Pariški konferenci na rob


“Pustimo fosilna goriva v zemlji in se naučimo živeti brez njih”, je preprost princip, ki nas lahko vodi iz sedanjega labirinta podnebnih sprememb, ki smo ga zgradili z fosilnimi gorivi.

Če želimo rešiti problem, bi morali izruvati korenine problema. Podnebne spremembe, pa imajo korenine prav v fosilnih gorivih. Obstaja še nekaj drugih, ki prispevajo k globalnemu segrevanju, a ključno je, da prenehamo izkoriščati nafto, plin in premog. Življenje z fosilnimi gorivi je postala tako razširjena praksa v zadnjih desetletjih, da se večina ljudi je težko predstavlja, da bi se lahko živeti na drugačen način, ker smo se rodil in odraščali v fosilni stvarnosti. Toda ta fosilna stvarnost je prišla do konca, karseda hitro moramo ukrepati, da se izognemo najhujšim posledicam podnebnih sprememb. Z našimi podnebnimi cilji, in sicer na 2 ° C ali celo 1,5 °C največjega segrevanja , ni nobenega manevrskega prostora več za nadaljevanje fosilne družbe.

Popolno decarbonizacijo  je treba hitro doseči v naslednjih dveh do treh desetletjih. Do takrat moramo preiti na drugačne trajne vire energije.

Sla po dobičku kooperacij še vedno raste. Navajajo, da imamo cenenih fosilnih goriv dosti in da ta nikakor ne vplivajo na podnebne spremembe. Navajajo, da imamo zadosti rezerv, ki jih pridobivajo s pomočjo  fracking metode, iz katranskega peska, intenzivno vrtajo na artiki, izvajajo raziskave za izkoriščanje plina na Jadranu,…. Če jim bomo dovolili, bo še več ljudi  “-karbo zasvojen” (predvsem z izgradnjo infrastrukture, ki se opira na fosilne energente). To je norost kooperacij je treba ustaviti.

Nične emisije ogljika, kot način življenja niso bile le standard za večino človeške zgodovine, samo preoblikovati moramo naša bivališča, mesta, infrastrukturo in spremeniti življenjski slog.To je skupna naloga naše generacije. Ta oblika sloga je v nekaterih primerih na zemlji že postala resničnost (primeri:  Samoa, Etiopija in Australija )

Za prihodnost naših otrok – pustimo fosile v zemlji!

NAMENITE 0,5% DOHODNINE, NAMESTO DRŽAVI,

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!
– AAG je okoljska NVO in deluje v JAVNEM INTERESU, 

brez državnih subvencij – Podprite naše deloPredogled slike