Gradnja HE jabolko spora med Makedonijo in Albanijo


 

HE Boskov Most akumulacija 01

Predvidena Hidro Elektrarna

Napovedana gradnja hidroelektrarn (HE) blizu mesta Debar na zahodu Makedonije, torej na meji med Makedonijo in Albanijo, je povzročila proteste ter okoljske in politične napetosti med državama. Nekdanji albanski premier Sali Beriša trdi, da sta državi podpisali sporazum o izvedbi tega energetskega projekta, a dokument skrivata.

Projekta v povojih – gradnja akumulacijskega bazena Lukovo polje in hidroelektrarne (HE) Boškov most, ki ju namerava izvesti Makedonija – sta pretresla odnose s sosednjo Albanijo. Projekta sta strateškega pomena za gospodarsko in energetsko sestradano državo, vendar je napoved premiera Nikole Gruevskega, da bodo HE Boškov most začeli graditi že letos, sprožila ostre odzive v obeh državah. Predvsem s stališča varovanja okolja sta projekta občutno obremenila mednarodne in meddržavne odnose.

1620787_527197170728870_167295209_n

Protest proti izgradnji HE 09.02.2014

Riko: pravilno umeščena HE nima škodljivega vpliva

Gradnja hidroelektrarn z rezervoarji bi zagotovo spremenila lokalno topografijo ter imela večje ali manjše vplive na floro in favno, pravijo v EFT, trgovcu z električno energijo, ki gradi svoje vire energije tudi v BiH. »Ali so vplivi na okolje v sprejemljivih mejah ali ne, morajo ugotoviti s tehnično analizo,« so nam povedali. V Riku, ki je oddal ponudbo za strojno in elektroopremo za HE Boškov most, kot primer navajajo HE Sveta Petka, ki so jo zgradili v soteski Treske, prav tako v Makedoniji. »Pravilno in z minimalnimi posegi je umeščena v naravno krajino. Ker je bila gradnja skrbno načrtovana ter jo je odlikovala raba najbolj kakovostnih gradbenih materia­lov in najsodobnejših tehnologij, tudi zdaj, ko redno obratuje, nima nobenega škodljivega vpliva na okolje,« so pojasnili.

1625613_400207500116886_321144906_n

Protest proti izgradnji HE 09.02.2014
Projekta vzrok za interpelacijo

V zgodbo se je v krajih, kjer prevladujejo Albanci, hitro vmešala politika, kar je privedlo do grožnje, da bo vprašanje preraslo v resen spor med Skopjem in Tirano. Albanska opozicija od vlade zahteva, naj prevzame odgovornost zaradi »nezmožnosti preprečiti izvedbo projekta«. Interpelacijo, vloženo proti parlamentu, je opozicija argumentirala z nedavno izjavo nekdanjega premiera Salija Beriše, da sta vladi podpisali sporazum o izvedbi tega energetskega projekta, a da dokument skrivata.

Albanski zunanji minister Ditmir Burati je od makedonskih oblasti zahteval, naj upoštevajo nasprotovanje prebivalcev Debra gradnji Lukovega polja. »Javno pozivam Berišo, naj razkrije sporazume, o katerih govori, če ti obstajajo. Albanija mora pokazati dostojanstvo in dokazati, da reka Radika ni meddržavna težava,« je dejal Burati v albanskem parlamentu.

1779158_400111983459771_36739191_n

Protest proti izgradnji HE 09.02.2014
Ne bodo dovolili ogrožanja interesov

Po mnenju Buratija obstaja le idejni projekt, da bi ga pripravili za izvedbo, pa je treba opraviti študijo izvedljivosti. »Potem bo treba prositi za soglasje države, v katerih bi objekt obratoval, in financerjev. To je Svetovna banka, ki je odkrito opozorila, da ne bo financirala projektov, za katere ni soglasja vpletenih strani.« Minister za okolje Abdilakim Ademi namerava počakati do objave študije, ki jo za makedonsko državno podjetje Elektrane Makedonije (ELEM) pripravlja skupina strokovnjakov, in od njenih ugotovitev bo odvisno, ali bodo podpisali dovoljenje za gradnjo. Enako albanski ministri v makedonski vladi zagotavljajo, da bo raziskava odgovorila na dilemo, ali bodo Lukovo polje sploh gradili. Albanski premier Edi Rama je na svojem profilu na Twitterju zapisal, da »ne bo dovolil izvedbe projektov, ki ogrožajo albanske interese«.  »Lukovo polje je obkroženo z neprivlačnimi neporaslimi območji, ki niso del krajinskega parka. A ker bi gradili na strateško pomembnem območju tromeje, imam občutek, da imajo nekateri odzivi politični prizvok,« meni Liljana Popovska, poslanka in predsednica makedonske stranke zelenih DOM.

1907299_400038883467081_593470293_n

Protest proti izgradnji HE 09.02.2014
Gruevski: O škodi govorijo špekulanti, ki upajo na politično korist

Pristojni v Makedoniji zanikajo, da bi bila projekta nevarna za okolje. »Vsi, ki živijo na tem območju, so lahko mirni, saj ta vlada ne izvaja nobenega projekta, ki bi lahko škodoval državljanom in okolju, niti česa takšnega ne bi storila. Državljani morajo vedeti, da projekte podpiramo mi in ne špekulanti, ki poskušajo iz tega potegniti kakšno politično korist tako, da bi ljudje mislili, kako jim bosta ta objekta škodila,« ostro opozarja Gruevski.

 

Protestirali tudi izseljenci v New Yorku

Ekološka gibanja, lokalne oblasti in prebivalci na tem območju opozarjajo, da bo gradnja dveh jezov povzročila ekološko katastrofo za floro in favno v narodnem parku Mavrovo in uničila ekološko čisto reko Radiko. Celo izseljenci iz teh krajev so pred kratkim protestirali pred stavbo Združenih narodov v New Yorku in vložili peticijo proti gradnji Lukovega polja. Proti gradnji HE v narodnem parku Mavrovo protestirajo tudi v Italiji, v Makedoniji so demonstracije napovedane za soboto. Želijo ohraniti okoli 60 vrst endemičnih rastlin, 11 vrst dvoživk, 12 vrst plazilcev, 140 vrst ptic. Več živalskim in rastlinskim vrstam grozi iztrebljenje – najbolj znan je makedonski ris, le 50 jih je še.

Balkanski ris

Balkanski ris

»V Alpe Adria Green (AAG) menimo, da je treba opustiti gradnjo HE Boškov most in Lukovo polje,« so zapisali slovenski okoljevarstveniki. V AAG opozarjajo, da hidroelektrarne motijo celoten ekosistem in grozijo, da bo med drugim popolnoma izginil balkanski ris, zaščiten kot edinstvena vrsta v svetu.

mavrovo

Narodni park Mavrovo

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.