Poček bo ostal osrednje vadišče Slovenske vojske?


  • STA sreda, 3. junij 2015

    Poček maj 2014-1

Ministrica za obrambo Andreja Katič in postojnski župan Igor Marentič se strinjata, da je za dolgoročno rešitev glede delovanja vojaškega vadišča na Počku potrebna sistemska rešitev. Vendar pa si ministrica obeta, da bo Poček tudi v prihodnje ostal osrednje vadišče Slovenske vojske, medtem ko je cilj pogajanj na občinski strani njegovo zaprtje.

POSTOJNA > Ministrica se je danes v okviru vladnega obiska v Primorsko-notranjski regiji sešla s člani koordinacijske skupine za izvajanje dogovora z Občino Postojna glede osrednjega vadišča Slovenske vojske Poček. Po sestanku je ocenila, da je bilo srečanje kakovostno in da tudi pogovori med občino in ministrstvom v zadnjih mesecih, odkar je bila ustanovljena omenjena koordinacijska skupina, potekajo kakovostno.

Katičeva je po današnjem sestanku s to skupino ocenila, da odlično opravlja svoje delo, zato se nadeja, da bo težave v zvezi z vadiščem uspešno reševala tudi v prihodnje. Sama sicer pričakuje, da bo Poček tudi v prihodnje ostal osrednje vadišče Slovenske vojske, saj gre za pomembno infrastrukturo za vojsko in za zagotavljanje varnosti države nasploh.

Katičeva in Marentič sta se strinjala, da je za dolgoročno rešitev težav na postojnskem potrebna sistemska rešitev. Za razliko od ministrice pa je za Marentiča končna prioriteta pogajanj zaprtje vadišča na Počku. Zato bi moralo biti v zakonu, če bi se odločili za takšno sistemsko rešitev, navedeno, kdaj bo poligon dokončno zaprt, je dejal v izjavi za medije.

Pogajanja v okviru koordinacijske skupine sicer zdaj potekajo vsak mesec, določene rešitve pa naj bi ta našla že do jeseni, ko se ponovno sestanejo z ministrico, je še povedal Marentič, ki verjame, da bo ministrica pri tem dejavno sodelovala.

Vlada je namreč 5. marca lani sprejela uredbo državnega prostorskega načrta za Osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna z namenom prostorske ureditve za dejavnosti obrambe in njihova varnostna območja. Odločitev je razjezila mnoge, tudi postojnsko občino in nekatere nevladne organizacije, ki so si že leta prizadevale za ukinitev vadišča.

Občina je zato lani podala pobudo za ustavno presojo uredbe, marca letos pa ji je sledila še okoljska nevladna organizacija Alpe Adria Green. Ustavno sodišče odločitve še ni sprejelo.

Poček maj 2014-7

NAMENITE 0,5% DOHODNINE, NAMESTO DRŽAVI, ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.