Gorazdu Marinčku odvzeli status nevladnika


ČEPRAV SMO VČASIH IMELI RAZLIČNE PRISTOPE IN POGLEDE NA OKOLJEVARSTVENE PROBLEME V SLOVENIJI V AAG MENIMO, DA JE ODVZEM STATUSA E- FORUMU, KI JE DELOVALO V JAVNEM INTERESU ŠE EN PODEL UDAREC S STRANI MINISTRSTVA ZA OKOLJE IN PROSTOR NEVLADNIM ORGANIZACIJAM!!!!

Polona Malovrh – DELO

Gorazdu Marinčku odvzeli status nevladnika Ministrica Irena Majcen

E-forum ob status, ker niso spisali poročila o delu v 2016; pritožbe v primeru Magne ostajajo.

Gorazdu Marinčku odvzeli status nevladnika

Gorazd Marinček, predsednik E-Foruma. Foto: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Slovenskemu E-forumu Gorazda Marinčka, neutrudnega akterja iz zgodbe o Magni, je okoljsko ministrstvo (Mop) z odločbo vzelo status nevladne organizacije (NVO) na področju varstva okolja, ki deluje v javnem interesu. »Tega ne jemljem kot teorijo o zaroti in tudi pritožil se ne bom, saj je Mop postopal v skladu z zakonom,« se je za Delo odzval Marinček.

»Izguba statusa za primer Magne ne spremeni ničesar. Zadeve, ki so v postopku, se odvijajo naprej, saj neskladje ostaja,« je še dejal Marinček. Naj spomnimo, da je pred kratkim na upravnem sodišču izgubil tožbi zoper vodno soglasje in okoljevarstveno soglasje za Magnino lakirnico v Hočah, pod katerega sta se podpisali direkcija za vode in agencija za okolje.

Razlog za izgubo statusa, ki ga je E-forum pridobil v 2009, je banalen: ker ni podal poročila o delu za 2016. V skladu z zakonom o društvih bi moral Marinček to storiti do zadnjega marca letos. A tega ni storil ne v rednem ne v podaljšanem roku do 31. maja. E-forum po podatkih iz baze Gvin lani ni posloval, med 2012 in 2014 so se letni prihodki gibali nekaj nad sto tisočaki, v 2015 pa padli na 72.000 evrov. »V 2016 društvo ni imelo projektov, zato tudi ne prihodkov; brez njih delujemo že dve leti, saj od članarine ter od dohodnine (128 evrov) ne moremo živeti; samo bančno poslovanje nam vsak mesec vzame 12 evrov,« pravi Marinček. E-forumove prihodke so predstavljala večinoma sredstva iz evropskih projektov.

V 2016 je po podatkih centra NVO v državi delovalo 25.000 NVO, ki so ustvarile 802 milijona evrov prihodkov, od tega le okrog 15 odstotkov iz javnih sredstev.

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.