Odkar je smetarsko podjetje na Vodmatu pobralo šila in kopita, podgane nič več ne tekajo okoli hiš


Na lokaciji Pod ježami na ljubljanskem Vodmatu, kjer je smetarsko podjetje pobralo šila in kopita pred dvema letoma, so okoliški prebivalci zadovoljni, ker ni več podgan, mrčesa in smradu. Še raje pa bi videli, da bi ogromno posest kdo odkupil in jo uredil.

  • Območje Papir servisa Pod ježami marca 2013 (Foto: Luka Cjuha)
  • Breda Barba, bližnja stanovalka nekdanje predelovalnice odpadkov Pod ježami Papir servisa, pravi, da se je po selitvi podjetja njihov življenjski standard zelo izboljšal. (Foto: Tomaž Skale)
Dve leti minevata, odkar je podjetje Papir servis počistilo nekdanjo zbiralnico in predelovalnico odpadkov na lokaciji Pod ježami na ljubljanskem Vodmatu. Prva soseda Breda Barba pravi, da se je okoliškim stanovalcem življenje spremenilo za sto odstotkov. Na bolje. »Čisto drugače je. Ni več podgan, mrčesa in smradu. Tudi hrupa je veliko manj. Še vedno pa semkaj zaide kakšen vlačilec. Ravno včeraj je eden pripeljal, a hitro obrnil, ko je ugotovil, da se je zmotil,« pove Barbova in pripomni, da jo na »tovarno smeti« spominja le še hišna fasada. »Od tresljajev, ki so jih povzročali težki vlačilci, je vse popokano. A bom morala fasado kar sama sanirati. Vprašanje je, če bi s tožarjenjem uspela, saj bi na drugi strani bržčas rekli, da je za to kriva slaba gradnja.«

Dvorišče je videti kot hiša strahov

Drugače menijo Koprivčevi, ki imajo na sosednji Potrčevi ulici avtopralnico, bar in prenočišča Urška. Predvsem 15 prenočišč je šlo bolj slabo v promet, saj je le malokdo želel prespati v sobah z romantičnim pogledom na smeti in smradom, ki je neprestano vel s sosednjega dvorišča. Čeprav Koprivčevi zaradi vsega hudega v preteklih letih nočejo dajati izjav za medije, smo izvedeli, da tožijo Papir servis zaradi izpada dohodka, ki jim ga je podjetje prizadejalo v vseh teh letih. Z izselitvijo Papir servisa so sicer zadovoljni, vendar bi bili še bolj, če bi lokacijo prodali, da ne bi bila videti kot hiša strahov.

Manjši del ogromnega dvorišča je zdaj sicer namenjen plačljivemu parkiranju, medtem ko je del nasproti naše sogovornice Brede Barba vzelo v najem dimnikarsko podjetje. Tjakaj je pripeljalo psa čuvaja, revšče na verigi pa menda cele noči laja. Se pa tudi na preostanku dvorišča zadnje dni nekaj dogaja. »Prejšnji teden so prišli na dvorišče delavci in podirali železno konstrukcijo, na kateri so bili nadstreški. In vse odpeljali. Zadnjič je zadaj tudi nekaj gorelo. Najbolj vesela bi bila, če bi prišel nov lastnik in uredil tudi zapuščeno okolico,« poudari Barbova in doda, da iz radovednosti vseskozi spremlja, kaj se dogaja v Vevčah, kamor je podjetje Papir servis preselilo svojo tehnologijo za predelavo smeti z Vodmata. Veseli jo, pravi, da so bili tamkajšnji prebivalci v tako kratkem času tako uspešni. Vsaj za zdaj

.papir servis

Na potezi je Arso

Obrat v SET Vevče namreč že leto in pol – odkar je postala sodba upravnega sodišča o razveljavitvi okoljevarstvenega dovoljenja pravnomočna – miruje. Zato so pri smetarskem gigantu tudi odpustili več kot 170 delavcev. Marca lani so sicer vnovič vložili zahtevo za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja, toda Agencija RS za okolje (Arso) o tem še ni odločila. »Vem, da občasno v papirnico in iz nje vozijo kamioni, kaj počnejo, pa ne vem,« je povedal Aleš Babnik, predsednik Državljanske pobude Vevče, ki sta ga zaradi nasprotovanja Papir servisu doleteli tudi dve kazenski ovadbi. V obeh primerih je bil oproščen klevetanja, s tem, da ena sodba še ni pravnomočna.

Da je na potezi Arso, je potrdil tudi Vojko Bernard, predsednik okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green, ki ji je agencija za okolje priznala status stranske udeleženke v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja za ureditev sortirnice nenevarnih odpadkov, odstranitev obstoječih objektov ter gradnjo nadstreškov v vevški papirnici. »Imeli smo javno razgrnitev, zdaj čakamo odločitev Arsa, ki bi morala pasti do jeseni,« meni Bernard.

papir servis1