Plinskega terminala morda ne bo


 

Italijansko ministrstvo bo po poročanju medijev preklicalo že izdano okoljevarstveno dovoljenje za plinski terminal.

sre, 16.04.2014, 21:00
Trst – »Tudi mi smo izvedeli, da je le še korak do dokončnega umika plinskega terminala iz Žavelj, toda dokler se to res ne zgodi, ne zaupamo povsem. Doslej niso Italijani spoštovali še nobenega datuma,« je danes za Delo povedalVojko Bernard iz Alpe Adria Green. Ni pa pojasnil, kakšne so lahko alternativne odločitve.

Po današnjem poročanju italijanskih medijev bo italijansko ministrstvo za okolje preklicalo že pred časom izdano okoljevarstveno soglasje za postavitev plinskega terminala v Žavljah. To je sporočila italijanska poslanka stranke Levica, ekologija in svoboda Serena Pellegrino, ki je že 9. aprila lani postavila vladi vprašanje o usodi tega terminala. V torek ji je odgovoril državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj Claudio De Vincenti, ki je napovedal preklic okoljevarstvenega soglasja.

Gas Natural se še ni predal Namero o odpovedi soglasja je italijansko ministrstvo za okolje objavilo že 17. oktobra lani, vendar se to ni zgodilo. Osnutek odpovedi je pripravil že prejšnji minister za okolje, ki so ga dopolnili februarja letos še na ministrstvu za kulturo. Zastoj naj bi bil posledica zamenjave vlade, pojasnjujejo v Rimu, sicer bi okoljevarstveno soglasje že padlo.

Po poročanju tržaškega Piccola podjetje Gas Natural nima soglasja niti za nadomestne lokacije, še manj pa upanja za spremembo prostorskega načrta za pristanišče Trst. Minister za okolje Gian Luca Galletti nadaljuje postopek preklica soglasja za Žavlje.

Toda Gas Natural s tem ni povsem podpisal predaje. Že pred časom je vložil pritožbo na upravno sodišče v deželi Lazio, kjer bi morali 18. marca že obravnavati pritožbo, vendar je sam Gas Naturalprosil za preložitev obravnave. V Alpe Adria Green ocenjujejo, da španska družba čaka na preklic okoljevarstvenega soglasja, da bi tako povezali pritožbo na upravnem sodišču. Claudio De Vincenti pa je sporočil tudi, da se nadaljuje sodelovanje treh držav (Italije, Slovenije in Hrvaške) pri skupnem usklajevanju vseh načrtovanih infrastrukturnih objektov na območju severnega Jadrana. Skupaj naj bi proučili tudi dve možnosti gradnje dveh uplinjevalnikov: enega v Kopru in drugega na otoku Krk, poroča tržaški Piccolo. Podatek za Koper gotovo ni točen, sklepajo slovenski okoljevarstveniki, saj slovenska javnost sploh ni seznanjena z možnostjo o kakem resnem načrtovanju plinskega terminala v Kopru.

V Oljki predlagajo, naj politika zahteva zaprtje železarne

Kot kaže, bo italijansko ministrstvo za okolje preklicalo integrirano okoljsko dovoljenje AIA, izdano za gradnjo uplinjevalnika v Žavljah. K temu so gotovo pripomogle tudi aktivnosti naravovarstvene organizacije Alpe Adria Green in slovenske politike, ki se je v lanskem letu, skupaj s tremi obalnimi župani, jasno izrazila proti gradnji uplinjevalnikov v Tržaškem zalivu. Se podobna zgodba obeta tudi v primeru škedenjske železarne? Stranka Oljka je namreč na tri obalne občine in njihove župane ter ministrstvo za kmetijstvo in okolje naslovila pobudo za sprejem protestne note s predlogom za zaprtje tovarne, ideja pa je glede na trenutne odzive še v povojih.
Eva Branc
17.04.2014 ob 05:53

Kot so v svojem predlogu zapisali v stranki Oljka, z namenom skrbi za okolje in varnost prebivalcev v naši regiji predlagajo sprejetje protestne note, s katero bi tri obalne občine in ministrstvo za kmetijstvo in okolje odtržaških pristojnih organov zahtevale zaprtje vseh delov železarne, ki škodijo okolju in zdravju ljudi. “Negativni učinki te dejavnosti nedvomno segajo tudi čez mejo, v prvi vrsti na obmejna območja Hrvatinov, Ankarana, Škofij in drugih,” so zapisali pobudniki.

Poleg tega v Oljki predlagajo, naj se izdela neodvisna študija, ki bi ugotovila čezmejne vplive, ki jih ima delovanje železarne na okolje. Že opravljene študije si namreč v veliki meri stojijo nasproti. Medtem ko raziskava Observatorija za okolje in zdravje pokrajine Furlanije – Julijske krajine kaže na to, da so učinki, ki jih ima delovanje železarne na zdravje, predvsem dihal in rakava obolenja, neznatni, pa so druge študije pokazale, da je stopnja obolevnosti delavcev železarne in prebivalcev v neposredni bližini znatno višja od povprečja.

Zaradi tega v Oljki podajamo pobudo županom Mestne občine Koper, Občine Piran in Občine Izola ter Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, naj sprejmejo skupno protestno noto, s katero bi lokalne skupnosti, ki delujejo na vplivnih območjih, in država pokazale, da nam je mar za pravico državljanov do čistega okolja in zraka, ki sta v tem primeru nedvomno ogrožena,” sporočajo iz Oljke.

Odzivi lokalne skupnosti in ministrstva, na katere se je stranka obrnila s svojo pobudo, so zaenkrat skopi, vendar pozitivni. “Dejstvo je, da gre za pereč problem, ki je na tem območju že dalj časa prisoten. Na Občini Izola bomo naredili vse, kar je v naši moči, da se pristopi k reševanju problematike železarne v duhu korektnega sodelovanja med Slovenijo in Italijo,” so povedali na občini Izola, s piranske občine pa sporočili, da predlog podpirajo. ŽupanKopra pa je že pred leti naročil raziskave na omenjeno temo, o čemer smo na Regionalu že poročali. Kako se bo na pobudo odzvalo ministrstvo za kmetijstvo in okolje, za zdaj še ni jasno, so pa sporočili, da je minister Dejen Židan s predlogom seznanjen.

Spot posnet ob akciji Alpe Adria Green ” PRISLUHNI ŠKOLJKI – PROTI PLINSKEMU TERMINALU V ŽAVLJAH” poleti leta 2013, prejel konec meseca marca 2014 v Portorožu 3 Zlata priznanja!!!

2014 sof Glas morja (1)2014 sof Glas morja (3)2014 sof Glas morja (2)

Alpe Adria Green deluje, brez redno zaposlenih. Finančna sredstva za naše delovanje prispevajo predvsem občani, preko:

-članarin

– od vašega dela dohodnine (0,5%), ki jo lahko daste AAG, namesto državi – več:

https://alpeadriagreen.wordpress.com/dohodnina-obrazrc/

– od donacij posameznikov in podjetij

https://alpeadriagreen.files.wordpress.com/2010/11/aag-reklama2.jpg?w=557&h=270

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.