Prijava razpadajočih in odvrženih azbestnih plošč in ostankov v Kopru


Alpe Adria Green je na INŠPEKTORAT RS ZA OKOLJE IN NARAVO-OBMOČNA ENOTA KOPER, ZDRAVSTVENI INŠPEKTORAT RS-OBMOČNA ENOTA KOPER ter na MINISTRSTVA 05.12.2016 poslal prijavo razpadajočih in odvrženih azbestnih plošč in ostankov na območju INDE v Kopru.

Prijavo smo poslali zaradi katastrofalnih ugotovitev eko patrulje -Alpe Adria Green, ki  je 01.12.2016 je skupno z  TVS izvedela na območju bivše tovarne INDE v Kopru, katere sedanji lastnik je DUTB ekološko patruljo

clip_image002

Razpadajoči azbest leži vsepovsod to tovarni– foto AAG

Ugotovitve Eko patrulje:

  1. Nekaj 1000 m2 Azbestnih plošč, ki »prekrivajo« strop se krušijo,
  2. Skupno je kar 9000- 9500 m2 azbestne kritine
  3. Nekaj tega azbesta je nestrokovno skladiščenega na tleh
  4. Drobci zdravju škodljivega azbesta padajo na območje tovarne, na sosednje parcele, kjer so vrtovi in stanovanjske hiše v katerih živijo družine
  5. Veter – burja delce azbesta raznaša tudi nekaj kilometrov po okolici
  6. Na območju bivše tovarne »živijo« brezdomci
  7. Mladi prirejajo v teh nezavarovanih  »prostorih« zabave
  8. Samo nekaj metrov stran je Varstveno delavni center, ljudje so tam vsakodnevno izpostavljeni smrtonosnemu – rakotvornemu prahu azbesta
  9. Mimo ceste, kolesarske poti vodi tudi pot zdravja Porečanka, za katero je občina Koper dobila EU nagrado

clip_image004

katastrofalno stanje kritine iz azbestnih plošč v nekdanji tovarni Inde v Kopru – foto AAG

Opozarjamo Vas da okoliški prebivalci in tamkajšni zaposleni v VDC lahko zbolijo za Azbestozo, ki je bolezen pljuč in nastane zaradi dolgotrajnejše

izpostavljenosti azbestnemu prahu. Spada med pnevmokonioze in je neozdravljiva, napredujoča bolezen, ki ima hude posledice za obolelega. Azbestni prah vsebuje delce igličaste oblike, ki v pljučih povzročajo nastanek t. i. azbestnih telesc. To so prva opazna obrambna reakcija pljuč na azbestna vlakna. Delci z mehanskim draženjem namreč povzročajo razrast vezivnega tkiva, ki se začne pojavljati po petnajstih do dvajsetih letih izpostavljenosti. Razvoj bolezni je odvisen od koncentracije azbestnega prahu v pljučih, od simptomov pa se najprej pojavi oteženo dihanje in dražeč suh kašelj. V kasnejših fazah se zaradi prizadetosti popljučnice pojavljajo bolečine v prsih, ki jih lahko spremljajo tudi vnetja nosu, žrela, grla in sapnika.

clip_image006

Zbirališče mladih – foto AAG

V AAG  pričakujemo od obeh inšpekcijskih služb in ministrstev takojšnje ukrepanje in odgovor pričakujemo v zakonskem roku!

V kolikor ne bodo  ukrepali in ne bomo dobili odgovora se bomo obrnili na Varuha človekovih pravic,  EU komisijo ter druge državne inštitucije!

clip_image008

Streha v razpadanju– foto AAG

RTV prispevek si lahko ogledate na:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-dnevnik/174441064

8.12 so se  Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) odzvali na medijsko razkritje o tonah nevarnih azbestnih odpadkov v podjetju Inde Koper. Pojasnili so, da še niso pravnomočni lastniki celotne nekdanje invalidske tovarne in zato nesnage niso mogli in niso bili dolžni počistiti. »Vsako poseganje v nepremičnino pred tem bi bilo nezakonito,« so utemeljili. Najnujnejše posege bodo opravili takoj, ko bodo postali uradni lastniki.

To naj bi se predvidoma zgodilo sredi decembra letos. »Primopredaja obeh stečajnih upraviteljev (Kraški zidar in Konstruktor invest, op. p.) bo fizično izvedena še letos. Temu bosta sledila čiščenje in priprava objekta za prodajo,« so obljubili in pojasnili, da se za nakup že zanima več kupcev in bi zato nepremičnine lahko prodali že v prihodnjem letu.

 

inde-sl-novice

ŠE DO 31.12 LAHKO NAMENITE 0,5 % DOHODNINE SVOJE DOHODNINE NAMESTO DRŽAVI ALPE ADRIA GREEN, KI DELUJE KOT NEPRIDOBITNA ORGANIZACIJA BREZ REDNO ZAPOSLENIH. VES ZBRANI DENAR NAMENIMO ZA ZDRAVO PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!