Javni poziv za vključitev v javno obravnavo uplinjevalnika v Tržiču (Monfalcone) zaradi prekomejnega vpliva


Poziv_trziski_terminal_1_

18.09.2014

MINISTERSTVO ZA KMETIJSTVO IN OKOLJE: Plinski terminal v Tržiču je ustreznejši za Slovenijo

  Organizacija Alpe Adria Green je v sredo na kabinet predsednika vlade naslovila javni poziv za vključitev v javno obravnavo uplinjevalnika v italijanskem Tržiču zaradi prekomejnega vpliva. A na ministrstvu za kmetijstvo in okolje (MKO) so za Energetiko.NET poudarili, da je omenjeni projekt precej oddaljen od slovenskih voda in manjši, prav tako zanj ni treba izvesti plinovoda preko celotnega tržaškega zaliva???

SPOROČILO ZA MEDIJE

 

Evropski poslanec in predsednik SLS Franc Bogovič EP in evropsko javnost opozoril na problematiko gradnje plinskih terminalov v Tržaškem zalivu ter pozval k dogovoru med Slovenijo, Italijo in Hrvaško glede umestitve plinskih terminalov ter k postopku v skladu z evropskimi normami

Strasbourg, 16. september 2014 –  Predsednik SLS in evropski poslanec Franc Bogovič je včeraj zvečer, prvi dan plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta (ki poteka od 15. do 18. 9. 2014) izkoristil pravico do enominutnega govora (med prvo sejo vsakega delnega zasedanja predsednik EP za največ trideset minut da besedo poslancem, ki želijo parlament opozoriti na zadevo političnega pomena, vsak poslanec pa ima za govor največ minuto časa), v katerem je Evropski parlament in evropsko javnost opozoril na problematiko italijanskih načrtov za postavitev plinskega terminala v Tržaškem zalivu, ki se vedno znova vračajo na dnevni red. Pozval je k dogovoru med Slovenijo, Italijo in Hrvaško glede umestitve plinskih terminalov ter k postopku, ki bo v skladu z evropskimi normami. Bogovič je prepričan, da je pri tej problematiki treba priti do rešitve, ki bo okolju prijaznejša ter sprejemljivejša za ljudi na obeh straneh meje.

 

Celotni minutni govor poslanca Republike Slovenije v Evropskem parlamentu (EPP – SLS) Franca Bogoviča

 20140910_veduta_aerea_petroliera_al_pontile

»V Sloveniji smo že večkrat nasprotovali netransparentnemu umeščanju plinskih terminalov v Tržaškem zalivu, v neposredni meji med Slovenijo in Hrvaško. To je območje, kjer prebiva okoli sto tisoč ljudi, to je območje, kjer sta dve pomembni pristanišči – Koper in Trst, območje, ki je zaznamovano s turizmom.

Zato je tudi zadnji postopek umeščanja plinskih terminalov nekaj stran od meje za Slovenijo nesprejemljiv. Nesprejemljiv pa je predvsem postopek, po katerem se ti terminali umeščajo, kajti slovenske okoljske organizacije, Vlada Republike Slovenije in ostali pomembni akterji niso bili vključeni v ta postopek.

Zato v Sloveniji pričakujemo, da se Slovenija, Italija pa tudi Hrvaška dogovorijo o umestitvi plinskih terminalov in da postopek poteka v skladu z evropskimi normami.

NAMENITE 0,5% DOHODNINE, NAMESTO DA BI JO DALI DRŽAVI,  ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK. – KLIKNI NA BESEDILO

POSTANITE ČLAN AAG – PRISTOPNA IZJAVA – KLIKNI NA BESEDILO

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.