Škedenjska železarna mora zagotoviti manjše izpuste prašnih delcev


25.11.2015 – Radio Koper

Škedenjska železarna mora zagotoviti manjše izpuste prašnih delcev

Škedenjska železarna v predmestju Trsta bo lahko še naprej izdelovala lito železo, vendar bo morala zagotoviti manjše izpuste prašnih delcev, škodljivih za zdravje ljudi in okolje. To ji je z odredbo naložila mestna uprava, kar je spodbudna novica tudi za

V železarni z dolgoletno tradicijo in stoletnim plavžem z Jesenic, ki je na prvi pogled strašljiv industrijski obrat na pragu Trsta, kruh služi nekaj nad 400 delavcev. Lastnica, skupina Arvedi iz Cremone, si zadnji dve leti prizadeva za posodobitev proizvodnje in zmanjšanje vplivov na okolje, tudi zaradi že treh doslej izdanih odredb tržaške uprave. O vzrokih za četrto odbornik za okolje Umberto Laureni:

Stanje je zaskrbljujoče, izpusti so nevarni za zdravje, tako, da smo morali ukrepati.

Železarna v plavžu z visokimi temperaturami mesečno izdela 38 tisoč ton litega železa. Občinska uprava količino zmanjšuje na 34 tisoč, kar pomeni tudi manj škodljivih izpustov v zrak. Župan Roberto Cosolini:

Zaradi ustvarjalnega sodelovanja mestne uprave in vodstva železarne doslej pričakujem spoštovanje te odredbe.

Občani, združeni v organizaciji No smog, v spremembe ne verjamejo in novo odredbo ocenjujejo kot premalo zavezujočo. Alda Sancin:

Že pred leti so nam rekli, da je zgornja meja zmogljivosti plavža 400 tisoč ton litega železa. Zdaj pa je dopustna bistveno večja količina.

Škedenci računajo na glasove proti še iz Slovenije, kamor veter zagotovo zanese tudi nevarne prašne delce iz njihove železarne.

Mirjam Muženič

Foto: Alpe Adria Green

NAMENITE 0,5% DOHODNINE, NAMESTO DRŽAVI,

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!
AAG je okoljska NVO in deluje v JAVNEM INTERESU

brez državnih subvencij – Podprite naše deloPredogled slike

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.