AAG ZAKLJUČILA PROJEKT “JABOLKO S SLOVENSKIM POREKLOM”


IZJAVA ZA JAVNOST

mednarodna, nevladna, nepolitična in neprofitna organizacija Alpe Adria Green, ki deluje na področju varstva okolja in varstva narave v javnem interesu, je 19.06.2015 zaključila projekt  izvedbe likovnega natečaja z naslovom

»JABOLKO s slovenskim poreklom«

likovni natečaj

Projekt smo izvedli v šolskem letu 2014/15 z željo pomagati slovenskim sadjarjem, da bi v Sloveniji jedli Slovenska jabolka, predvsem pridelana na lokalnih kmetijah in ne iz tujine, saj so bolj kvalitetna ter vsebujejo manj škropiv kot uvožena. Likovni natečaj smo razpisali za učence druge triade osnovnih šol na Gorenjskem, konkretno na lokaciji od Žirovnice do Kranjske Gore ter zaprosili pedagoške delavce 4., 5. in 6. razreda, da nam pri tem projektu pomagajo.

Na naš poziv so se odzvali iz osnovnih šol v Žirovnici, Poldeta Stražišarja in Prežihovega Voranca na Jesenicah, v Mojstrani ter Kranjski Gori z 174 otroškimi likovnimi deli. Likovna dela je ocenila strokovna komisija v sestavi   Brina Torkar- akademska slikarka, Mojca Vilar – diplomirana slikarka ter Anton Komat – samostojni ekolog.

Najboljša otroška likovna dela smo razstavili v mesecu aprilu in maju 2015, v  domu Julke in Albina Pibernik na Slovenskem Javorniku.

240420151098240420151097

Vsi učenci so za sodelovanje prejeli priznanja, najboljši trije pa še skromna praktična darila.

Projekt je bil izveden z namenskimi finančnimi sredstvi, ki so jih posamezniki od delala dohodnine (0,5%), namesto državi namenili AAG. V preteklosti smo s temi sredstvi po otroških vrtcih izvedli igrico »FUJ SMRDI«, s katero smo najmlajše naučili kako ločevati odpadke doma, v šolskem letu 2015/16, pa jih bomo namenili za vzpodbujanje raziskovalnega dela učencev tretje triade v osnovnih šolah. Skupaj z njimi bomo izvedli meritve kakovosti zraka in površinskih voda na različnih lokacijah, učenci pa bodo s pomočjo dobljenih rezultatov sami izdelali poročila o kakovosti zraka in vod na njihovem področju. Najboljša poročila bomo tudi nagradili.

“Za prijaznejše okolje in čisto naravo za bodoče rodove”

Raztava - rizb JABOLKO

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.