BIOPLINARNA VARGAZON – Gnojevka lovcem zalila kletne prostore


Gnojevka lovcem zalila kletne prostore

Markovci, Sobetinci, 27.10.2014  |  Mojca Zemljarič

Sobetinska bioplinarna krajanom nikoli ni bila po godu. Da so pristali v njeno izgradnjo, so jih investitorji in občina prelisičili z obljubo, da bodo v vasi zgradili sistem daljinskega ogrevanja. Neuradno smo izvedeli, da naj bi gnojevka iz bioplinarne domnevno iztekala zaradi malomarnosti oziroma morda celo načrtno. Če se lovci tistega večera ne bi v lovskem domu zadržali pozno v noč, bi zadeva morebiti ostala prikrita. Do jutra bi brozga pronicala in izginila v zemljo, asfalt bi delavci oprali. In sledi bi bile zakrite.


Krajani Sobetincev so bili v noči s petka na soboto znova na nogah. Iz bioplinarne na robu naselja, zaradi katere imajo v kraju nemalo težav, je ponovno iztekala gnojevka.
Iztekanje so ugotovili lovci Lovske družine Markovci, ki imajo v neposredni bližini bioplinarne lovski dom. »Teklo je od vhoda na posestvo bioplinarne in naprej po cesti proti lovskemu domu. Gnojevka je zalila naša parkirišča in dvorišče, vse polno je je bilo v bližnjem gozdu, v našem objektu je zalila tudi klet,« so povedali lovci. Razlito gnojevko so počrpali gasilci PGD Ptuj, na kraju dogodka so prav tako bili policisti.
Bioplinske zgodbe so gotovo eno izmed najbolj akutnih področij propadlega dela slovenskega gospodarstva. Bioplinarna v Sobetincih, ki jo je leta 2010 odprl Miran Vargazon (podjetje Bioplin Vargazon), je bila v tem okolju ob ustrezni asistenci takratne lokalne oblasti postavljena na silo. Zaradi bioplinarne je bivanjsko okolje tam živečih krajanov degradirano. Smrad, ki se vije okrog bioplinarne, je izjemno moteč. Poročali smo že tudi, da so krajani zaskrbljeni zaradi klavničnih odpadkov, ki so se predelovali v tej bioplinski napravi. Vargazonovo podjetje že nekaj časa tone v rdečih številkah, njegov skoraj desetmilijonski dolg je prenesen na DUTB oz. slabo banko. Kljub temu je Vargazon, tako nam je povedal sam, še vedno lastnik objektov. Del posestva v Sobetincih (farme) ima v najemu kmetovalec Branko Korošec iz Moškanjcev, bioplinsko napravo ima v najemu podjetje Pulverem iz Maribora. Je pa vprašanje, v kakšni meri naprava sploh deluje, saj je v prvi polovici letošnjega leta na njej prišlo do strojeloma, ki naj bi bil posledica večmesečnega nedelovanja.
Kakorkoli, neka proizvodnja na napravi zagotovo teče. V soboto, 25. oktobra, dan po tem, ko je iz bioplinarne iztekala gnojevka, smo na posestvu srečali Mirana Vargazona in še enega delavca. Glede na to, da so elektrarna in hlevi v najemu, smo Vargazona povprašali, kako to, da je tam.

Bioplinarna Vargazon - izlitje

Bioplinarna vargazon - izlitje1

POVEZAVI:

AAG USPEL Z PRITOŽBO NA MKO V PRIMERU IZDAJE OKOLJEVARSTVENEGA DOVOLJENJA “BIOPLIN VARGAZON D.O.O.”–OBČINA MARKOVCI

https://alpeadriagreen.wordpress.com/2014/01/10/aag-uspel-z-pritozbo-na-mko-v-primeru-izdaje-okoljevarstvenega-dovoljenja-bioplin-vargazon-d-o-o-obcina-markovci/

AAG PRIDOBIL STATUS STRANKE V POSTOPKU V PRIMERU BIOPLINANE “VARGAZON” – LJUTOMER

https://alpeadriagreen.wordpress.com/2013/01/06/aag-pridobil-status-stranke-v-postopku-v-primeru-bioplinane-vargazon-ljutomer/

tisa-banner-ngo

NAMENITE 0,5% DOHODNINE, NAMESTO DA BI JO DALI DRŽAVI,  ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK. – KLIKNI NA BESEDILO

POSTANITE ČLAN AAG – PRISTOPNA IZJAVA – KLIKNI NA BESEDILO

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.