c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

PRAVICO IMAMO DO ČISTEGA ZRAKA


Stanje z zračno onesnaženostjo v naši državi je vse prej kot zadovoljivo.  Prekoračitev onesnaženosti zraka je še vseeno precej, odvisno pač kakor kje in kdaj, uradno pa od namerjenih parametrov iz merilnih postaj.

Povezana slika

V resnici je zračna onesnaženost tesno odvisna od vremenskega dogajanja. V dneh, ko je ozračje zelo umirjeno in stanovitno, se mikroprašni in drugi umazani delci kopičijo v najnižjih prizemnih slojih in jih pogosto vdihujemo. To se dogaja v zimskih mesecih, ko so tla mrzla in je zrak nad nami nekoliko toplejši. Težji in bolj mrzel prizemni zrak takrat zadrži lebdečo nesnago, ki se tako zaustavlja v našem življenjskem prostoru in se ne razpršuje v višje sloje. Ko je vreme vetrovno ali nestanovitno, pa je zrak čist. Stanovitnost odigrava ključno vlogo tudi v poletnih mesecih, ko so odločilne tudi visoke temperature in sončno žarčenje.

Zračna onesnaženost je odvisna od številnih faktorjev, v prvi vrsti od emisij, toda tudi in predvsem od sposobnosti zraka, da nesnago zadržuje ali odstranjuje. Zato je, denimo, manjša v obdobjih, ko je vreme bolj dinamično, večja pa, ko je bolj stanovitno. V lanskem letu so bile vremenske razmere v glavnem ugodne, zato so bili tudi uradni podatki o zračni onesnaženosti nekoliko bolj spodbudni kot leto prej.

Treba je tudi upoštevati, da gre pri merjenju zračne onesnaženosti za vzorčenje in je število merilnih postaj, kljub njihovi precejšnji pogostosti, še vedno preskromno. Včasih tudi niso optimalno nameščene za prikaz dogajanja v okolici. Nameščene so bolj “ zaradi lepšega” , da uradniki in podjetja lahko rečejo: “ SAJ IZVAJAMO MERITVE, PA NISO POKAZALE PRESEGANJ”

Tudi ob branju spodbudnih podatkov o zračni onesnaženosti smo lahko le ravnodušni. Zadovoljni bomo le tedaj, ko ne bo niti najmanjše prekoračitve, ker bo zrak resnično čist, in ne le navidezno zaradi vremenskega naključja in da se bomo zavedli, da čist zrak mora biti tudi v praksi človekova pravica. Ne le za nas, tudi za naše zanamce.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!




Blog at WordPress.com.