Plinski terminal v Žavljah: SLOVENSKA VLADA NAJ BI REKLA ZADNJO BESEDO!


Nova zelena luč za plinski terminal v Žavljah, ki ga je dalo italijansko ministrstvo za okolje na predlag Gas Natural v Žavljah, je le eno od dovoljenj, izraženih v postopku presoje vplivov na okolje, in prav gotovo ni dokončna.

Projekt bo moral dobiti še druga mnenja oz. dovoljenja, vključno s mnenjem iz Ministrstva za gospodarski razvoj  Furlanije in  Julijske krajine.

Toda tudi ta dovoljenja vsekakor ne bodo dokončna. Zadnja beseda o gradnji plinskega terminala, ki bi ga gradil  Gas Natural,  je v rokah Slovenije, ki je postopku čezmejnih vplivov na okolje, kot ga določila Evropska komisija, in v skladu z Uredbo EU št. 1391/2013.

Evropska komisija navaja, da je uredba Komisije, ki jo je sprejela 14. oktober 2013 na seznamu EU projektov skupnega interesa, za vseevropsko energetsko infrastrukturo vpisanega pod številko projekta 06:19. Zadnje mnenje komisije EU navaja, da se lokacija plinskega terminala na kopnem v severnem Jadranu določi skupno s  Slovenijo.

Mnenje Slovenije je zato v postopku čezmejne presoje vplivov na okolje zavezujoča in dokončno. V AAG  menimo, da je ponovno ustanavljanje medresorske komisije za ta projekt  nesmiselno, saj Slovenija razpolaga z zadosti dokazov, da ta plinski terminal ne sodi v Žavlje. Vsako drugo mnenje, ki bi ga sprejela ta komisija, bi ogrozilo varnost ljudi in biodiverziteto na  tem občutljivem delu Jadrana, kjer je dno prenasičeno z živim srebrom.

BI JEDLI RIBO IZ TEGA DELA JADRANA OBOGATENO Z ŽIVIM SREBROM???

Rim vztraja: uplinjevalnik bo!

Okoljsko ministrstvo je za, odločitev pa pripada ministrstvu za gospodarski razvoj

 četrtek, 12. marca 2015 | 18:00
 
 Tržaški poslanec Aris Prodani

Italijansko okoljsko ministrstvo nima nič proti gradnji uplinjevalnika pri Žavljah, ki po mnenju pristojne tehnične komisije ni v nasprotju z prostorskim (regulacijskim) načrtom tržaškega pristanišča. To je danes v okoljski komisiji poslanske zbornice potrdila podtajnica na ministrstvu Silvia Velo v odgovoru tržaškemu poslancu Arisu Prodaniju. Odgovor podtajnice je v sozvočju z naklonjeno okoljevarstveno presojo plinskega terminala Gas Natural, ki jo je s sklepom 6.februarja letos sprejela strokovna-tehnična komisija ministrstva. Za ministrski resor, ki ga vodi Gian Luca Galletti, je »zadeva uplinjevalnik« končana. Zadnja beseda o terminalu sedaj pripada ministrstvu za gospodarski razvoj, ki se mora o tem obvezno posvetovati z deželno upravo Furlanije-Julijske. Slednja, kot znano, nasprotuje uplinjevalniku. Zadnjo besedo bo vsekakor imel predsednik vlade Matteo Renzi.

PODPIŠITE PETICIJO PROTI TRGOVINSKEMU SPORAZUMU TISA:  “TISA NE HVALA!!!  (NAJHUJŠI STRUP DEMOKRACIJE)” DO DANES SMO ZBRALI MALO VEČ KOT 5400 PODPISOV OD 6000 POTREBNIH

– PODPIŠITE JO TUDI VI:

VEČ NA POVEZAVI – POD OBVESTILI BOSTE NAŠLI TUDI DODATNE OBRAZLOŽITVE!

WWW.PRAVAPETICIJA.COM/TISA__NAJHUJI_STRUP_DEMOKRACIJE

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.