OD DRŽAVE IN NJENIH INŠTITUCIJ POZABLJENI PREBIVALCI ZALOGA


Krajani Zaloga so bili priča, ko je 12.05 na Hladilniški poti v Ljubljani zagorelo večje skladišče trgovskega podjetja Mercator. Goreli so trije skladiščni prostori s skupno površino 10.000 kvadratnih metrov. Zaradi požara klimatskih naprav je obstajala možnost izpusta plina amoniaka. Požar je štiri ure gasilo več kot 250 gasilcev iz 27 gasilskih enot Gasilske zveze Ljubljana. Ena oseba je bila zaradi poškodbe prepeljana v UKC Ljubljana, ena oseba pa je v požaru umrla.

Tudi v AAG smo zelo hvaležni, da so gasilci tako hitro in vestno posredovali, saj so s tem tudi preprečili katastrofo večjih razsežnosti. V tem primeru so svoje delo tudi dobro opravile zdravniške ekipe, reševalci in pa kriminalisti za vse ostale službe pa žal ugotavljamo, da so zatajile.

Požar je uničil celoten kompleks hladilnice. Ob tem so se po vsej verjetnosti sproščali tudi strupeni plini, katere so krajani zaznali v obliki smradu po gnilih jajcih. Poleg smradu se je gost dim valil po celotnem kraju in s seboj prenašal številne plastične in druge odpadke, da o sajah ne govorimo.

Od naših članov smo nekaj dni po tem dobili sporočilo, da naj jim povemo kam naj se obrnejo v zvezi z gornjo problematiko. Po tehtnem razmisleku smo jim svetovali, da naj se obrnejo na Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki ima za take primere največ strokovnjakov. To so tudi storili.

V AAG smo pričakovali da NIJZ, po preučitvi situacije v kolikor niso sami kompetentni, pozval druge odgovorne  odgovorne institucije, da vzamejo vzorce in po potrebi zavarujejo tamkaj živeče prebivalce, saj se strupene usedejo tudi na vrtnine, ki jih prebivalci na tem področju veselo uživajo, saj mislijo, da jedo bio čiste pridelke v resnici pa so lahko te celo rakotvorni.  Na zelenicah in igriščih se igrajo tudi otroci, ki so najbolj izpostavljena skupina prebivalstva.  Namesto, da bi NIJZ takoj ukrepal je lokalnemu društvu poslal 18.05.2015 odgovor v katerem na koncu pravijo, da žal oni ne morejo ukrepati in da so za to pristojne inšpekcijske službe.

Skoraj istočasno so o situaciji v okolici pogorišča skladišča obvestili Mercator in 16.06.2015 prejeli suhoparen odgovor. Med drugim so zapisali, da iskreno obžalujejo, da je ta nesreča imela vpliv tudi na okoliške prebivalce. Med požarom kot tudi med dosedanjimi postopki sanacije so si trudili, da so, kolikor je le bilo v njihovi moči, omilili posledice in vplive na lokalno okolje.

Mercatorjev odgovor po naših poizvedovanjih ne drži, saj je zaradi ne-ukrepanja državnih ustanov in Mercatorja lokalno društvo samo pozvalo tamkaj živeče prebivalce, preko spletni strani, da ostanke po vrtovih in drugod, ki jih je veter prinesel iz območja požara z rokavicami poberejo in jih odvržejo v črne zabojnike.

 Da ne bilo še konec onesnaževanja na tem področju so na e-predal AAG od 10.06.2015 dalje pričela deževati sporočila od jeznih krajanov Zaloga zaradi neznosnega smradu, ki ga povzroča podjetje KOTO. E-pisma so bila naslovljena skoraj na vse inšpekcijske službe, ministrstva za okolje in prostor, državni zbor, vladi, predstavništvo EU v Sloveniji, …..

V AAG smo na to takoj reagirali in poslali 11.06.2015 Ministrici za zdravje,  Državni sekretarki na ministrstvu za zdravje, v.d. Glavni inšpektorici za okolje in prostor in Direktorici  inšpekcije za okolje in naravo

  Od navedenih smo zahtevali, da takoj ukrepajo v tem primeru, saj je to področje poleg imisij iz požara v Mercatorju vsakodnevno izpostavljeno tudi namenskemu izpustu škodljivih imesij iz podjetja »KOTO«.

Do danes še ni nismo od pristojnih prejeli nobenega odgovora!

 zalog požar mercator

V ZALOGU PA ŠE KAR SMRDI!!!

NAMENITE 0,5% DOHODNINE, NAMESTO DRŽAVI, ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

 

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.