Strasti v odboru so odveč; vetrnice le skozi svet


četrtek, 6. februar 2014

Strasti v odboru so odveč; vetrnice le skozi svet

V prostorih Občine Divača je bilo v januarju zelo pestro. Odgovorni so namreč obravnavali številne dopise in večkrat sestankovali s pobudniki in investitorjem še enega paketa vetrnih elektrarn v divaški občini, tokrat pod Vremščico.

Načrt še enega paketa vetrnih elektrarn v divaški občini – na Zajčici in na Gavgah bi jih radi zgradili do osem. Pobudnik je Agrarna skupnost Gabrče.

 

GABRČE, DIVAČA > Rezultat burnega dogajanja, ki mu po divaških kuloarjih očitajo celo politični interes nekaterih občanov, bo prvi epilog dobil prihodnji teden, ko bodo zelene kartončke za te vetrnice dvigali občinski svetniki.

Kot kaže, umeščanje vetrnih elektrarn v prostor dviguje kar nekaj prahu. Ne le v Dolenji vasi in Senožeških brdih, kjer smo priča ostremu nasprotovanju lokalne civilne iniciative, tokrat se je ozračje začelo razvnemati še zaradi pobude Agrarne skupnosti (AS) Gabrče.

Ta je namreč kar sama poiskala investitorja, podjetje Amicus iz Domžal, to pa je ustanovilo hčerinsko podjetje Austere prav za postavitev do osmih vetrnic pod Vremščico. Te naj bi stale na dveh območjih, na Zajčici, ki se razteza pod in nad avtocesto, in na severnih pobočjih Vremščice, ki jih domačini imenujejo Gavge. “Lokacija je zaradi svoje geografske lege zelo primerna za pridobivanje vetrne energije, zato bi bilo škoda, da občina tega potenciala ne izkoristi,” interes za umestitev vetrnic pod Vremščico utemeljuje predsednik AS Gabrče Anton Može.

Kdor ni bil za, naj bi ga “vrgli ven”

Projekt je sicer podprlo 85 odstotkov članov AS Gabrče, ki so tudi formalno že dali zemljo v najem investitorju, vendar pa so se prve strasti med zagovorniki in nasprotniki vetrnic pod Vremščico vnele že na predstavitvi pogodbe in medsebojnih razmerij, ki sta jo sklenila AS in investitor. Na to je na nedavnem omizju opozoril Iztok Martinčič iz Gabrč, ki je javno povedal, da nekateri niso smeli biti prisotni na predstavitvi pogodbe in za to okrivil Možeta, češ da jih je “vrgel ven”.

Može nam je pojasnil, da je bila taka volja investitorja. “Splošni del so poslušali vsi, poslovni del pogodbe pa je investitor želel predstaviti le podpisnikom, kar pa Martinčič ni bil; sicer sem jih prijazno povabil, naj odidejo,” je dodal Može.

Investitorju pa se mudi s pridobitvijo energetskega dovoljenja, nam je včeraj povedal direktor Amicusa in Austere Primož Kapus. “Postopke želimo izpeljati pred uveljavitvijo novega energetskega zakona, ki bo poostril vključevanje v podporno shemo za naš projekt,” je pojasnil. Z novim zakonom bodo namreč subvencije za obnovljive vire energije nižje, s projekti bo težje prodreti, ker bo treba kandidirati. Kakor dodaja Može, je AS kot pobudnica projekta investitorja v zvezi s pospešitvijo postopkov podprla.

Odbor za prostor kar štirikrat o vetrnicah

Vnemanje strasti se je nadaljevalo tudi na občinskem odboru za prostorsko planiranje. Ta je prvi organ, ki daje mnenje o vetrnicah, če jih želi investitor umestiti v prostor prek občinskega prostorskega načrta (OPN). Na sejah odbora za prostorsko planiranje je bilo pestro. V januarju je zaradi vetrnic zasedal trikrat, četrtič bo zasedal danes ob 18. uri.

Na drugi seji, 12. januarja, je odbor glede vetrnic pod Vremščico sprejel sklep, naj se predlog za umestitev poda na javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka občinskega prostorskega načrta (OPN). Na tretji seji, 28. januarja, ko bi morali obravnavati dopise investitorja, v katerih jih je pobaral za mnenje odbora (če bi bilo pozitivno, naj bi bilo eno od pogojev za pridobitev energetskega dovoljenja), pa je bil nesklepčen, saj se seje niso udeležili trije od sedmih članov, dva z opravičilom, tretji brez.

Ni politike, le posel

Medtem naj bi se v ozadju dogajala kuhinja za četrti glas, je slišati po divaških kuloarjih, celo vpletanje politike. A nam je včeraj Može zagotovil, da s projektom vetrnic ne išče politične podpore ob bližajočih občinskih volitvah; da je sicer že dolgo član stranke Trs, vendar da v pobudi AS Gabrče za umestitev vetrnic ni političnega predznaka, ki naj bi mu koristil ob ponovni kandidaturi za župana, le gospodarski oziroma razvojni interes agrarne skupnosti.

Ob vsem skupaj si je občinska uprava želela natočiti čistega vina, zato je v zvezi z umeščanjem vetrnic prek OPN pridobila dve mnenji: pravno in mnenje projektanta. Oba na podlagi ustrezne zakonodaje ocenjujeta, da bi bilo v tem trenutku sprejemanja OPN prepozno za umeščanje vetrnic. Občina pa bi utegnila celo tvegati odškodninsko tožbo, če bi dala investitorjem pozitiven znak, nato pa te zaveze ne bi izpolnila v OPN.

Mnenje odbora ni dovolj

Nazadnje se je nekoliko umiril tudi pobudnik, AS Gabrče: izjavili so, da s projektom umestitve vetrnic ne želijo zaustaviti postopka sprejemanja OPN, vendar pa da želijo pridobiti energetsko dovoljenje. Zanj je med drugim potrebna tudi podpora občine. Kapus nam je včeraj dejal, da bo morebitno pozitivno mnenje odbora za prostor verjetno dovolj za pridobitev energetskega dovoljenja, ki ga izda resorno ministrstvo. A se je motil.

Pri sekretarju direktorata za energetiko Cvetu Koscu smo to preverili. “Ena od obveznih prilog za pridobitev energetskega dovoljenja je v primeru, da ta ni v skladu z veljavnim OPN ali lokalnim energetskim konceptom, tudi izjava občinskega sveta, da podpira projekt in ga bo občina uvrstila v svoje prihodnje prostorske plane,” je jasen Kosec. Medtem je mnenje podal tudi divaški župan Drago Božac,da kot župan ne podpira projekta vetrnic pod Vremščico, s čimer je pisno seznanil občinske svetnike, ki se bodo s tematiko ukvarjali na seji prihodnji teden.

LEA KALC FURLANIČ

aag - celota

AAG SODELUJE V FEBRUARJU V AKCIJI “OBJEM TOPLINE”–GLASUJTE ZA NAS – ŠT6

S pomočjo zbranega denarja bomo izvedli akcijo osveščanja otrok o pomembnosti varovanja gozda, spoštovanja gozdnih prebivalcev in postavljanja odnosa do odlaganja in ločevanja odpadkov ter druge akcije za ekološko osveščanje in “PRIHODNOST NAŠIH OTROK”!!!

KAJ SMO MI STORILI KLJUB OPOZORILOM, DA NAŠA RAVNANJA VPLIVAJO NA PODNEBNE SPREMEMBE, SMO OBČUTILI V TEH DNEH. AAG SE JE ŽE PRED LETI ODLOČIL, DA MORE EKO OSVESTITI NAŠE OTROKE, DA NE BODO PONOVILI ISTE NAPAKE KOT JO JE NAREDILA NAŠA GENERACIJA!!!

Povezava;

http://objemtopline.dormeo.net

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.