VABILO NA PREDAVANJE O PLINSKIH TERMINALIH


Pictureznak_AAG___zastava

VABILO NA PREDAVANJE

AAG vabi na Predavanje o plinskih terminalih Z DIAPOZITIVI v sklopu TEDENA MOBILNOSTI v občini Koper

19. september 2015 ob 18 uri ,

OBALNA SINDIKALNA ORGANIZACIJA – KS 90
Trg Brolo 2, Koper

Predaval bo g.Franci Malečkar

20876

Plinski terminali v Tržaškem zalivu – desetletje kasneje

Spomladi leta 2006 smo izvedeli iz medijev za načrta dveh uplinjevalcev utekočinjenega zemeljskega plina v tržaškem zalivu. Krajevna skupnost Ankaran je oddala protest italijanskim oblastem v času javne obravnave tistega med Piranom in Gradežem. Po italijanskem uradnem listu je bilo edino nasprotovanje s te strani zaliva, poleg občine Izola! V njem smo, poleg omembe katastrofalnih vplivov na morje in njegove prebivalce ter porabnike, dodali še nedorečenosti glede posledic na zavarovana morska in obmorska območja v Sloveniji. Na – 160 stop. Celzija ohlajen metan bi segrevali z morsko vodo. Ohlajanju morja, ki blaži prehode med letnimi časi, bi sledil mrk turizma v širšem območju. Dodali smo dvigovanje strupenega mulja z morskega dna ob njegovem poglabljanju, posledice izpustov toplogrednih plinov, pokvarjene vedute od Pirana do Socerba, idr. Ankarančani so oddali tudi oporekanje glede načrtovanega podobnega “kolosa” pred Žavljami, ki še vedno nima predvidene povezave s plinovodi. Hitro se je ustanovila koordinacija civilnih iniciativ, se povezala s podobno mislečimi v Italiji in na Hrvaškem. S pomočjo novinarjev je bilo v nekaj dneh na spletu zbranih preko 50.000 podpisov proti tem napravam, kljub udoru v računalnik. To bi bilo verjetno že dovolj za referendum. Javnomnenjska raziskava je pokazala, da je proti uplinjevalnikom kar 95 % državljanov. Protiterminalsko gibanje je pokazalo poleg moči medmrežja še na eno pozitivno plat: prvič v zgodovini smo bili v neki zadevi enotni prebivalci okoli »zaliva«, Hrvati, Italijani in Slovenci. Zbrali smo se na pomolu sv. Karla v Trstu in brez težav je govorili vsak v svojem jeziku.

V zatišju po »prvi rundi« je postavitev podobne naprave v koprskem pristanišču ponudilo podjetje TGE. Uplinjalo bi pripeljani utekočinjen metan s plinskim gorilcem. S tem bi se izognili vplivom na morje. Financer navaja, da bi to prineslo več prihodka v koprski proračun in povečalo poslovni turizem. Težko je verjeti, da ne znajo ločiti tehnično rešljive negativne posledice takih sklopov od onih, ki jih nobena tehnologija ne more odpraviti.

Zadnja pobuda je iz Tržiča (Monfalcone), kjer bi želela skupina lokalnih podjetnikov (s sponzorji iz ozadja) postaviti »mini« uplinjevalnik na izlivu Timave v morje. Poudarjajo, da bi bili cenejši od ostalih ponudnikov in na ta način rešili delovna mesta..manj je govora o slabostih..

Lahko bi rekli, da po desetletju ljudske vstaje, poneverb, groženj, preklicev odločb…Tržaškemu zalivu še grozi izgradnje dinozavrov ogljikove dobe in to kljub ponujenim ekonomsko in okoljsko sprejemljivim rešitvam.

Na večeru bomo ob posnetkih prešli nekaj etap desetletnih prizadevanj proti plinskim terminalom v Tržaškem zalivu in skušali nakazati rešitve.

VLJUDNO VABLJENI!

OKOLJSKI CENTER ALPE ADRIA GREEN

aag - celota

NAMENITE 0,5% DOHODNINE, NAMESTO DRŽAVI, ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

AAG je okoljska NVO in deluje v JAVNEM INTERESU brez državnih subvencij – Podprite naše delo

Predogled slike