Pomisleki k predstavljenemu energetskemu konceptu Slovenije


image.png

Božo Dukić – Predsednik Komisije za energetiko pri UO AAG

Čakamo že dobrih deset let na dobro razvojno strategijo Slovenije na področju energetike in dobili smo politično polpet narejen iz obveznosti države do zmanjševanja rabe fosilnih energentov začinjen z glasbeno željo po nadaljevanju rabe jedrske energije. Minister Gašperšič je zbrani množici predstavil  razvojno strategijo slovenske energetike do leta 55 . Napovedal je prenehanje rabe kurilnega olja, pustil priprta vrata rabi zemeljskega plina ter napovedal možnost gradnje dodatne jedrske elektrarne.

Premogu kot fosilnemu energentu je prav tako napovedal definitivno slovo, pri tem pa so mu njegovi svetovalci podtaknili v tekst neumnost pri TEŠu. Premog se bo še nekaj časa uporabljal za proizvodnjo električne energije, ne pa ves čas obratovanja TEša tudi za proizvodnjo toplotne energije in se bo le ta izpuščala v zrak. Očitno so svetovalci pozabili, da tudi TETOL uporablja indonezijski premog za proizvodnjo električne energije in ogreva s proizvedeno toplotno energijo pretežni del Ljubljane.

Prav tako je v konceptu napovedan naskok na slovenski hidropotencial v cilju skoraj do popolne izrabe le tega, minister pa ne ve, da so največji zaščitniki slovenskih voda uradniki na uradu za izdajo tovrstnih dovoljenj, ker pri sedanjem tempu 5 dovoljenj v desetih letih, se ni bati za velik premik v večjo hitrost.

Seveda  je resno presenečenje predvidevanje o še dodatnem bloku jedrske elektrarne Krškem, kar je posledica uspešnega lobiranja zagovornikov takšnega projekta. Res je, da so možnosti za resne okvare minimalne ob sodobni tehnologiji, kakor pa je tudi res, da bi imela eventuelna havarija nesprejemljive tragične posledice. Ob tem pa je spregledano dejstvo, da bodo projektu nasprotovali prebivalci Slovenije, kakor tudi sosednje države.  Zato predlagam izvedbo referenduma JEK 2 in če prebivalci Slovenije sprejmejo postavitev še enega bloka se sprejme tudi takšen koncept, v nasprotnem primeru pa gre v pozabo takšen predlog , kakor je šel zadnji osnutek NEPa.

In tisto, kar smo vsi pričakovali v takšnem, so se svetovalci spretno izognili, niti niso pogledali v sprejeti dokument v DZ o aktivnostih na področju URE in OVE. Program nadomeščanja rabe fosilnih energentov po domovih in javnih objektih?

Zasebna iniciativa ima izdelan program kako nadomestiti rabo fosilnih energentov za dve regiji do leta 2025, država v konceptu napoveduje polovično takšno rešitev za deset let kasneje.

Ob hitrem pregledu lahko podam samo zaključno misel, katero prepogosto uporabljajo naši župani s področja energetike, samo da ni v času mojega mandata, ker še ni videti pozitivnih rezultatov.

In preprosta misel , namesto, da minister zamenja svoje svetovalce bo z njimi počakal na zaključek mandata, ostaja pa samo problem, ker bo minister odšel, svetovalci pa ostanejo!

NAMENITE 0,5% DOHODNINE, NAMESTO DRŽAVI, ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.