Znano prvo ime na “ČRNI LISTI” AAG za leto 2015


KOMISIJA ZA IZBOR IMENA PRVEGA ČETRTLETJA NA ČRNI LISTI ZA LETO 2015 PRI UO ALPE ADRIA GREEN, JE IZBRALA:

TOVARNO LESONIT IZ ILIRSKE BISTRICE TER ČLANA UPRAVE LESONITA G. EGONA BRATOŽA

V okoljska organizacij Alpe Adria Green smo letos ponovno opozarjali na čezmerno onesnaževanje tovarne Lesonit s prahom in na neodzivnost inšpekcije. V Lesonitu vse očitke, da niso poskrbeli za ustrezne filtre, zavračajo kot neutemeljene.

Na svoji spletni strani smo objavili galerijo fotografij, kot dokazno gradivo, ki jih je eko patrulja AAG posnela v mesecu februarju v okolici tovarne vlaknenih plošč Lesonit. Prikazujejo posledice izpustov prašnih delcev – lesnih vlaken na stopnicah stanovanjske hiše v Rečici in prah, ki se nabira na avtomobilih.

Fotografije govorijo same zase, toda inšpekcijske službe kljub prijavam občanov o prašenju,  gledajo vstran. “Znano je, da lesni prah na pljučih ljudi pusti smrtonosne posledice. Očitno v Lesonitu raje ogrožajo zdravje ljudi, kot da bi kupili filtre. V Sloveniji se pogovarjamo, kako drago je zdravstvo; da pa bi preprečili obolenja, ki so posledica malomarnosti ali varčevanja lastnikov podjetij, pa vladi in ministrom še na misel ne pride!“ smo ogorčeni v AAG, ker že dlje časa opozarjamo na onesnaževanje iz Lesonita.

Očitek, da nismo poskrbeli za ustrezne filtre, je neutemeljen. Redno izvajamo meritve, ki so pokazale, da je vse v okviru dovoljenih mej. Zadostili smo pogojem inšpekcije,“ zatrjuje Egon Bratož, član uprave Lesonita. Na vprašanje novinarjev, kako odgovarja na fotografije avtomobilov, polnih prahu, pa je odgovoril: “Ne vem, kje so jih našli.

INŠPEKCIJA: V PREDPISANIH MEJAH

Tudi z okoljske inšpekcije, ki je že pred časom povedala, da je Lesonit prav zaradi stalnih pritožb občanov Ilirske Bistrice in civilnih iniciativ v letnih planih inšpekcije uvrščen v prvo prioriteto, so novinarjem odgovorili, da Lesonit izvaja obratovalni monitoring v skladu s predpisi in da so emisije nižje od predpisanih mejnih vrednosti. Zadnja poročila so sicer iz avgusta in septembra lani. Na odvodih iz sušilnika prve in druge stopnje so bile po pojasnilih inšpekcije emisijske koncentracije snovi – skupnega prahu, TOC (organska onesnaževala, op. p.) in benzena nižje od predpisanih mejnih vrednosti. Enako velja za fenol in formaldehid na odvodu stiskalnice.

V AAG inšpekcijski službi in policiji sicer očitamo tudi ne ukrepanje pri povečanem hrupu iz Lesonita, zato smo ju je konec lanskega leta kazensko ovadili. Inšpekcija je očitke o ne ukrepanju seveda kot vedno zavrnila in se izgovarja, da je zaradi preseganja mejne vrednosti hrupa v nočnem času pred stanovanjskimi objekti na Gubčevi ulici izdala sklep o izvršbi z zagroženo denarno kaznijo 10.000 evrov. To pa je tudi vse kar so naredili, hrup iz Lesonita pa je ostal enak!

Namesto, da bi v Lesonitu sanirali stanje pa napovedujejo tožbo proti AAG, ki da jim s širjenjem neutemeljenih obtožb povzroča škodo. “Tožbo bomo vložili, ko bomo zbrali dovolj gradiva. Izjave in ovadbe ekofanatikov se kopičijo,“  je dejal novinarjem Bratož.

Zaradi vsega zgoraj navedenega se je komisija pri AAG odločila, da tovarno Lesonit in člana uprave g.Egona Bratoža  razglasi za ime prvega četrtletja na črni listi za leto 2015

Spodnje slike povedo vse:

FOTO AAG: KOMENTARJI NISO POTREBNI!

DSC07229

DSC07222

DSC07223

DSC07224

DSC07225

DSC07226

DSC07227

Izpust  24.2.2015-page-001

Izpust  24.2.2015-page-002

Takšne fotografije zaprašenih avtomobilov je v okolici Lesonita posnela eko patrulja Alpe Adria Green.

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.