Znan “zmagovalec” Črne liste 2014


 glava aag

ČRNA LISTA AAG -2014

Komisija pri UO AAG, je 02.01.2015 po pregledu dokumentacije o javnem glasovanju, ki je potekalo od 17.12.2014 do 31.12.2014, le tega potrdila in razglaša naslednje rezultate:

Preko e-glasovnic je bilo prejeto 291 odgovorov

REZULTATI:

1 Mesto: Cinkarna in Mestna občina Celje  131 glasov

2 Mesto:  VZDRŽEVALNA DELA V TNP NA DALJNOVODU Jesenice – Kr. Gora – Elektro Gorenjska 108 glasov

3 Mesto:  Podjetje Ekorel iz Kranja iz Laz v Stražišču 47 glasov

4 Mesto: DEPONIJA  ODPADNEGA MATERIALA IN POSTAVITEV ASFALTNE BAZE  V Peskokopu Črna pri Kamniku 5 glasov

OBRAZLOŽITEV:

Prvo mesto na “Črni listi” 2014 si delita:

CINKARNA CELJE (odg. oseba Tomaž Benčina, generalni direktor) 

in MESTNA OBČINA CELJE (odg. oseba Bojan Šrot, župan)

V začetku decembra 2014 je namreč iz cinkarniške omare padel še en okoljski okostnjak: poljsko podjetje Environ je z vrsto analiz odkrilo, da Cinkarna stoji v območju strupenih odpadkov. Potrdili pa so tudi visoke koncentracije težkih kovin v podtalnici pod odlagališčem titanove sadre v Bukožlaku. Kot se v članku z naslovom ”Tudi ”nova” cinkarna je ekološka bomba” Dnevnik (6.12.2014) sprašuje: zakaj vpliv težkih kovin z območja sedanje cinkarne na zdravje ljudi več let ni zanimal nikogar.

Že pred tem odkritjem so civilne iniciative prebivalcev opozarjale na presežene vrednosti najbolj strupenega kadmija in drugih težkih kovin na več mestih v celjski kotlini. Nekatere analize v tujini so plačali kar iz svojega žepa.

Župan in mestni svet sta mirno odobravala gradnje velikih stavb na področju nevarnih odpadkov stare cinkarne: Tehnopolis (celo s prispevkom evropskih sredstev) pa Harvey Norman in  Tuš, v načrtih pa so bile tudi zgradbe za študente. Kam so zmetali strupeno zemljo od izkopa gradbenih jam, ne vedo ali nočejo povedati. To bi moralo biti določeno pri sprejemanju takih gradenj. Pri tem je župan zagovarjal tudi izvedbo kanalizacije ravno čez področje nevarnih odpadkov in tako omogočil dodatno prašenje z vsebnostjo težkih kovin, tudi najbolj strupenega kadmija, ki se nalaga v telesu, je rakotvoren in sproža težko bolezen čez nekaj let.

Cinkarna Celje in Mestna občina Celje ignorirata občasne rdeče strupene (po analizah, vključno s kadmijem) padavine, to je prah, ki ga dež izpere iz zraka (Slika 2). To pomeni, da prebivalci tak zrak dihajo, delci pa so tako drobni, da se ne vidijo in vsi mislijo, kako čist zrak imajo. Nam ni znano, da bi se to dogajalo še v kakšnem evropskem mestu. Župan pa nič. Rdeče oborine so se pojavile tudi v kraju  Marija-Dobje, slabih 5 km stran od cinkarne.  Prav tako obeh ne zanima zakaj se na okenskih policah in na strehah nabira strupen (vključno s kadmijem) prah, kar so pokazale analize.  Odgovorni pa nič.

Šele prizadevanje civilnih iniciativ, to je neformalno organiziranih prebivalcev, ki so neukrepanje spravili do evropskih organov, je prisililo župana in občino, da sta se lotila ukrepov na sicer zelo majhnem delu strupenih odpadkov. Velika večina nevarnih odpadkov pa še čaka. O onesnaženosti celjske kotline je bilo tudi več televizijskih oddaj. Vendar bo, upajmo, šele evropsko sodišče prisililo oba akterja k ukrepanju.

Slika 1: Stara Cinkarna

Rdeči prah (vsebuje tudi kadmij!), ki ga dež izpere iz zraka (1)

Slika 2: Rdečkast nočni dim iz nove cinkarne pušča sledove.

Predsednik Alpe Adria Green:                                                                                                                Jesenice: 17.12.2014

Vojko Bernard

Povezava :

POROČILO O SKRBNEM OKOLJSKEM PREGLEDU LOKACIJ CINKARNE CELJE –https://alpeadriagreen.wordpress.com/2014/12/05/porocilo-o-skrbnem-okoljskem-pregledu-lokacij-cinkarne-celje/

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.