Okoljevarstveniki: bazne postaje so škodljive, razmišljajo tudi o ovadbah


Okoljevarstveniki se ne strinjajo z ministrom za infrastrukturo in prostor, ki opravlja tekoče posle, Samom Omerzelom, da so bazne postaje, ki jih poslavljajo ob izgradnji digitalnega radijskega sistema (GSM-R) na železniški infrastrukturi, neškodljive. S civilnimi iniciativami pripravljajo več aktivnosti, razmišljajo tudi o ovadbah.

Uredništvo/STA
16.09.2014 ob 17:03

Omerzel je na današnji novinarski konferenci dejal, da bazne postaje ne bodo presegle mejnih vrednosti elektromagnetnega sevanja ter da civilne iniciative in okoljevarstveniki niso predstavili prepričljivih argumentov, zaradi katerih bi razmislili o njihovi premestitvi.

Predsednik Društvo za zaščito okolja in narave Alpe Adria Green Vojko Bernard je za STA danes dejal, da se ne more strinjati z ministrom, ko gre za vprašanje neškodljivosti baznih postaj. “Znanstvene raziskave kažejo, da so bazne postaje glede na višino postavitve zaradi sevanja škodljive ljudem,” je dejal.

Po njegovem mnenju takšnih postaj ne bi smeli postavljati v naseljih, zato bi moralo ministrstvo spremeniti načrt njihove postavitve. Sam sicer upa, da bodo z novim ministrom s konstruktivnim dialogom našli kompromis, v nasprotnem primeru pa ne izključuje možnosti ukrepanja po sodni poti.

Predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič, ki predstavlja tudi civilne iniciative, pa je za STA dejal, da v zvezi skupaj s koordinacijo civilnih iniciativ zavračajo navedbe o pomanjkanju argumentov o škodljivosti baznih postaj. Zaradi nasprotovanja postavitvi baznih postaj se je v Sloveniji, kot je dejal, oblikovalo najmanj 25 civilnih iniciativ.

Po njegovem mnenju je neetično, da je minister v odhodu pred predajo poslov sklical novinarsko konferenco o baznih postajah, čeprav je sam sokriv za nastalo težavo. Ministrstvo po njegovem mnenju namreč o lokacijah baznih postaj ni pravočasno obvestilo občin in občanov, približno 50 baznih postaj pa naj bi bilo postavljenih preblizu naselij.

Pojasnil je, da civilne iniciative pripravljajo kazensko ovadbo zoper ministra v odhodu in protestni shod, zadevo pa bodo prijavili tudi Komisiji za preprečevanje korupcije in računskemu sodišču, saj naj bi šlo za okoriščanje pri projektu. “Vidimo, da ne bo šlo tudi brez Bruslja,” je dodal Lipič.

Kot dolgoročno rešitev Lipič vidi spremembo zakonodaje in določitev novih lokacij za bazne postaje, ki ne bodo tako blizu naselij. “Ljudje so šokirani, ko izvedo, da jim bodo čez noč pred hišo postavili 30-metrski stolp, pa jih o tem nihče ni obvestil,” je dodal Lipič.

Ministrstvo želi sicer z radijskim signalom pokriti celotnih 1200 kilometrov železniškega omrežja, pri tem pa postaviti 246 baznih postaj in 110 repetitorjev. Investicija je vredna dobrih 117 milijonov evrov, brez davka na dodano vrednost, pri čemer je 85 odstotkov projekta financiranega iz kohezijskih sredstev.

NAMENITE 0,5% DOHODNINE, NAMESTO DA BI JO DALI DRŽAVI,  ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK. – KLIKNI NA BESEDILO

POSTANITE ČLAN AAG – PRISTOPNA IZJAVA – KLIKNI NA BESEDILO

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.