Kresija in raba energije Ljubljanice


Iz Združenja za energetsko neodvisnost Slovenije so nas prosili, da objavimo pismo, ki so ga poslali županu MOL v zvezi z uporabo energije rek.

Poznamo mesto Ljubljana, kakor tudi energetski potencial vodotokov, kateri prečijo mestno območje. Ljubljana se ponaša z nazivom Zelene prestolnice Evrope 2016 in zato pričakujemo tudi povečano uvedbo projektov z rabo trajnih in obnovljivih energetskih virov, kar bi še poudarilo naziv mesta.

Imamo informacijo, da MOL pripravlja energetsko obnovo večjega števila javnih objektov kar v našem združenju podpiramo. Vsak novo ustvarjeni energetski prihranek je dobrodošel v vsaki skupnosti, saj ima za posledico multiplikativen učinek na bogatenju skupnosti in povečanju varovanju našega okolja, kakor tudi k večjemu številu delovnih mest. Zaradi povedanega smo zagovorniki vgradnje slovenskih izdelkov v takšne projekte.

V centru mesta, v neposredni bližini Magistrata je večji poslovni objekt z imenom Kresija. Na MOL smo do sedaj podali že kar nekaj pobud za menjavo energenta in sedaj pa podajamo še pobudo za menjavo fosilnega energenta v Kresiji, ki bi ga nadomestili z rabo energije iz Ljubljanice. Po naši zasnovi je bilo izdelan sistem ogrevanja in hlajenja v dvorcu Lanthieri v Vipavi, kjer je se uporablja energije reke Vipave. Poslovni objekt Kresija, je podobno kot Lanthieri, v neposredni bližini reke Ljubljanice.

Tehnološko znanje za pripravo takšnega projekta imamo, za izvedbo pa bi uporabili slovenske proizvajalce in izvajalce.

Z veseljem bomo sodelovali pri pripravi takšnega projekta, saj smo si pridobili tudi že precej izkušenj pri pripravi podobnih projektov.

image

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.