacionarne polnilne postaje za tri izbrane srednje tehniške šole. Vse tri imajo lastna vozila na električni pogon, v nekaterih so jih razvili in izdelali med učnim procesom. Dijake so usposabljali na Inštitutu Metron.

Bovling s pametnim sistemom

Bralci pa so izbrali projekt, ki ga je postavila Iskra na objektu ljubljanskega Kluba 300. Postavili so pameten sistem, ki omejuje vpliv e-polnilnic in obnovljivih virov energije na javno elektrodistribucijsko omrežje. Stavbo so med drugim izbrali zato, ker ima zelo raznovrsten profil porabe. Sistem sestavljajo sončne elektrarne, hranilnik energije in polnilne postaje. Ko je poraba električne energije na objektu majhna, polnijo hranilnik, proizvodnjo električne energije v sončni elektrarni in kogeneraciji pa lahko tudi usmerijo v elektroenergetsko omrežje. Ko je poraba velika, praznijo hranilnik in uporabljajo električno energijo iz fotovoltaike in kogeneracije. S sistemom in programskim krmiljenjem ugotavljajo, ali so podobni sistemi primerni za množično uvedbo na objektih v gospodarstvu, javni infrastrukturi in drugje.

Povezave:

E-mobilnost je tudi priložnost za poklicno pot mladih

Zaključek projekta E-POL: razvoj in izdelava pilotnih polnilnih postaj za polnjenje električnih vozil kot učnih pripomočkov za dijake tehniških poklicnih šol

AAG predstavil E-AVTO v Kranju

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOP 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!




Blog at WordPress.com.