Gostje oddaje na TV 3 ob Pariški konferenci


božo

Božo Dukić

Spremljal sem vaš nastop in imam seveda naslednji napisani komentar, kar bo verjetno lahko izkoristil Borut Hočevar pri ustvarjanju svojega novinarskega prispevka. Sam delujem kot akter pri projektu prehoda na energetsko neodvisnost in tudi kot prepričani okoljevarstvenik z nekaj vedenja o trajnih in obnovljivih energetskih virih. Izrečenih je bilo nekaj misli katere preprosto želim utemeljiti in pokazati svoje videnje o dogajanjih o katerih je tekla diskusija.

Diskusija preprosto ni mogla steči brez politike in to zakaj nimamo v Sloveniji vidno nastopajoče stranke Zelenih. Ker sem bil tudi sam član te stranke ( skupaj z Mihom Jazbinškom) in tudi nekaj časa na odgovorni funkciji v tej stranki, tako poznam nekaj razlogov za nezmožnost uveljavljanja takšne stranke. V času prehoda v nov družbeno politični sistem in na prvih državno zborskih volitvah je stranka Zeleni Slovenije uspešno vstopila na to novo pot. Nekaj političnih sopotnic se je vedno bolj profiliralo in postale so politične stranke, katere so še vedno v sedanjem političnem prostoru. Stranka Zeleni Slovenije pa je pričela razpadati »od znotraj«, saj so jo sestavljali državljani vsakdo s svojimi interesi in niso bili pripravljeni se odpovedati svojemu prepričanju , ker preprosto niso verjeli v »zeleno misel« in stranka je postajala vedno manjša in slabotnejša. Morda preprosto povedano, poglejmo sedanje volilce, kaj volijo in kako njih pripraviti, za volitve ene »zelene stranke«. Ko bo ena »zelena stranka » imela izdelan profil svoje usmerjenosti in verodostojnost, s katero bo prepričala volilce, je možno pričakovati nekaj uspeha z vstopom v DZ. Ali z drugimi besedami povedano, poglejmo sebe in vidimo kaj smo na zadnjih volitvah izvolili in tudi zakaj!

V Parizu se je zbral skoraj ves svetovni politični vrh s ciljem, dogovoriti se , kako kreniti na pot zmanjševanja toplogrednih emisj oziroma kako ustaviti dvigovanje temperature našega okolja v izogib naravnim kataklizmam. V bistvu pa poteka tihi boj naftnih korporacij, kako obdržati dosežene cilje in še naprej črpati nafto in tržiti njene derivate. Tehnološki razvoj nam je pokazal pot k rabi trajnih energetskih virov za proizvodnjo energentov, katere lahko uporablja povprečen prebivalec planeta za svoje vsakdanje življenje.

Tudi v Sloveniji že imamo izvedenih nekaj projektov, kjer naši občani lahko zadovoljujejo potrebo po energiji za ogrevanje, hlajenje in transport brez rabe fosilnih energentov. Torej smo že rešili prvi korak za prestop v obdobje trajnih energetskih virov, brez onesnaževanja naše okolice. Sedaj je potrebno samo še omogočiti investitorjem, da lahko z relativno poceni denarjem izvedejo investicije , katere jim bodo omogočile prihranke s prenehanjem rabe naftnih derivatov. Pri tem se je potrebno zavedati in vedeti tudi, da ima vsaka država tudi lovke pri naftni trgovini in bo potrebno dobro pogledati s kom nadomestila tovrstne dohodke. Ker živimo v nekem času in smo navajeni na neko udobje, se bo pojavilo vprašanje čemu smo se pripravljeni odpovedati ??? Iz tega sledi , da je pred nami samo ena pot, odpovedati se rabi nafti in njenim derivatom , če hočemo živeti v udobju, kakršnega smo se navadili oziroma za kolikor ga lahko zmanjšamo. Sedaj pa je na nas samih koliko in kako smo pripravljeni sprejemati takšne spremembe ob dejstvu, da pa smo že toliko zreli, da vemo, da bomo morali iti po tej poti.

NAMENITE 0,5% DOHODNINE, NAMESTO DRŽAVI,

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!
– AAG je okoljska NVO in deluje v JAVNEM INTERESU, 

brez državnih subvencij – Podprite naše deloPredogled slike