Evropski parlament pokazal rdeč karton gensko spremenjenim organizmom


Evropski parlament pokazal rdeč karton gensko spremenjenim organizmom

Evropski poslanci so danes, 6. 10. 2016, zavrnili odločitev Evropske komisije, da se odobri gojenje treh in uvoz dveh gensko spremenjenih organizmov v EU. Glasovanje se je nanašalo na več vrst gensko spremenjeno koruze, med katerimi je tudi zloglasna Monsantova koruza  MON 810, in gensko spremenjeni bombaž.

V Skupini Zelenih smo že večkrat poudarili, da je trenutni sistem odločanja o pridobitvi dovoljenja za gensko spremenjene organizme na ravni EU neustrezen. Očitati mu gre predvsem pomanjkanje demokratičnosti, saj se skozi postopek na evropski ravni pogosto odobri gensko spremenjene organizme, ki jim sicer nasprotuje večina evropskih državljanov in tudi večina demokratično izvoljenih predstavnikov držav članic. Zaradi pomanjkanja zaupanja v postopek odobritve, ki ga vodi Evropska komisije, je večina v Evropskem parlamentu tudi tokrat izrazila podporo predlogu Skupine Zelenih/ESZ, ki je nasprotoval uvozu in gojenju petih primerov gensko spremenjenih organizmov.

Predstavnik Skupine Zelenih/ESZ za varnost hrane Bart Staes je ob tem povedal:  »Skupaj z večino držav članic in večino evropskih državljanov, ki nasprotujejo gensko spremenjenim organizmom, je današnje glasovanje pokazalo, da ni mogoče zanikati močnega nasprotovanja uvozu in gojenju GSO v Evropski uniji. Gojenje gensko spremenjene koruze nosi veliko tveganje za okolje in kmetovanje, saj proizvaja nevarne strupe v našo zemljo, zrak in vodo. Še zlasti imamo pomisleke glede ocene GSO, izvedene s strani Evropske agencije za varnost hrane (EFSA), in glede interpretacije Evropske komisije.«

Pri tem je Staes izpostavil, da vse tri sorte GSO, ki so bile predlagane za gojenje, proizvajajo toksin Bt, ki sicer tem organizmom omogoča, da so odporni na škodljivce, a to ob enem predstavlja nevarnost za naravo in ogroža žuželke. Dodal je, da se pojavlja veliko nejasnosti med oceno, ko je podala EFSA, in predlogi Komisije, ki teh ocen ne upoštevajo. Prav tako pa je ocena tveganja gojenja, ki jo je izvedla EFSA, nepopolna, priporočila Komisije o obvladovanju tveganja pa so neustrezna. »Bilo bi popolnoma neodgovorno od Komisije, da bi podpirala gojenje novih GSO v Evropski uniji v času, ko so znanstvene ocene še vedno nepopolne,« je še dodal Staes.

Vse tri sorte GSO, ki so bile predlagane za gojenje, proizvajajo toksin Bt, ki sicer tem organizmom omogoča, da so odporni na škodljivce, a to ob enem predstavlja nevarnost za naravo in ogroža žuželke.

Originalna objava – vir: : www.igorsoltes.eu/si/delo-v-parlamentu/skupina-zelenih-esz/evropski-parlament-pokazal-rdec-karton-gensko-spremenjenim-organizmom?item=1161

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.