Prejeli smo: To se dogaja na Pohorju


  1. januarja ter 3. in 8. februarja letos smo ponovno opravili malce obsežnejši ogled mariborsko-ruškega dela Pohorja, predvsem v zvezi z motornimi sanmi. Situacija na tem področju, to je vožnji v naravnem in t.i. sonaravnem okolju za zabavo, se stalno poslabšuje. Ukrepov organov države proti temu zlu praktično ni. Na osnovi nekaterih dejstev se da sklepati, da državna oblast ta, do okolja in narave barbarska dejanja, še naprej podpira.
    Glede na to, da so bile že lani junija uveljavljene spremembe Zakona o ohranjanju narave, bi lahko pričakovali izboljšanje. Žal je prav nasprotno; policija na terenu še vedno nima niti najpotrebnejše opreme, nima jasnih navodil, razpored dežurstev na smučiščih je milo rečeno nenavaden, inšpektorjev ni nikjer, ponoči je priklic patrulje na Pohorje skorajnemogoč, »dnevnih« ukrepov ne zaznavamo …
    Z motornimi sanmi se torej vozijo – pravzaprav že od nekdaj in kjer koli v državi – brez resnih omejitev. Še več – sani se celo na veliko posojajo.

motorne sani 

Izleti so ponavadi daljši, to je vsaj do koče Šumik ali Osankarice. Peljejo se tudi do Rogle, izjemoma celo do Ribniške koče in Pungarta.

Maribor

Na omenjeni trasi se, tako kot na mariborskem delu, vozijo lokalni ljudje z »bazami« v počitniških hišah in »prišleki«, ki si ta izjemno nesnažna vozila pripeljejo na izhodiščna mesta. Promet zna biti ob primernih vremenskih pogojih prav neverjeten.
Sani se posojajo, predvsem pa protizakonito uporabljajo tudi na koči Cojzarica, ki je centralna nevralgična točka na areškem območju. Pred leti je kupec koče začel z gostinsko dejavnostjo brez uporabnega dovoljenja, verjetno je tako še danes.
Dosegel je, da se tepta 3,5 km dolga cesta za smučarje (gozdna in republiška), naredil je poseko zanje v državnem gozdu in jo odnesel s smešno nizko kaznijo. Letošnjo zimo je odprl okrepčevalnico na smučišču Pisker. Sani uporablja tudi za prevoz gostov in dostavo na okrepčevalnico. Do nje se stalno vozi po vlaki in čez gozd ter po smučišču. Po vrhu še brez oranžne luči. Za prevoz ljudi, gostov in delavcev uporablja prikolico, ki nima niti osnovne varnostne opreme (zanka na kljuki). Predvaja še glasbo pred kočo in na okrepčevalnici.
Sani posoja in vse to oglašuje,  ponuja ogled »Mariborskega Pohorja z motornimi sanmi« . To pomeni vožnje do Bellevue-ja in seveda v drugo, »nemariborsko« smer.  Skoraj v vseh zimah do sedaj so sankači dosegli (baje s plačilom), da so teptalni stroji potegnili traso vsaj do koče Šumik, pred leti so jo vlekli celo do Zgornje brvi (cesta Oplotnica-Rogla). Trasa vodi skozi mirno območje in prezimovališče, krmilnice za divjad so vidne s trase.
Izredno moteče je, da je koča Cojzarica zelo blizu mirnega območja, ki je po Zakonu o divjadi in lovstvu namenjeno zaščiti divjadi, in pomembnega krmišča. V okolici koče in seveda širše opažamo, da se sledi divjadi v snegu vidno zmanjšujejo, zmanjševanje staleža divjadi podpisanemu potrjujejo tudi lokalni lovci.
Vsako leto na prehodnem območju nad slapom Veliki Šumik, kjer se odvije skoraj ves tovrstni zimski promet na relaciji Bellevue-Rogla, sneg smrdi po gorivu iz nesnažnih pogonskih agregatov motornih sani. Sani se lahko ponoči slišijo celo do tri kilometre daleč.
Ena najlepših tekaških prog Bellevue-Areh je tako tudi letos zopet stalno uničevana, okolica se zasmrajuje, ogrožanje tekačev je postalo »normalno«. Vedeti je treba, da morajo po predpisih biti gozdne ceste na terenu označene – šele takrat se lahko tam vozijo »gorenaki in mateji« . S pravnim aktom je na gozdnih cestah hitrost omejena na 40 km/h – takšno hitrost sicer dosegajo malo bolj trenirani tekači – sankači se bahajo z 200 km/h, brez težav pa vsi vozijo krepko čez 60.
Pravi atentat na stroko z omenjenimi dejstvi je dokument v prilogi iz leta 2005. V njem takratni državni sekretar Vinko Gorenak utemeljuje, zakaj je uporaba motornih sani sprejemljiva in da celo služijo turističnemu razvoju. Na osnovi zapisanega je začela vsakovrstna vožnja za zabavo v naravnem okolju skokovito naraščati. V luči sprememb Zakona o ohranjanju narave pozivamo Vlado, da se izjasni, ali zapisano še podpira, oziroma da izda čim prej svoje mnenje. Pričakoval sem, da bo Vlada to naredila samoiniciativno. Državni zbor je namreč z osnutkom sprememb, razpravo in tudi s sicer reduciranimi spremembami jasno pokazal, da omenjena interpretacija ni v duhu in namenu naravovarstvenih predpisov. Mnenje samo je bilo narejeno na prejšnji verziji zakona, poleg tega pa ga je naredil sekretar, ki za to, skupaj s takratnim ministrom za notranje zadeve Matejem, ni pristojen. Že zaradi tega je vsebina danes pravzaprav irelevantna.
Glede na napoved vremena in bližajoče se šolske počitnice bo tovrstna dejavnost v naslednjih tednih izjemna. Predlagam, da Policija v bodoče opusti nadzor iz zraka, saj je predrag in neučinkovit. Sankače namreč najlažje polovijo kar na zemlji in v temi: pri hotelu Bellevue (bife Car Club, koča Koča), pri hotelu Areh, pri Krojsu, v križišču Osankarica-Ruše-Areh, na koči Šumik in drugih lokacijah vse do Holcer’s puba na Pungartu.

Za konec naj še omenim, da vsi veste, da smo v alpskem prostoru edina nacija, ki zgoraj omenjeno (in še hujše) dopušča. Vsem nam je jasno, kaj moramo storiti. Še bolj vemo, da odlašanje poslabšuje stanje in draži rešitve. Glede na to, da je zadnja študija stanja v območju NATURA 2000 pokazala degradacijo, jih bomo očitno morali dobiti, zopet(!), po prstih še od Evropske komisije.

PODPIŠITE PETICIJO PROTI TRGOVINSKEMU SPORAZUMU TISA:  “TISA NE HVALA!!!  (NAJHUJŠI STRUP DEMOKRACIJE)” DO DANES SMO ZBRALI MALO VEČ KOT 5400 PODPISOV OD 6000 POTREBNIH

– PODPIŠITE JO TUDI VI:

VEČ NA POVEZAVI – POD OBVESTILI BOSTE NAŠLI TUDI DODATNE OBRAZLOŽITVE!

WWW.PRAVAPETICIJA.COM/TISA__NAJHUJI_STRUP_DEMOKRACIJE

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.