Koliko je odpadkov v “KRAŠKEM PODZEMLJU” v Slovenji ne nihče


Jamarsko društvo Dimnice je izvedlo 11.10.2016 opozorilno akcijo čiščenja odpadkov iz brezna Mt7 pri Materiji.

Jamarsko društvo Dimnice je sodelovalo pri izvedbi teka skozi jamo Dimnice in njeno okolico pod pokroviteljstvom Občine Hrpelje-Kozina. Udeleženci teka so se strinjali nameniti 10% prispevka čistejšemu kraškemu podzemlju. Odločili so se, da bi skušali odstraniti vsaj del odpadkov iz Brezna Mt 7, ki se nahaja v drugem zaščitnem pasu vodovodnega zajetja reke Rižane, nad vodami iz ponora v slepi dolini Odolina. V temu breznu je po oceni vsaj  20 kub. metrov nesnage, od industrijske embalaže, zdravil do mrhovine.

Društvo je z podporo študentov varstva narave ter Alpe Adria Green iz jame odstranilo veliko vreč odpadkov, vendar menijo, da niso komunalno podjetje, da bi to brezno očistili do konca, saj so bili na čistilno akcijo povabljeni tudi odgovorni za sanacijo jam, vendar se vabilu ni odzval nihče. Ta ignoranca pristojnih kaže kakšen odnos, do čiste pitne vode ima država Slovenija.

Akcija je bila izvedena tudi z namenom ozavestiti javnost, da se skrb za zdravo pitno vodo v  Slovenski  Istri ne prične z izvirom, ampak, da jo lahko onesnaži malomaren odnos do kraškega podzemlja, ki nima samočistilne sposobnosti, vse do južnih pobočij Brkinov.

image not displayed

V JAMAH ŠE VEDNO VELIKO ODPADKOV -PRISPEVKI IN IZJAVE – SLOVENSKA KRONIKA:  http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-slovenska-kronika/174431176

brezno Mt7 -1

brezno Mt7 -2

brezno Mt7 -3

brezno Mt7 -4

brezno Mt7 -5

brezno Mt7 -6

Foto: AAG

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.