“OČE” BIOPLINARSKEGA IMPERIJA “KETER” BEŽI PRED UPNIKI


Primož Cirman

Marjan Kolar, lastnik ostankov bioplinskega imperija Keter Group, vsaj uradno ne prebiva več v Sloveniji. Bivališče na Hrvaškem je prijavil le dva dni po preložitvi odločanja o njegovem osebnem stečaju. Posle Keter Groupa preiskujejo tudi kriminalisti.

Marjan Kolar, »oče« nekoč mogočnega bioplinskega imperija Keter Group in zdaj lastnik njegovih ostankov, se je pred upniki umaknil iz Slovenije. Že pred tem se je začela tudi kriminalistična preiskava poslov skupine, za katerimi je v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) končalo za skoraj štirideset milijonov evrov slabih posojil dveh največjih državnih bank.

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti so nam včeraj potrdili, da Kolar v naši državi nima več ne stalnega ne začasnega prebivališča. Pred tednom dni, natančneje 16. aprila, je bivališče prijavil na Hrvaškem. Le dva dni pred tem je bil na istem sodišču prvi narok o predlogu za Kolarjev osebni stečaj, ki ga zahteva NLB. Ta je v zadnjih letih na veliko financirala bioplinske projekte Keter Groupa, za katere je z osebnimi poroštvi jamčil tudi Kolar. A temu se je za zdaj uspelo izogniti osebnemu stečaju, v katerem je že od novembra lani tudi Tom Begovič, ki je skupaj s Kolarjem in Denisom Bolčino tvoril skupino ustanoviteljev Keter Groupa. Sodišče je namreč odločanje o Kolarjevem stečaju zaradi »navajanja novih dejstev in predložitve dokazov« preložilo.

Kolar noče povedati, kje po novem prebiva

Kolar svojega novega prebivališča na Hrvaškem – v zemljiški knjigi je sicer med njegovimi bivališči mogoče najti naslov v kraju Staro Petrovo selo v Slavoniji – včeraj ni hotel razkriti. Poudaril je le, da »temeljev za njegov osebni stečaj ni«. Čeprav se Kolar že več let utaplja v dolgovih, pa mu v boju z bankami in drugimi upniki še zdaleč ne gre slabo. Medtem ko NLB od Kolarja in z njim povezanih upnikov terja skoraj osem milijonov evrov, se je Kolar banke lotil s tožbo. »Tožim jih zaradi kršitve zakonodaje in vmešavanja v poslovanje mojih družb,« nam je potrdil Kolar.

Tudi NKBM se je za več kot tri milijone evrov izvršb na Kolarjevo hišo v Križevcih odločila vpisati šele v zadnjih dveh mesecih, pri čemer gre za zvonjenje po toči. Glavnino premoženja, večinski delež v družbi Naložbe Skupina, prek katere obvladuje okrog petnajst podjetij v Sloveniji, je namreč Kolar že v začetku lanskega leta prenesel na svoje madžarsko podjetje Agro-Kolar. Družbo MK Plin, nekoč znano pod imenom Keter Organica, pa je prenesel na drugo madžarsko podjetje Mura-Ecotech, ki ga je ustanovil s dobrimi 1600 evri osnovnega kapitala. V več primerih Kolar s pomočjo sorodnikov ali drugih povezanih oseb obvladuje tudi insolvenčne postopke v posameznih družbah. Njihove bioplinarne želi z oddajanjem vnaprej izbranim osebam, ki plačujejo minimalno najemnino, »očistiti« dolgov. Zadnji tak primer je podjetje Biomasne storitve, kjer v petčlanskem upniškem odboru poleg NLB in države sedijo kar tri pravne osebe, tako ali drugače povezane s Keter Groupom: odvetniška družba Matoz, ki je več let zastopala tudi Keter Group, podjetje Plinprom, ki je v lasti Sandija Kolarja, bratranca Marjana Kolarja, in družba Solvus, ki od družb iz Keter Groupa odkupuje terjatve.

Kriminalisti gredo nad bioplinarne

Prav urejanje posojil na bankah za bioplinarne zdaj zanima tudi kriminaliste. Na Policijski upravi Maribor so nam pojasnili, da v povezavi z gradnjo bioplinarn in podjetji iz Keter Groupa vodijo predkazenski postopek. Že v začetku leta je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) zaradi suma več kaznivih dejanj, med drugim tudi preslepitve pri odobritvi posojil, ovadila vodilne v več bioplinskih podjetjih. Znano je, da so imeli v Keter Groupu vrsto let tesne poslovne in osebne vezi z NKBM. Naključno ali ne je bil Keter Group med prvimi strankami svetovalnega podjetja MK-Fin, ki ga je po odhodu iz NKBM ustanovil njen nekdanji predsednik uprave Matjaž Kovačič. V času, ko je banko vodil Kovačič, je imel v več primerih vlogo posrednika med banko in posojilojemalci tudi Tom Begovič. »Intenzivno vodimo vse postopke zoper družbe Bioplin skupine za zaščito interesov banke,« so včeraj poudarili v NKBM.

»O nobeni preiskavi ne vem nič,« pa nam je dejal Kolar. Pri tem velja opozoriti, da posojila za gradnjo bioplinarn v veliki večini primerov niso bila odobrena podjetjem Keter Groupa, ampak kmetom. Ti so s tem denarjem financirali projekte, ki so jih v celoti vodili v Keter Groupu, pri čemer smo že večkrat poročali, da je ekonomiko bioplinarn že v samem začetku pomagala sesuti tudi visoka cena njihove gradnje.

keter1

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.