TUZLARIJE – VIJESTI


04.02.2014.

˝Eko-zeleni˝ TK
Potrebna veća implementacija ekoloških zakona

Ekološki savez „Eko-zeleni“ Tuzlanskog kantona organizovao je danas u Tuzli redovnu godišnju konferenciju posvećenu zaštiti okoliša na kojoj je prezentiran i plan aktivnosti koje će se realizovati u 2014. godini. Poseban akcenat stavljen je na temu „Ekološko ponašanje građana i zelena vožnja“.

clip_image001

– Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju građanima da ne koriste automobile u svakoj prilici. Svjedoci smo da je naš grad pretrpan motornim vozilima, stoga građanima preporučujemo da više koriste kolektivni prevoz, taksi, autobus, ili da idu pješice ili koriste biciklo. Na taj način ćemo spriječiti emisije štetnih plinova i doprinijeti poboljšanju zdravlja svih naših građana. Zelena vožnja podrazumijeva da se ekološki ponašamo prilikom vožnje automobila na saobraćajnicama. Prije svega misli se na bacanje smeća kroz prozore što je često vidljivih primjer na našim putevima. Iz tog razloga potrebno je svakodnevno mijenjati ekološku svijest građana da bi djeci dali primjer kako treba da se odnose prema prirodi – istakao je Muhamed Omerović, predsjednik „Eko zelenih“ TK.

clip_image002

U 2014.godini „Eko-zeleni“ također planiraju obilježiti značajne datume, a to su: Svjetski dan voda, Dan planete zemlje i Svjetski dan okoliša.
– Eko-zeleni Tuzlanskog kantona kao najveća ekološka mreža u Bosni i Hercegovini i ove godine se pridružuje milionima ljudi civiliziranog svijeta. Želimo da obilježimo značajne međunarodne i ekološke datume koji doprinose poboljšanju života, prije svega zdravlja i čistoće naše životne sredine. Obilježavajući ova tri značaja datuma načinit ćemo određene programe koji će imati edukativnu dimenziju, uključit ćemo lokalne zajednice, privredu, škole, jednostavno u ovoj zemlji moramo napraviti jednu razumnu, ekološku pobunu protiv onih koji uništavaju prirodu. Moramo se uključiti u zajedničku mrežu i na taj način razvijati zdravo ekološko ponašanje – dodao je Omerović.
U današnjem izlaganju Muhamed Omerović istakao je i značaj razvoja ekološke svijesti educiranjem stanovništva o značaju vode u životu čovjeka kao i potrebi za razvojem novog humanijeg odnosa građana prema vodama. Također je ukazao na neodgovorne pojedince koji nagomilavaju miješani otpad uz riječne tokove koji može zatrpati korita, stvoriti eko nered, ugroziti rijeku i akumulaciju jezera Modrac.

clip_image003

Učesnici današnje konferencije u svojim obraćanjima su isticali značaj pravilnog odnosa prema vodama koje se formira od malih nogu, te smatraju da bi u budućnosti kroz nastavne predmete trebalo obrađivati više materije posvećene ekologiji. Čovjek ima veliki uticaj na zagađivanje okoline i mora paziti šta ostavlja budućim naraštajima koji neće moći bez vode, a i danas zbog nedostka vode umire puno ljudi.
– Radom naše, ali i ostalih ekoloških organizacija, smatram da smo dali značaj doprinos da se poboljša ekološka svijest i odgoj građana. Na jedan način uticali smo i na razvoj zelene tehnologije u oblasti privrede, jer smo izvršili pritisak na mnoge privredne subjekte da ulažu u filtere i određene urađaje za tretman vode i zraka. Da bi u tom poslu bili što uspješniji, potrebna nam je još veća implementacija ekoloških zakona. Odluke o komunalnom redu, po mom mišljenju, djelimično se primjenjuju – istakao je Omerović.
Na današnjoj press konferenciji prisutvovala je i predstavnica udruženja "Pomoć Švicarske miru u Bosni i Hercegovini", gospođa Jennifer Stone Wigg, koja je najavila dolazak skauta iz Italije kako bi se uradio zajednički projekat na polju ekologije.
– Kada je u pitanju ekologija i poređenje sa mjestom gdje ja živim, velika je razlika. Svakako da se to u Bosni i Hercegovini može poboljšati. U Bosni pojedinci bacaju smeće gdje stignu, umjesto da ga odlažu u kante za smeće. Vi u Bosni bi trebali da primjenjujete model koji koristimo mi u Švicarskoj. Naše kante za smeće su u zemlji, tako da je nemoguće da bude razbacano unaokolo – kazala je Stone Wigg.

 

AAG SODELUJE V FEBRUARJU V AKCIJI “OBJEM TOPLINE”–GLASUJTE ZA NAS – ŠT6

S pomočjo zbranega denarja bomo izvedli akcijo osveščanja otrok o pomembnosti varovanja gozda, spoštovanja gozdnih prebivalcev in postavljanja odnosa do odlaganja in ločevanja odpadkov ter druge akcije za ekološko osveščanje in “PRIHODNOST NAŠIH OTROK”!!!

KAJ SMO MI STORILI KLJUB OPOZORILOM, DA NAŠA RAVNANJA VPLIVAJO NA PODNEBNE SPREMEMBE, SMO OBČUTILI V TEH DNEH. AAG SE JE ŽE PRED LETI ODLOČIL, DA MORE EKO OSVESTITI NAŠE OTROKE, DA NE BODO PONOVILI ISTE NAPAKE KOT JO JE NAREDILA NAŠA GENERACIJA!!!

Povezava;

http://objemtopline.dormeo.net

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.