Konferencija pod nazivom „Unapređenje prekogranične saradnje po pitanju zaštite životne sredine"


Konferencija pod nazivom „Unapređenje prekogranične saradnje po pitanju zaštite životne sredine”, u organizaciji nevladine organizacije „Euromost” održana je u Bijelom Polju.

02-12-bp-konferencija
Na konferenciji su učestvovali eminentni stručanjaci za ovu oblast iz Crne Gore i regioana.
Predsjednik Skupštine Opštine Džemal Ljušković je kazao da instrument pretpristupne podrške (IPA) predstavlja istrument Evropske unije namijenjen pružanju finansijske podrške državama korisnicima u približavanju evropskim standardima do ispunjavanja neophodnih kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji.
“To će smanjiti postojeće razlike nivoa razvijenosti, ubrzati ekonomske integracije prekograničnih regiona kao i unaprijediti sveobuhvatne kulturne, socijalne, naučne, privredne i druge saradnje lokalnih i regionalnih zajednica” , naglasio je Ljušković. On je istakao da je  Prekogranična saradnja posebno  fokusirana na razvoj turizma, trgovine i jačanju ekonomskih pa i sportskih veza, uvažavanje potreba ugroženih grupa, osoba sa invaliditetom.
Poseban naglasak se daje na dobar kvalitet životne sredine pograničh regiona kao ekonomskog resursa. Prema njegovim riječima, kvalitetna i održiva životna sredina preduslov je intezivnog ekonomskog razvoja ovih regiona koji imaju puno dodirnih tačaka a čini se i resurse koje tek treba valorizovati.
Ervin Spahić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine je kazao da su ciljevi konferencije fokusiranje pitanja životne sredine i prekogranične saradnje i intenziviranje dijaloga na ove teme u susret otvaranju poglavlja 27.
– Životna sredina u pristupnim pregovorima Crne Gore sa EU, animiranje, umrežavanje i povezivanje svih relevantnih činilaca: institucija, NVO, univerziteta itd. sa ciljevima zaštite životne sredine i unapređenja prekogranične saradnje, podizanje svijesti o važnosti zaštite životne sredine, važnosti prekogranične saradnje kada je životna sredina u pitanju i važnosti uključivanja svih društvenih činilaca na zaštiti životne sredine, te razmjena mišljenja, iskustava, prijedloga aktivnosti i mjera i prijedloga prkogranične saradnje po pitanju zaštite životne sredine”, podvukao je Spahić.
Na temu “Iskustva i realizovane aktivnosti prekogranične saradnje Programa prekogranične saranje Crna Gora-Srbija” govorio je Goran Prebiračević, dok je na temu “Prekogranična saradnja u rešavanju problema životne sredine – uloga i značaj nevladinih organizacija” govorio Mirko Popović, Beogradska otvorena škola (BOŠ).

12336328_10207924437618567_828852413_n