Zahteva po odstranitvi odpadkov iz marine v Miljah


Radio koper

12.8.2015 – Špela Lenardič

Zahteva po odstranitvi odpadkov iz marine v Miljah

Tržaški okoljevarstveniki so te dni ponovno opozorili na obsežno onesnaženo območje ob obali. Na občini Milje zagotavljajo, da so odpadki varno shranjeni.

Že vse od začetka gradnje tamkajšnje marine San Rocco leta 1998 so okoljevarstveniki ostro nasprotovali odločitvi, da gradbene in industrijske odpadke zakopljejo pod objekte marine oziroma z njimi ustvarijo nov obalni pas. Zaščitnim zabojem, v katerih naj bi bile varno spravljene škodljive snovi, naj bi garancija že potekla, trdijo okoljevarstveniki. Dvokilometrski obalni pas pa ostaja še danes nedostopen.

Na območju kjer so konec devetdesetih let zgradili miljsko marino je desetletja delovala ladjedelnica. Ob gradnji in izkopu so odpadni material odlagali na priobalni pas. Samo pod zelenico marine se tako skriva 18 kubičnih metrov odpadkov. Okoljevarstvenik organizacije Alpe Adria Green Roberto Giurastante:

Predvsem gre za težke kovine in ogljikovodike, ki so zelo strupeni in nevarni za zdravje.

Na občini zagotavljajo, da so nevarne snovi varno in trajno zaprte v neprepustnih zabojnikih in da je morje čisto. Po večletnem prizadevanju naj bi jim do prihodnjega poletja uspelo sanirati tudi preostali del obale ob cesti do Lazareta. Podžupanja občine Milje Laura Marzi:

Najverjetneje bodo snovi zaprli v zabojnike ali pa bodo uporabili druge načine čiščenja okolja. Zaprti bodo le res onesnaženi predeli, večji del obale pa bo javnosti končno dostopen.

Okoljevarstveniki takim rešitvam nasprotujejo. Giurastante je dejal:

Delne rešitve ali pa odstranitev le najbolj onesnaženih predelov ne pridejo v poštev. Odstraniti morajo ves material.

V svoj prid v Alpe Adria Green jemljejo tudi odgovor s strani Evropske komisije, ki je Italiji v tem primeru naložila kazen oziroma zahtevo po odstranitvi nevarnih odpadkov. Medtem pa se bodo kopalci še vedno brezskrbno hladili v miljskem zalivu.

TONSKI PRISPEVEK:

https://soundcloud.com/radiokoper/v-miljah-so-zakopani-nevarni-odpadki

NAMENITE 0,5% DOHODNINE, NAMESTO DRŽAVI, ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

AAG je okoljska NVO in deluje v JAVNEM INTERESU brez državnih subvencij – Podprite naše delo

Predogled slike

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.