EU komisija predlagala začasno potrditev trgovinskega sporazuma CETA


Bruselj, 5. julija – Evropska komisija je danes predlagala začasno uporabo dogovora o prosti trgovini med EU in Kanado (trgovinski sporazum – CETA). To pomeni, da bi bila pogodba uporabljena, preden imajo nacionalni parlamenti možnost glasovati o tem.

AAG nasprotuje, da se uporabi pogodbo še  preden nacionalni parlamenti odločajo o tem. To dejanje je skrajno nedemokratično in bi ga moral obravnavati Evropski svet. To dejanje EU komisije je po mnenju AAG nevaren preizkus kako bodo potrdili  sporazume  med EU in ZDA –  TTIP, TISA,…

Vsi sporazumi  so glede negativnih učinkov zaskrbljujoči. Ti bi zlasti prizadeli delavce in gospodinjstva z nizkimi dohodki na področju socialnih pravic in okolja.

Zlasti zaskrbljujoče je vključitev investicijskega sodišča (ICS) v sporazume. ICS je preimenovana različica sodišča za reševanje sporov (ISDS), ki so ga po velikem javnem nasprotovanju javnosti  črtali iz vseh sporazumov. ICS sodišče ohranja svoje temeljne pomanjkljivosti, ki bi omogočila multinacionalkam, da lahko zaradi česar koli tožijo države podpisnice teh sporazumov.

Sporazum CETA vsebuje tudi poglavje o gensko spremenjenih organizmih, kar je za AAG nespremenljivo.

CETA NE HVALA

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.