Premiera filma o zadnji prosto tekoči reki v Evropi


VABILO

Vljudno vas vabimo na premierno projekcijo filma o reki Vjosi, zadnji divji reki v Evropi, ki bo v petek, 17. 7. ob 21.00 na  Straži – Bled 

Film je bil posnet maja letos med odpravo mladih slovenskih kajakašev v Albanijo. V njem je predstavljena reka od izvira v Grčiji do izliva v Jonsko morje.

Projekcija bo na prostem, vstopnine ni.

Prikazan je element 11742897_455342438000952_6060308877430293989_n.jpg

Film o zadnji prosto tekoči reki v Evropi

Borut Tavčar, častnik DELO

 Ljubljana – Ekipa Leeway collective je marca letos postala ambasador kampanje Save the Blue Heart of Europe  in šla takoj v akcijo. Organizirali so odpravo na zadnjo ohranjeno reko v Evropi – Aoos/Vjoso, ki ji trenutno grozi gradnja 33 jezov. Namen je bil spoznati ta biser, potovati z njenim tokom od izvira do izliva in zgodbo o reki predstaviti ljudem.

Kajakaški del ekipe sta sestavljala Rok Rozman (nekdanji olimpijski veslač četverca brez krmarja, sedaj biolog in orniotolog) in Žan Kunčič (ekstremni kajakaš), medijski del pa Anže Osterman (profesionalni fotograf) in Nejc Miljak (videograf). Na odpravi, ki so jo izvedli konec maja sta Rozman in Kunčič preveslala več kot 200 kilometrov reke od izvira do izliva. Prve tri dni so preživeli v Grčiji, v gorovju Pindos, kjer reka izvira in ima ime Aoos.

Pred podvigom. Foto Anže Osterman.
 

Pestrost zasluži zaščito

»Namen odprave ni bil zgolj veslanje, temveč predvsem uspešno izpeljati idejo, ki je pred tem ni še nihče. Povezali smo tri skupine, ki so jim reke najbližje; ribiče, kajakaše in raziskovalce,« pravijo v Leeway collective. Rozman je v najglobljih delih kanjona, ki so dostopni le s kajakom, z muharsko opremo ulovil pet avtohtonih postrvi, jim odvzel vzorce tkiva in jih kasneje predal raziskovalni skupiniBalkan Trout restoration Group pod vodstvom Aleša Snoja. Po opravljenih analizah se je izkazalo, da so bile med zgolj petimi osebki najdene tri različne genetske linije; in sicer marmorata, jadranska in sredozemska postrv. To nakazuje na različen evolucijski izvor in visoko genetsko pestrost.

Muharjenje v Vjosi. Foto Anže Osterman.
 

»Kot kaže gre za zelo zanimivo lokaliteto, ki ima potencialno kritičen pomen za postrvi in bi jo bilo zelo smiselno podrobneje raziskati. Predvsem pa se reke s tako bogatim genetskim bazenom enostavno ne sme izgubiti! V kanjonu na grški strani smodokumentirali tudi endemično vrsto mesojede rastline, ki jo ščiti veljavna zakonodaja EU. Obe dognanji sta lahko močno orožje v boju za ohranitev reke,« opozarja Rozman in dodaja, da sta s Kunčičem veslala tudi mimo gradbišča največjega od načrtovanih jezov na Vjosi, jezu Kalivac. »Ob tem smo imeli nemalo težav, ob snemanju smo se soočili tudi z grožnjami. Vseeno smo uspeli posneti gradbišče in veslati mimo njega,« pravi.

Odvzem genskih vzrocev postrvi iz Vjose. Foto Anže Osterman.
 

Jezovi so grožnja tudi pri nas

Reke Balkanskega polotoka namreč ogrožajo megalomanski načrti gradnje hidroelektrarn. Načrtovanih je več kot 2000 jezov na območju med Slovenijo in Albanijo. Nikjer v Evropi ni mogoče najti tako velikega števila in pestrosti neokrnjenih, divjih rek kot na Balkanu. Da bi preprečili uničevanje te izjemne naravne dedišcčne, sta nevladni organizaciji EuroNatur in Riverwatch v sodelovanju z lokalnimi partnerji osnovali kampanjo Save the Blue Heart of Europe. Kampanja se bori za reke v vseh državah Balkana, največji poudarek pa trenutno daje na zaščito zadnje nezajezene reke v Evropi – Vjose. Aktivnosti kampanje so od projekta gradnje največjega jezu odvrnile enega od nemških soinvestitorjev, pred kratkim pa je je bil glavni investitor v megalomanski jez Kalivac v Albaniji obsojen goljufije. Te novice dajejo dragocen čas kampanji in ideji, da bi reka Vjosa postala prva reka v Evropi, ki bi bila v celoti v nacionalnem parku, v tem primeru bi-nacionalnem parku Grčije in Albanije. Kampanja je zelo aktivna tudi v Sloveniji, kjer se bori za ohranitev reke Save, kjer je prav tako načrtovana gradnja verige jezov, nekaterih tudi v
zavarovanih območjih.

Ovce in koze na poti do vode v kanjonu. Foto Anže Osterman.
 

Rozman opozarja še, da je bilo ob veslanju po zadnjih kilometrih reke očitno, da je kljub pogosti direktni napeljavi kanalizacije v strugo reke in tonam smeti na bregovih reka izredno živa, obrečni ekosistemi pa še kako delujoči in samovzdržni, saj jim prosti tok reke stalno prinaša hranila in sedimente iz višje ležečih krajev. »Ustje reke je prekrito s smetmi, a kljub temu eno najbolj živih, kar smo jih imeli priložnost videti – vse to je dokaz, da je le prosta reka zmožna prenesti mnoge obremenitve, ki jih ljudje redno izvajamo. Reka Vjosa je dokaz, da so samočistilne sposobnosti naravnih in nereguliranih rek neprimerljivo večje od grobo reguliranih rek,« pojasnjuje Rozman.

V petek ob 21. uri

Na Straži bodo na kratko predstavili kampanjo Save the Blue Heart of Europe in premierno prikazali 30-minutni film, posnet ob Vjosi. Besedilo je v angleščini, slovenščini in albanščini, zagotovljeni bodo podnapisi v slovenščini. Po projekciji filma in predstavitvi kampanje bo sledila zabava z DJ-em za divje reke na Plaži Straži. Dogodek organizirajo Leeway collective, Save the Blue Heart of Europe in Patagonia.