EKSPLOATACIJA NAFTE NA JADRANU


vjeran_pirsic

Vjeran Piršič – Predsednik AAG – EKO KVARNER

ARGUMENTI PROTIV EKSPLOATACIJE NAFTE:

EKONOMSKI: Ugrožava se turizam (oko 7.5 milijardi € godišnje), ribarstvo i marikultura (100 milijuna € godišnje) koji zajedno vrijede više od istraživanja nafte (ukupno 500 do 800 milijuna kuna u 5 godina).

NESPREMNOST SUSTAVA: Iako odgovorni tvrde da je Hrvatska spremna nadzirati da se istraživanje i eksploatacija nafte provode s najvećim mogućim standardima očuvanja okoliša činjenica je da naš „sustav“ nije u stanju nadzirati ni postojeće tankere u ZERP-u. Kako onda očekivati da će sutra nadzirati velike „svjetske igrače“?

PROCEDURALNI: Vlada je za bušenje predvidjela 90% Jadrana, odluka o dodjeli koncesija donesena je NA ZATVORENOJ SJEDNICI VLADE, daleko od očiju javnosti, bez ikakve šire javne rasprave pa čak i bez ikakve rasprave u Saboru, a strateška studija utjecaja na okoliš, koja se inače radi godinu do godinu i pol dana, napravljena je u dva mjeseca! A govorimo o resursu koji samo kroz turizam godišnje u BDP-u sudjeluje s minimalno 15 posto.

RAZVOJNI: Ulaže se u projekte bazirane na zastarjelim tehnologijama prošlog stoljeća u vrijeme kada postoje jasne alternative fosilnim gorivima (nije kameno doba prestalo zato što je nestalo kamena, nego zato što je netko izmislio obradu metala). Ulaganje u obnovljive izvore energije vjetra i sunca, kojih imamo na pretek bez da ugrožavamo okoliš, garantira razvoj gospodarstva i nova radna mjesta!

OKOLIŠNI: Klimatske promjene kojima doprinose fosilna goriva nisu mit i već sada jasno osjećamo njihove posljedice kroz sve ekstremnije vremenske događaje. Mogući izljev nafte u malom, zatvorenom moru poput Jadrana i još na našoj kamenitoj obali, znači smrt ekosustava i smrt mora kakvog poznajemo.

**SUDJELUJTE U SNIMANJU MILENIJSKE FOTOGRAFIJE S.O.S. ZA JADRAN**

ZA CIJELI JADRAN BEZ NAFTNIH BUŠOTINA
SUBOTA, 28. 3. 2015., PLAŽA BAČVICE U 11 SATI

Dođite na snimanje i podržite kampanju S.O.S. za Jadran!

Fotograf: Šime Strikoman
Organizator: Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce ispred kampanje S.O.S. za Jadran

NAPOMENA: Bez ikakvih stranačkih i inih obilježja. Ovo je akcija koalicija S.O.S. za Jadran.

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.