Sestanek o plinskem terminalu Žavlje odpadel, sestali se bodo junija


povzeto iz STA

Predstavniki Furlanije-Julijske krajine (FJK) in lokalnih skupnosti Trst, Dolina in Milje se bodo 11. junija udeležili sestanka na gospodarskem ministrstvu v Rimu, na katerem bodo predstavili argumente proti gradnji plinskega terminala v Žavljah, so povedali v deželni vladi FJK. Sestanek bi moral biti 19.05.2015, a je FJK prosila za preložitev.

Protest “ PROTI PLINSKIM TERMINALOM” - UTRINKI

TRST > Gre za t.i. servisno konferenco za izdajo pooblastila za gradnjo uplinjevalnika španske družbe Gas Natural v Žavljah tik ob slovensko-italijanski meji.

Predstavniki FJK so za preložitev sestanka zaprosili zato, da bi omogočili zaključek raziskav, ki so se jih lotili nekateri v postopek vključeni deležniki, so povedali v deželni vladi. Tako naj bi dali možnost vsem, da se sestanka udeležijo z bolj posodobljeno dokumentacijo, to pa naj bi omogočilo bolj učinkovit zagovor negativnega mnenja zoper gradnjo plinskega terminala.

Predsednica FJK Debora Serracchiani je že pred časom potrdila, da bi izgradnja tega energetskega objekta škodila pristaniškim dejavnostim v Trstu. Poleg tega po opozorilih dežele še vedno ni jasno, kako bi plin iz terminala distribuirali v omrežje, plinovod, ki bi pod morjem potekal od Žavelj do Gradeža in naprej po kopnem, pa sploh še nima okoljskega dovoljenja.

V Trstu so v zadnjih mesecih našli še študije, ki naj bi dokazovale, da so Žavlje na potresno bolj tveganem območju, kot je veljalo doslej. Že ves čas, ko se govori o gradnji terminala, pa tako predstavniki oblasti v tej obmejni regiji kot nevladniki in okoljevarstveniki opozarjajo na številna okoljska tveganja.

Danes smo v Primorskih novicah poročali, da bi se odločanje v primeru, da na sestanku regija in ministrstvo ne dosežeta soglasja, selilo neposredno k italijanskemu premierju Matteu Renziju. Vlada sicer v načrtih za reforme in rast izpostavlja tudi energetsko neodvisnost Italije, ki naj bi jo med drugim dosegli s plinskimi terminali za utekočinjen plin.

Terminal že vse od predstavitve načrtov zanj leta 2009 skrbi za razburjenje na območju severnega Jadrana, Slovenija pa je leta 2013 ob sprejetju seznama prednostnih energetskih projektov v skupnem evropskem interesu, dobila zagotovila, da je lahko lokacija plinskega terminala v Severnem Jadranu določena le z njenim soglasjem.

Potem ko je še lani kazalo, da naj bi načrti za gradnjo objekta padli v vodo in naj bi okoljsko ministrstvo preklicalo okoljsko dovoljenje zanj, pa je letos odjeknila novica, da naj bi v Rimu postopek spet obudili. V FJK so sicer že pred časom napovedali, da bodo pred upravnim sodiščem izpodbijali okoljsko dovoljenje.

Pripis AAG:

Evropska komisija navaja, da je uredba Komisije, ki jo je sprejela 14. oktober 2013 na seznamu EU projektov skupnega interesa, za vseevropsko energetsko infrastrukturo vpisanega pod številko projekta 06:19. Zadnje mnenje komisije EU navaja, da se lokacija plinskega terminala na kopnem v severnem Jadranu določi skupno s  Slovenijo.

Mnenje Slovenije je zato v postopku čezmejne presoje vplivov na okolje zavezujoča in dokončno. Slovenska  vlada razpolaga z zadosti dokazov, da ta plinski terminal ne sodi v Žavlje. Vsako drugo mnenje, ki bi ga sprejela ta komisija, bi ogrozilo varnost ljudi in biodiverziteto na  tem občutljivem delu Jadrana, kjer je dno prenasičeno z živim srebrom. Rok za ukrepanje slovenske vlade, da ukrepa hitro mineva in navzven je videti, da je Vlada RS to zadevo pometla pod preprogo! 

BI JEDLI RIBO IZ TEGA DELA JADRANA OBOGATENO Z ŽIVIM SREBROM???

ribe-v-Trakem-zalivu_thumb.jpg

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.