Odmevi na javno izjavo AAG – Plinski terminal v Trstu


Bo v Tržaškem zalivu vendarle stal plinski terminal?

Avtor: STA

Komisija za presojo vplivov na okolje italijanskega ministrstva je sprejela postavitev plinskega terminala v Tržaškem zalivu, so sklicujoč na neuradne informacije sporočili iz gibanja Trieste libera.

Protest
Po mnenju Alpe Adria Green mora slovenska vlada takoj ukrepati in zaščititi Slovence na obeh straneh meje in Jadransko morje.

Italijanska vlada naj bi obnovila postopek za plinski terminal v Tržaškem zalivu. Informacijo o tem so v četrtek obelodanili v gibanju Trieste libera, povzeli pa so jo tudi v slovenski okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green (AAG). Vlada Mattea Renzija, ki naj bi skrivala odločitev omenjene komisije, se je tako po njihovem izognila za 11. marec napovedanemu procesu, ki ga je španski Gas Natural vložil na Deželnem administrativnem sodišču.

Terminalu je nasprotovala tudi Slovenija

Kot spominjajo, je bil projekt Gas Naturala, ki ga je na začetku podpirala lokalna politika, ustavljen z odločbo predsednice pristaniških oblasti Marine Monassi julija 2013 iz razloga, da promet s tankerji, ki prevažajo plin, onemogoča plovbo drugih ladij. Terminalu je nasprotovala tudi Slovenija, ker bi ladje, ki bi prevažale plin, ovirale promet in razvoj koprskega pristanišča.

Monassijevo je vlada nato odstranila

23. februarja pa je italijanska vlada predčasno odstranila predsednico tržaškega pristanišča Monassijevo, ki je nasprotovala umestitvi plinskega terminala v Tržaški zaliv in na njeno mesto postavila komisarja za obdobje šestih mesecev, navajajo.

AAG: Slovenija mora ukrepati

Po mnenju AAG mora slovenska vlada takoj ukrepati in zaščititi Slovence na obeh straneh meje in Jadransko morje.

V Sloveniji o postopku še niso bili uradno obveščeni

Na ministrstvu za okolje in prostor so v petek pojasnili, da o omenjenem postopku še niso bili uradno obveščeni ter da uradna komunikacija med državama poteka preko zunanjega ministrstva, ki je tudi uradno imenovani organ Republike Slovenije za Espoo konvencijo o čezmejnih vplivih na okolje. Odločitev glede tega, če in kako bo država ukrepala, pa bo sprejela vlada, so dodali. Odgovore MZZ še pričakujemo.

Projektu nasprotuje tudi tržaški občinski svet

Medtem pa so se že zganili v tržaškem občinskem svetu, kjer so po poročanju časnika Il Piccolo že v petek soglasno sprejeli dokument, s katerim nasprotujejo možnosti postavitve plinskega terminala ter pooblaščajo župana Roberta Cosolinija, da to stališče zastopa na vseh pristojnih ravneh. Il Piccolo navaja tudi besede predsednice dežele Furlanije – Julijske krajine Debore Serracchiani, da je dežela jasno izrazila stališče, da je plinski terminal “povsem neskladen s tržaškim pristaniščem, prometnimi tokovi in naložbami, ki so v teku. Ne pozabimo na nasprotovanje, ki ga je izrazila Republika Slovenija, glede katerega ne verjamem, da se lahko delamo, kot da ni nič”.

Vendar tudi nasprotovanje dežele pooblastilu, ki ga mora izdati ministrstvo za gospodarski razvoj, bi glede na nove zakonske predpise lahko ne bilo zavezujoče, opozarja tržaški časnik. Pri tem navaja govorice, da naj bi Gas Natural v primeru, da ne pridobi pooblastila, nadaljeval s tožbo proti italijanski vladi, v primeru pridobitve pooblastila pa bi le-tega prodala drugi zainteresirani družbi.

Terminal Žavlje znova aktualen

Italijanska vlada Mattea Renzija ne nasprotuje več gradnji plinskega terminala v Žavljah, po informacijah nevladne organizacije AAG pa je posebna komisija italijanskega ministrstva za okolje že pristala tudi na izdajo okoljevarstvenega soglasja. Slovenija molči.

(Foto: Tomaž Skale)
Italijansko ministrstvo za okolje po novem ocenjuje, da je plinski terminal v Žavljah mogoče uskladiti s pristaniško dejavnostjo oziroma novim načrtom tržaškega pristanišča, zato nima več zadržkov za izdajo okoljevarstvenega soglasja. Tako se po besedah poslanke Serene Pellegrino glasi odgovor ministrstva na njeno poslansko vprašanje. Nevladna organizacija Alpe Adria Green (AAG) pa je opozorila, da tako lokalni kot državni politiki vlade Mattea Renzija javnosti prikrivajo dejstvo, da je pred kratkim posebna komisija za presojo vplivov na okolje pri okoljskem ministrstvu že pristala tudi na izdajo okoljevarstvenega soglasja za gradnjo.

Ostri odzivi v Italiji

Postopek je sicer zastal aprila 2013, ko je takratna vlada Maria Montija izdajo soglasja za pol leta zamrznila, investitorju, španskemu podjetju Gas Natural, pa za gradnjo postavila dva pogoja. Da najde novo lokacijo, ki ne bo motila razvoja tržaškega pristanišča, ali pa se spremeni prostorski načrt pristanišča. Uprava pristanišča se je namreč terminalu odločno postavila po robu, saj je presodila, da bi ob že tako gostem ladijskem prometu v Tržaškem zalivu plinski tankerji, ki bi ob vsakem prihodu za nekaj ur ustavili promet, povzročili nemogoče plovne razmere.

Čeprav bi glede na pojasnilo italijanske vlade pričakovali drugače, je tudi novi komisar tržaške pristaniške oblasti Zeno d’Agostino že zavrnil načrte vlade. Za tržaški časnik Il Piccolo je poudaril, da terminal ni skladen s trenutno pristaniško strukturo in dejavnostjo, še bolj pa bo pristanišče oviral glede na nove poslovne načrte. Proti odločitvi protestirajo tržaške oblasti, ostro pa se je nanjo odzvala tudi predsednica dežele Furlanije – Julijske krajine Debora Serracchiani, ki je – čeprav velja za Renzijevo desno roko v stranki – vse politične, strokovne in civilno-družbene sile pozvala k protestu.

Slovenska vlada bo počakala

»Gre za klofuto Trstu, njegovim oblastem in političnim silam ter javnosti, za klofuto deželi, luški oblasti in strokovni javnosti – čezmejnemu tehničnemu omizju o uplinjevalnikih – ki je dobesedno sesulo projektno dokumentacijo investitorja ter dokazalo škodljivost in nesprejemljivost takega terminala. Končno je to tudi klofuta Sloveniji, s katero bi se morala Italija tudi po priporočilih evropske komisije uskladiti in skupaj poiskati najboljšo rešitev za uplinjevalnik,« se je odzval član omizja Aurelio Juri in ocenil, da bi morala Slovenija nemudoma reagirati.

A z ministrstva za okolje in prostor so sporočili, da bo slovenska vlada odločitev o morebitnem ukrepanju glede žaveljskega terminala sprejela po tem, ko bo od italijanske vlade tudi formalno prejela okoljevarstveno soglasje in ga preučila. »Preventivno bi vsaj ministrstvo za zunanje zadeve, ki je začelo nikoli končana pogajanja o projektu, lahko takoj zahtevalo ustrezno informacijo,« pa vztraja Juri.

Italijani bi obnovili postopek za plinski terminal v Tržaškem zalivu, okoljevarstveniki ogorčeni

Ocenilo št. bralcev: 0

Avtor:STA, SPLETNO UREDNIŠTVO – VEČER

  • Ideja o plinskem terminalu v Tržaškem zalivu očitno še ni zamrla.

Komisija za presojo vplivov na okolje italijanskega ministrstva je pred kratkim sprejela postavitev plinskega terminala v Tržaškem zalivu, so sklicujoč se na neuradne informacije iz Rima sporočili z gibanja Trieste libera. Okoljsko ministrstvo o postopku ni obveščeno. Okoljevarstveniki so na nogah, projektu nasprotuje tudi tržaški občinski svet.

Informacijo o tem so v četrtek obelodanili v omenjenem gibanju, povzeli pa so jo tudi v slovenski okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green (AAG). VladaMattea Renzija, ki naj bi skrivala odločitev omenjene komisije, se je tako po njihovem izognila za 11. marec napovedanemu procesu, ki ga je španski Gas Natural vložil na Deželnem administrativnem sodišču.

Kot spominjajo, je bil projekt Gas Naturala, ki ga je na začetku podpirala lokalna politika, ustavljen z odločbo predsednice pristaniških oblasti Marine Monassijulija 2013 iz razloga, da promet s tankerji, ki prevažajo plin, onemogoča plovbo drugih ladij. Terminalu je nasprotovala tudi Slovenija, ker bi ladje, ki bi prevažale plin, ovirale promet in razvoj koprskega pristanišča.

23. februarja pa je italijanska vlada predčasno odstranila predsednico tržaškega pristanišča Monassijevo, ki je nasprotovala umestitvi plinskega terminala v Tržaški zaliv in na njeno mesto postavila komisarja za obdobje šestih mesecev, navajajo.

Po mnenju AAG mora slovenska vlada takoj ukrepati in zaščititi Slovence na obeh straneh meje in Jadransko morje.

Na ministrstvu za okolje in prostor so v petek pojasnili, da o omenjenem postopku še niso bili uradno obveščeni ter da uradna komunikacija med državama poteka preko zunanjega ministrstva, ki je tudi uradno imenovani organ Republike Slovenije za Espoo konvencijo o čezmejnih vplivih na okolje. Odločitev glede tega, če in kako bo država ukrepala, pa bo sprejela vlada, so dodali.

Medtem pa so se že zganili v tržaškem občinskem svetu, kjer so po poročanju časnika Il Piccolo že v petek soglasno sprejeli dokument, s katerim nasprotujejo možnosti postavitve plinskega terminala ter pooblaščajo župana Roberta Cosolinija, da to stališče zastopa na vseh pristojnih ravneh.

Il Piccolo navaja tudi besede predsednice dežele Furlanije – Julijske krajineDebore Serracchiani, da je dežela jasno izrazila stališče, da je plinski terminal “povsem neskladen s tržaškim pristaniščem, prometnimi tokovi in naložbami, ki so v teku. Ne pozabimo na nasprotovanje, ki ga je izrazila Republika Slovenija, glede katerega ne verjamem, da se lahko delamo, kot da ni nič”.

Vendar tudi nasprotovanje dežele pooblastilu, ki ga mora izdati ministrstvo za gospodarski razvoj, bi glede na nove zakonske predpise lahko ne bilo zavezujoče, opozarja tržaški časnik. Pri tem navaja govorice, da naj bi Gas Natural v primeru, da ne pridobi pooblastila, nadaljeval s tožbo proti italijanski vladi, v primeru pridobitve pooblastila pa bi le-tega prodala drugi zainteresirani družbi.

PODPIŠITE PETICIJO PROTI TRGOVINSKEMU SPORAZUMU TISA:  “TISA NE HVALA!!!  (NAJHUJŠI STRUP DEMOKRACIJE)” DO DANES SMO ZBRALI MALO VEČ KOT 5400 PODPISOV OD 6000 POTREBNIH

– PODPIŠITE JO TUDI VI:

VEČ NA POVEZAVI – POD OBVESTILI BOSTE NAŠLI TUDI DODATNE OBRAZLOŽITVE!

WWW.PRAVAPETICIJA.COM/TISA__NAJHUJI_STRUP_DEMOKRACIJE

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.