DEVASTACIJA OBAL JEZER V FIESI – EKO – PATRULJA ALPE ADRIA GREEN


Ekološka patrulja je v torek 10.03.2015 izvedla na pozil občanov ekološko patruljo  obal jezer v Fiesi, ter ugotovila, da je obala le teh opustošena.

Ogledali smo si jezeri v Fiesi in ugotovili, da tako zasmetenih obal tam še nismo videli. Trstičje, grmovnice in nekatera drevesa so odstranjena skoraj do vodne gladine, razen na vzhodni strani, tik pod cesto.  S tem je ogrožena zaščita, življenjski prostor živali. Njihov življenjski vplivni prostor sega preko trstičja, zato predlagamo preprečitev parkiranja bivalnikov – avtodomov na travniku, med cesto in jezerom.

FOTO: EKO – PATRULJA AAG

100320154511[1]_Fiesa_smeti

Fiesa smeti

100320154513[1]_Fiesa_odstranjeno trsticje

Fiesa odstranjeno trstičje

100320154515[1]_Fiesa_tabla in smeti ter posekano trsticje

Fiesa – tabla, ki opozarja na prepoved odlaganja smeti ter sekanje trstičja

100320154519[1]_odstranjeno trstičje in s tem ne samo varnost ptic tudi kacjih pastirjev

Fiesa – Odstranjeno trstičje pomeni zmanjšano varnost varnost ptic, ki nimajo kje gnezditi, pa tudi kačji pastirji so s tem ogroženi

100320154521[1]_Fiesa_stor in meja nekdanje obrasti s trsticjem postopoma izginja in s tem zivljenjski prostor zivali

Fiesa – Stor in meja nekdanje obrasti s trstičjem postopoma izginja in s tem življenjski prostor živali

100320154522[1]_Fiesa_dostop

Fiesa-dostop

100320154525[2]_Fiesa_nove stezice skozi obalno obrast crnih ribolovcev in odganjalcev ptic

Fiesa- Nove stezice skozi obalno obrast črnih ribolovčev in odganjalcev ptic

100320154531[1]_Fiesa_pasje stopinje na obali jezera

Fiesa-pasje stopinje in njihovi iztrebki na obali jezera

101220133264

Fiesa – obala jezera

270620144150

Fiesa – “TIHOŽITJE”

Za ureditev stanja obale se bomo v AAG najprej obrnili na občino  Piran in Zavod za varstvo narave Piran. Zahtevali bomo redno odstranjuje odpadkov in takojšne  prenehanje sekanje trstičja in uničevanja drugega obvodnega rastja. Prepričani smo, da bomo ob prihodnjem ogledu naleteli na boljše stanje. V kolikor se stanje na tem področju ne bo izboljšalo, bomo v  AAG prisiljeni podati prijavo.

Radio Capris
12.03.2015

V Alpe Adria Green (AAG) opozarjajo na zaskrbljujoče stanje jezer v Fiesi. Njihova ekološka patrulja si je v torek na poziv občanov ogledala območje ter ugotovila, da je obala opustošena. Kot so še zapisali v sporočilu, toliko smeti tam še niso videli, poleg tega pa so trstičje, grmovnice in nekatera drevesa odstranjena skoraj do vodne gladine, kar ogroža življenjski prostor živali. K ureditvi stanja obale bodo pozvali občino Piran in tamkajšnji Zavod za varstvo narave, predlagajo tudi prepoved kampiranja na travniku med cesto in jezerom. Kot nam je pojasnil Robert Turk iz Zavoda za varstvo narave, so jezera zaščitena z občinskim odlokom in bi tako pravzaprav morala ukrepati občina:

Na odziv občine še čakamo, v javnem podjetju Okolje pa so nam pojasnili, da sami upravljajo le del površin v bližini jezera, niso pa izvajali nobenih aktivnosti na obali jezer.

Fiesa ni opustošena, ima pa več problemov

Največja okoljska težava so črne gradnje, tujerodne vrste in neučinkovit urbanizem.

DELO: sob, 14.03.2015, 09:00
Burja »odnesla« pot
Velik vpliv na okolje ima v izpostavljenem zalivu Fiese tudi burja. Pred mesecem dni je uničila sprehajalno pot med Fieso in Piranom. Občina je že naročila popravilo, ki bo stalo predvidoma do 20.000 evrov.

Fiesa – Obala jezera v Fiesi ni tako opustošena, kot so ocenili v Alpe Adria Green (AAG), vendar to še ne pomeni, da je primerno urejena. V piranski območni enoti zavoda za varstvo narave pravijo, da si z občinsko upravo prizadevajo pridobiti skrbnika naravnega spomenika – jezera – in naravne vrednote, za katero je razglašena njegova okolica.

AAG je obvestila javnost, da je njena ekološka patrulja ugotovila, da je obala obeh jezer v Fiesi povsem opustošena in da tako zasmetenih obal še niso videli. Odstranjeno naj bi bilo tudi zavarovano trstičje in grmovje ob jezeru. Zato so napovedali, da bodo o razmerah najprej obvestili občino Piran in Zavod za varstvo narave, zahtevali redno odstranjevanje odpadkov in onemogočili sekanje trstičja ter obvodnega rastja.

Če njihovega opozorila ne bodo upoštevali, so napovedali prijavo inšpekciji. Vendar so v piranski enoti zavoda za varstvo narave in oba upravljalca območja Fiese, Okolje Piran in družba ISBE Piran, zavrnili tako dramatične ocene AAG. Tudi sami smo se lahko prepričali, da razmere v Fiesi niso prav nič drugačne, kot so bile lani ali predlani. Prej bi lahko celo rekli, da se (pre)počasi izboljšujejo.

Od črnih gradenj do tujerodnih vrst

Zavod za varstvo narave in občina Piran letos upravljalcu kampa ne bosta dovolila parkiranja avtodomov neposredno ob jezeru. Zavod je upravljalcema dovolil odstranjevanje suhih vej in pretirano razraščenih akacij, ki so tujerodna vrsta, vendar je lani Okolje na območju Fiese posadilo več kot 20 novih borovcev, mandljev in fig.

Strateška usmeritev za to naravno vrednoto je namreč zamenjava neprimernih tujerodnih rastlin z avtohtonimi. Ne drži niti ugotovitev o občutnejših posegih v trstičje, čeprav je res, da poskušajo divji ribiči z brega občasno loviti ribe. Problem tujerodnih vrst v Fiesi je veliko večji, nas je opozorila Barbara Vidmar s piranskega zavoda za varstvo narave. V jezeri mnogi namreč odvržejo želve rdečevratke, ki niso avtohotone, in ker nimajo sovražnikov spodrivajo avtohotne želve močvirske sklednice. Prav tako so pred leti v jezero naselili tujerodne ostriže.

Še največji problem Fiese so črne gradnje; dve večji – Zidarjeva vila in vila nad hotelom Fiesa še nista rešeni, nekaj nedovoljenih gradenj pa je lastnikom uspelo legalizirati. Kraj ima težave tudi s pretirano urbanizacijo in zastarelim ter poleti neučinkovitim kanalizacijskim črpališčem komaj pet metrov od jezera. Iz njega namreč v poletni vročini neznosno zaudarja.

NOVICE RADIO KOPER

V Fiesi avtodomi ne bodo več parkirali ob jezerih

15.3.2015 – RADIO KOPER

V Fiesi avtodomi ne bodo več parkirali ob jezerih

Nevladna organizacija Alpe Adria Green je ob jezerih v Fiesi na poziv občanov izvedla ekološko patruljo. Kakor so zapisali v poročilu, je obala ob jezerih opustošena.

 ZAHTEVO ZA UREDITEV RAZMER, KI OGROŽAJO ZAŠČITEN NARAVEN ŽIVLJENJSKI PROSTOR, SO POSLALI TAKO NA PIRANSKO OBČINO, KOT NA ZAVOD ZA VARSTVO NARAVE. PREDVSEM PRIČAKUJEJO, DA BODO PRISTOJNI NA TRAVNIKU OB VELIKEM JEZERU ONEMOGOČILI PARKIRANJE ZA AVTODOME IN PREPREČILI UNIČEVANJE OBVODNEGA RASTJA.

POLEG KOPICE SMETI IN IZTREBKOV DOMAČIH LJUBLJENČKOV, JE SKORAJ DO VODNE GLADINE ODSTRANJENO TUDI RASTLINJE, KAR OGROŽA ŽIVLJENJSKI PROSTOR ŽIVALI, JE EKO PATRULJA NEVLADNE ALPE ADRIE GREEN OPISALA OPUSTOŠENJE OB JEZERIH V FIESI. NA ZAVODU ZA VARSTVO NARAVE ODGOVARJAJO, DA SI RAZMER PO OBISKU EKOPATRULJE ŠE NISO OGLEDALI, ZATO JIH NE MOREJO KOMENTIRATI. DEJSTVO PA JE, DA JE OBČINSKI ODLOK, S KATERIM SO FIESO ZAŠČITILI PRED VEČ KOT DVAJSETIMI LETI ZASTAREL, POJASNJUJE ROBERT TURK: »IN BI BIL ZAGOTOVO POTREBEN OBNOVE IN POTEM BI VERJETNO TUDI LAŽJE OPREDELILI, KAKO IN KAJ Z RAVNANJEM NA IN OB JEZERIH

GLEDE SMETI BI ŽE SEDAJ LAHKO IN BI TUDI MORALE UKREPATI PRISTOJNE SLUŽBE. VENDAR JE POLEG ODPADKOV V FIESI NAROBE ŠE VELIKO DRUGIH STVARI. OD NEDOKONČANIH, BOLJ ALI MANJ PRIMERNIH GRADENJ, DO TUJERODNE VRSTE ŽELV, KI BI JIH BILO POTREBNO IZLOVITI. »MI SMO ŽE NEKAJKRAT POZVALI TUDI OBČINO, DA BI PRISTOPILI K CELOVITEMU NAČRTU UREJANJA OBMOČJA IN UPRAVLJANJA Z OBMOČJEM, PA NEKAKO ŠE NISMO PRIŠLI SKOZI,« ŠE DODAJA TURK

SICER JE TUDI ZAVOD OBČINO IN NAJEMNIKA KAMPA ŽE OPOZORIL, DA AVTODOMI NE SODIJO NA TRAVNIK OB VELIKEM JEZERU IN TO ZAPISAL TUDI V SMERNICE ZA NASTAJAJOČI OBČINSKI PROSTORSKI NAČRT. NA PIRANSKI OBČINI ODGOVARJAJO, DA JE ZA POSEGE V ZAŠČITENO NARAVNO OBMOČJE PRISTOJNA OKOLJSKA INŠPEKCIJA, ZAGOTAVLJAJO PA, DA PARKIRANJA AVTODOMOV OB VELIKEM JEZERU LETOS NE BODO VEČ DOVOLILI.

LEA ŠIROK

FOTO: ALPE ADRIA GREEN

PODPIŠITE PETICIJO PROTI TRGOVINSKEMU SPORAZUMU TISA:  “TISA NE HVALA!!!  (NAJHUJŠI STRUP DEMOKRACIJE)” DO DANES SMO ZBRALI MALO VEČ KOT 5400 PODPISOV OD 6000 POTREBNIH

– PODPIŠITE JO TUDI VI:

VEČ NA POVEZAVI – POD OBVESTILI BOSTE NAŠLI TUDI DODATNE OBRAZLOŽITVE!

WWW.PRAVAPETICIJA.COM/TISA__NAJHUJI_STRUP_DEMOKRACIJE

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.