c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Upravno sodišče presodilo Odlok Vlade RS o ukrepu odvzema osebkov rjavega medveda


Upravno sodišče Republike Slovenije je dne 10. 4. 2019 na seji senata sprejelo odločitev v zvezi z vloženo tožbo mednarodnega društva za varstvo okolja in narave, s katero je bil napaden Odlok Vlade RS o ukrepu odvzema osebkov vrste rjavega medveda (Ursus arctos) iz narave, za obdobje do 30. 9. 2019.

Sodišče je tožbi delno ugodilo AAG in odpravilo le prilogo navedenega odloka iz razloga napačne uporabe materialnega prava. Po presoji sodišča, določitev števila medvedov za odstrel (ne samo na območju izjemne prisotnosti ter na prehodnem območju) nima potrebne zveze z vidika družbene sprejemljivosti ugotovljene prek (subjektivnih) mnenj prizadetih interesnih skupin, kot tudi z vidika upravljanja s škodami, ki jih povzročajo medvedi in zato ni izpolnjen pogoj, da ni druge zadovoljive možnosti za odpravo omenjenih dveh problemov ter da mora biti odvzem omejen na (nekatere) medvede na dovolj konkretiziranih področjih in ob upoštevanju metod razlage Direktive o habitatih.

Sodišče je dalo toženi stranki podrobna navodila in smernice, ki jih bo morala v ponovljenem postopku upoštevati. Sicer pa je po presoji sodišča Odlok Vlade RS o ukrepu odvzema osebkov vrste rjavega medveda (Ursus actor) iz narave za obdobje do 30. 9. 2019, kot predpis v ostalem delu zakonit in torej v tem delu ostaja v veljavi.

Sodna odločba je bila strankam postopka poslana dne 15. 4. 2019. Odločitev sodišča si lahko preberete na spletni strani Upravnega sodišča RS

povezava:
http://sodisce.si/mma_bin2.php?nid=2019041609443057&static_id=20190416093649

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOP 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!




Blog at WordPress.com.