Razlitje gnojnice v Bioplinarni – Radmožanci


ČRNA KRONIKA
Razlitje gnojnice v Radmožancih: Ribiči spet na nogahsreda, 27.08.2014
avtor: Andrej Bedek

Iz Policijske uprave Murska Sobota so sporočili, da je v bioplinarni v Radmožancih prišlo do razlitja gnojnice. Po prvih informacijah regijskega centra za obveščanje so popustila vrata na rezervoarju z gnojevko. Izteklo naj bi vsaj 2000 kubičnih metrov gnojevke.
Kot je povedal Matjaž Pšak iz sektorja pomurske kriminalistične policije, bodo v preiskavi iskali odgovornost, zakaj je prišlo do razlitja.

Razlitje gnojnice je spet razburilo tamkajšnje domačine, ki, kot pravijo, si zaradi smradu ne upajo več odpirati oken in vrat, na nogah pa so še lendavski ribiči. Po besedah gospodarja Ribiške družine Lendava Ivana Zadravca je to že drugo razlitje letos, spet pa bo najbrž poginilo večje število rib v bližnjih vodah, predvsem mladic.

Bioplinarno v Radmožancih upravlja družba Bioplin Skupina, ki je v lasti Marjana Kolarja, znanega kmetovalca, in lastnika verige bioplinarn. Na klice se ni odzval.

 

 

 

gal1_kolar.bioplinarna01

Izliv gnojnice iz bioplinarne, poginilo bi lahko na tisoče rib
Kriminalisti dogodek še preiskujejo
27. avgust 2014 ob 13:59,
zadnji poseg: 27. avgust 2014 ob 17:44
Lendava – MMC RTV SLO
V Radmožancih pri Lendavi se je iz tamkajšnje bioplinarne izlila večja količina gnojnice. Ribiči se bojijo, da bo prišlo do onesnaženja in pogina rib v reki Ledavi.

Po prvih ocenah so vzrok izlitja vrata za čiščenje, ki so se odprla. Zakaj se je to zgodilo, kriminalisti še ugotavljajo, zato še ni znano, ali je šlo za kaznivo dejanje. Do onesnaženja pitne vode ni prišlo.

V ribiški družini Lendava pa opozarjajo, da ne gre za prvi izliv gnojnice iz te bioplinarne, in obenem izražajo bojazen, da bi zaradi onesnaženja reke Ledave lahko prišlo do večjega pogina rib. Toda po zagotovilu policije so pristojni s pregrado zaustavili odtekanje gnojnice v Ledavo.

Z bioplinarno upravlja Bioplin Skupina, v lasti Marjana Kolarja, ki ga v času nesreče ni bilo v bioplinarni. Zaposleni pa izjav niso dajali.

Smo pa med tem prejeli odgovor z inšpektorata za okolje. Zapisali so, da so v nadzoru ugotovili, da ”je prišlo do izlitja zaradi okvare v delovanju bioplinarne (fermentor)-nesreče, pri čemer se je izlila velika količina (1000 m3) tekočega dela vsebine”. “Izdana je bil ustna odločba, s katero je bilo odrejeno, da se takoj oziroma v 24-ih urah očistijo vse površine, kjer je čiščenje mogoče (manipulativne in druge površine) V primeru ugotovitve delovanja bioplinarne v nasprotju z izdanim okoljevarstvenim dovoljenjem se pravni osebi izreče globa v višini 10.000 evrov. Inšpekcijski postopek se bo nadaljeval,” so sporočili z ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Cirila Sever, TV Slovenija

BIOPLINARNA RADMOŽANCI – ZAHTEVA AAG ZA VKLJUČITEV V POSTOPEK IZDAJE OKOLJEVARSTVENEGA DOVOLJENJA – https://alpeadriagreen.wordpress.com/2013/02/08/bioplinarna-radmozanci-zahteva-aag-za-vkljucitev-v-postopek-izdaje-okoljevarstvenega-dovoljenja/

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.