Več svobode zoper GSO


clip_image002

Evropska komisija je predlagala spremembe v procesu odobritve gensko spremenjenih živil in krme v EU. Nov zakonodajni predlog daje članicam unije več vpliva pri odločanju, ali bodo na svojem ozemlju omejile ali prepovedale uporabo GSO v živilih in krmi, ki so sicer odobreni v EU.

Množične kršitve človekovih pravic se ne zgodijo čez noč. Opaziti je treba opozorilne znake in takoj ukrepati. “Za to imamo veliko mehanizmov in morali bi jih uporabljati bolj učinkovito,” je na Brdu pri Kranju v včerajšnjem uvodu v mednarodno konferenco Pravice za mir: izzivi in priložnosti izpostavil gostitelj, zunanji minister Karl Erjavec.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je pred sejo vlade, na kateri so razpravljali o javnofinančnih ukrepih, povedal, da nameravajo v prihodnjem letu izpolniti zavezo glede sprostitve napredovanj v javnem sektorju, težkih preko 180 milijonov evrov. Pri vseh ostalih ukrepih v javnem sektorju pa bodo po njegovih besedah popuščali postopno.

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko je na včerajšnji seji z osmimi glasovi za in nobenim proti podprl spremembo zakona o zunanjih zadevah, ki po navedbah vlade prinaša racionalizacijo postopka sklepanja mešanih sporazumov. DZ bo predlog novele obravnaval na jutrišnji seji.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podelilo priznanja za dobro prakso za leti 2014 in 2015. Priznanje za najboljšo dobro prakso je prejela Zavarovalnica Triglav, ki je razvila primer dobre prakse Triglav.smo, priznanje za dobro prakso pa je prejela Splošna bolnišnica Izola za projekt Zelena delovna mesta.

Predlog priporočil ZZZS, ki ga je pripravila NSi, po mnenju zakonodajno-pravne službe DZ presega zakonske okvire nalog ZZZS in ne upošteva načela delitve oblasti, saj posega v sklepe vlade. Po mnenju ZZZS to potrjuje njihovo oceno, da priporočila izražajo veliko stopnjo sistemskega neznanja. V NSi verjamejo, da bodo priporočila dobila podporo DZ.

Poslanske skupine, ki so včeraj predstavljale stališča do predloga novele zakona o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva, so predlogu v prvi obravnavi večinoma napovedale podporo. Le v NSi so dejali, da ga ne bodo niti podprli niti mu ne bodo nasprotovali. Odločanje o tem, ali je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo v DZ, bo jutri.

Materialni dokazi, čeprav so po stopnji relevantnosti na višji ravni kot osebni dokazi, ne bodo mogli nikoli nuditi toliko informacij, kot jih lahko nudi osebni dokaz, je ob odprtju posveta o vidikih osebnih dokazov razmišljal generalni direktor policije Marjan Fank. Ob pojasnjevanju vseh okoliščin so namreč ti veliko pomembnejši, je menil.

Povezava:

GENSKO SPREMENJENI ORGANIZMI GSO V KMETIJSTVU in PREHRANI

https://alpeadriagreen.wordpress.com/2009/03/21/gensko-spremenjeni-organizmi-gso-v-kmetijstvu-in-prehrani/

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.