Dežurni zdravnik v Cerknici bo ostal


 Dežurni zdravnik v Cerknici bo ostal

Kozarišče − Vlada je svoj današnji obisk občin pod Javorniki in Snežnikom začela na gradu Snežnik, sklenila pa ga bo s skupnim srečanjem, naslovljenim Regionalni razvojni dialog za Primorsko-notranjsko regijo ob 16.45 v Jamskem dvorcu v Postojni.

Tako kot že med prvim obiskom Janševe vlade leta 2008, ko je bil odprt prenovljeni grad Snežnik, je tudi vlada Mira Cerarja svoj obisk začela z delovnim posvetom na gradu Snežnik. Predsednik vlade se je nato odpravil na drugi konec regije in v neproblematična podjetja in ustanove.

Predsednik vlade je po jutranjem vladnem delovnem posvetu na gradu Snežnik napovedal, da bo cesta od Kozarišč do pristav pri gradu Snežnik asfaltirana do konca leta, za več kot pol milijona evrov pa bodo sanirali tudi cesto med Logatcem in Rakekom ter še druge prometnice.

Notranjce pa bo razveselila tudi obljuba ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, da bo zdravstveni dom Cerknica tudi po reorganizaciji nujne medicinske pomočih ob vikendih in praznikih obdržal dežurnega zdravnika, od katerega so odvisni prebivalci občin Cerknika, Loška dolina in Bloke.

Ministrica za obrambo Andreja Katič se je na Bilah, v objektu, katerega obnovo bo financirala ameriška vojska, sestala s pogajalsko skupino za Poček, ki jo sestavljajo predstavniki občine in ministrstva za obrambo. Nič novega, lahko zapišemo, vsaj za javnost ne.

Uredbo o osrednjem slovenskem vojaškem vadišču, ki jo je vlada sprejela brez celovite presoje vplivov na okolje, vadišče pa je v Naturi 2000, namreč izpodbijajo občina Postojna, Alpe Adria Green in skupina občanov, lastnikov zemljišč na območju vadišča. Na novinarsko vprašanje o tem, ali ima ministrstvo načrt B, če uredba o osrednjem slovenskem vadišču ne bo vzdržala presoje, je ministrica odgovorila le, da čakajo presojo sodišča, sicer pa da pričakujejo, da bo vadišče ostalo, ker gre za zelo pomembno slovensko vojaško infrastrukturo. Razpis za izvajalca monitoringa pripravljajo, ne bi pa jih motil vzporedni neodvisni monitoring, monitoring, ki ga ne bi financiralo obrambno ministrstvo.

Tako ministrica kot župan Igor Marentič sta potrdila, da gredo pogovori o Počku v smeri priprave zakona, s katerim bi uredili medsebojna razmerja. Vanj naj bi vključili na primer direktno izplačevanje odškodnin lastnikom zemljišč in odškodnino, ki bi jo prejemala občina, Marentič pa je zatrdil, da bo v zakonu o Počku določeno tudi zaprtje Počka.

Občina Postojna, ki bi po dogovoru o usklajevanju interesov morala vsako leto prejeti do 260.000 evrov, zadnja krizna leta več ne dobiva niti približno tako velikih zneskov. Letos je obrambno ministrstvo z »lanskimi« 75.000 evri sofinanciralo ureditev dela lokalne infrastrukture, letos bodo za ta namen ponovno pridobili enako vsoto, »besedice ‘do’ pa v zakonu ne bo,« je zatrdil Marentič.

NAMENITE 0,5% DOHODNINE, NAMESTO DRŽAVI, ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.