Trgovinskisporazum med EU in ZDA: pogajanja se nadaljujejo, potrošniškeskrbiostajajo


ZPS

ZVEZA POTROŠNIKOV SLOVENIJE
Aktualno19. november 2013

Po zastojih, ki so v pogajanjih med EU in ZDA nastali zaradi zaprtja ameriške vlade, se je prejšnji teden začel drugi krog pogovorov o Čezatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu TTIP. Sklenitev prostotrgovinskega sporazuma potrošnikom lahko prinese občutne koristi preko povečanega pritiska konkurence na podjetja, da ponudijo bolj kakovostne in ugodnejše produkte, prek večje izbire in izboljšanega čezatlantskega sodelovanja na področju varnosti izdelkov in hrane.

Potrošniške organizacije poudarjamo, da se to ne sme zgoditi na račun spodkopavanja pravic in standardov, ki potrošnike v EU ščitijo na ključnih področjih kot so prehrana, zdravila, spletni nakupi in varstvo okolja.

V luči razkritij o prisluškovanju v tajnih službah potrošniške organizacije opozarjajo, da pogajanja o TTIP ne smejo posegati na področje varstva osebnih podatkov. Zaradi zaskrbljujočega obsega zlorab osebnih podatkov, ki je bil razkrit v preteklih mesecih,  je pomembno korenito izboljšati zakonodajo in sistem varstva osebnih podatkov v EU še preden se lahko začnejo pogajanja o čezmejnem prenosu podatkov med EU in ZDA.

Zelo pomembno za uspeh pogajanj pa je tudi, da se civilni družbi omogoči dostop pogajalskih vsebin in tvorno sodelovanje pri pogajanjih. Lanska zavrnitev mednarodnega sporazuma ACTA je jasno pokazala kaj se zgodi, če se vlade za zaprtimi vrati pogajajo o sporazumih, ki kršijo osnovna demokratična načela in pravice. Za razliko od civilne družbe je predstavnikom gospodarskih interesnih skupin omogočen dostop do pogajalskih vsebin, kar še povečuje tveganje, da bodo pogajanja zlorabljena za nižanje standardov varstva potrošnikov.
Podobno zaskrbljujoč pa je tudi v okviru TTIP predvideni mehanizem za reševanje sporov med državami in podjetji. Sorodni mehanizmi drugje po svetu so se že izkazali kot učinkovito orodje pritiska na države, če se te odločijo za strožjo zaščito okolja, zdravja ali pravic potrošnikov. Ker podjetja svoje pravice že lahko branijo v okviru javnega sodnega sistema, so potrošniške organizacije proti ustanavljanju posebnih zaprtih sodišč, ki državam lahko onemogočijo, da sprejemajo učinkovite ukrepe za zaščito in dobrobit svojih državljanov.

NAMENITE 0,5% DOHODNINE, NAMESTO DA BI JO DALI DRŽAVI,  ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK. – KLIKNI NA BESEDILO

POSTANITE ČLAN AAG – PRISTOPNA IZJAVA – KLIKNI NA BESEDILO

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.