Nova Gorica: Pritožbi ogrozili regijski center za ravnanje z odpadki


petek, 07.02.2014

Odločilo bo ministrstvo – prihodnji teden bo znano, ali bo del projekta izpeljan v letu 2016.

Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica: Pritožbi ogrozili regijski center za ravnanje z odpadki

Projekt RCERO Nova Gorica je očitno na majavih nogah. Foto: Mavric Pivk/Delo

Okrog 40 milijonov evrov vreden projekt RCERO Nova Gorica je predviden za skupno urejanje ravnanja z odpadki za 13 občin na severnem Primorskem z okrog 120.000 prebivalci.

Po dosedanjih ocenah občin bi moral biti center zgrajen v letu 2015.

Nova Gorica – Projekt RCERO (Regijski center ravnanja z odpadki) Nova Gorica je ustavljen, saj sta na okoljevarstveno soglasje prispeli dve pritožbi, ki ovirata terminski načrt izvedbe projekta. Ali se bo ta nadaljeval ali dokončno propadel, bo znano prihodnji teden.

Vodja projekta RCERO Nova Gorica Mitja Trtnik pravi, da se bodo o usodi projekta prihodnji teden pogovarjali s predstavniki ministrstva za kmetijstvo in okolje. »Preverili bomo, ali bi del projekta lahko izpeljali tudi v letu 2016. Upamo, da nam bo ministrstvo naklonjeno.

Če bomo dobili njihovo soglasje, bo naložbo mogoče izpeljati,« pravi Trtnik. V nasprotnem primeru bo 47 milijonov evrov vreden projekt, za katerega je na voljo 24 milijonov evropskih sredstev in ki bi ga morali zgraditi najpozneje v letu 2015, skoraj gotovo obsojen na propad.
Po Trtnikovih besedah je do pritožb prišlo po pridobitvi pravnomočnega okoljevarstvenega soglasja od ministrstva za kmetijstvo in okolje ter Agencije RS za okolje (Arso).

»Žal smo za pritožbe izvedeli prepozno, in sicer šele pri postopkih za pridobitev gradbenega dovoljenja,« pravi Trtnik. Kot je znano, je eno od tožb proti ministrstvu in Arsu zaradi okoljevarstvenega soglasja vložila Alpe Adria Green, saj meni, da njihova udeležba pri izdaji okoljevarstvenega soglasja ni bila priznana oziroma upoštevana.
O projektu RCERO Nova Gorica so se pogovarjali tudi na včerajšnjem svetu regije v Novi Gorici. Župani severne Primorske so od župana občine Cerkno Mirana Cigliča izvedeli, da občina letos za projekt ne bo mogla zagotoviti predvidenega deleža.

Kljub temu v projektu ostajajo. Če ga prihodnji teden na sestanku v Ljubljani ne bodo podprli, občine pa se kljub vsemu za njegovo izvedbo odločijo, bodo morale v primeru, da ga ne izpeljejo pravočasno, evropska sredstva in vse dosedanje stroške vračati.

»To seveda ni sprejemljivo za nobeno občino,« pravi Trtnik. Kar 13 občin na severnem Primorskem je v projekt, ki mora uporabno dovoljenje dobiti do leta 2016, do zdaj vložilo malo manj kot 1,3 milijona

AAG SODELUJE V FEBRUARJU V AKCIJI “OBJEM TOPLINE”–GLASUJTE ZA NAS – ŠT6

S pomočjo zbranega denarja bomo izvedli akcijo osveščanja otrok o pomembnosti varovanja gozda, spoštovanja gozdnih prebivalcev in postavljanja odnosa do odlaganja in ločevanja odpadkov ter druge akcije za ekološko osveščanje in “PRIHODNOST NAŠIH OTROK”!!!

KAJ SMO MI STORILI KLJUB OPOZORILOM, DA NAŠA RAVNANJA VPLIVAJO NA PODNEBNE SPREMEMBE, SMO OBČUTILI V TEH DNEH. AAG SE JE ŽE PRED LETI ODLOČIL, DA MORE EKO OSVESTITI NAŠE OTROKE, DA NE BODO PONOVILI ISTE NAPAKE KOT JO JE NAREDILA NAŠA GENERACIJA!!!

Povezava;

http://objemtopline.dormeo.net

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.